MAGYAR LEVENTE

Full text search

MAGYAR LEVENTE
MAGYAR LEVENTE külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Azt gondolom, hogy ebben a teremben, de talán az országban is kevesen vannak, akik többet tudnának a stratégiai megállapodásokról, mint a képviselő asszony. Ezt már csak azért is gondolom, mert az elmúlt hetekben kiterjedt levelezést volt alkalmam folytatni a képviselő asszonnyal ebben a témakörben, és azt gondolom, hogy töviről hegyire végigjártuk a téma minden részletét.
Tisztelt Képviselő Asszony! Szeretném leszögezni, hogy műfajilag a stratégiai megállapodások szándéknyilatkozatok, ergo semmiféle jogi kötelezettséggel nem járnak, semmiféle jogkövetkezményt nem generálnak, ilyen módon nincs is alkalom a stratégiai megállapodásokba olyan passzusokat, olyan tételeket beemelni, amelyek arról szólnának, hogy a szerződő felek - akár az állam, akár a kormány, akár a stratégiai partnerséget kötő vállalat - bármiféle jogilag kötelező kedvezményre vagy cselekvésre kötelezhetné a másikat.
Tisztelt Képviselő Asszony! Ezek a megállapodások teljes mértékben transzparensek, ezek a megállapodások egytől egyig elérhetők a Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapján. Azt gondolom, hogy azok a - mondjuk így, hogy - puha eredmények, amelyek a jogi kötelezettségekkel szemben fakadnak ezen megállapodásokból, tehát hogy rendre beleírjuk ezekbe a megállapodásokba, hogy az érintett cégek több munkahelyet hoznak létre Magyarországon, és e tekintetben a mérleg viszonylag jó, azt tudom mondani, hogy nagyságrenddel több munkahely keletkezett e megállapodások nyomán, mint amennyi megszűnt; az, hogy a nyereséget visszaforgatják a magyarországi tevékenységükbe; az, hogy bővítik a magyar beszállítói hálózatukat, mind-mind olyan körülmény, olyan következménye ezeknek a megállapodásoknak, amelyek nyomán azt tudjuk mondani, hogy a stratégiai megállapodások rendszere igazi sikertörténet.
Tisztelettel kérem képviselő asszonyt, hogy vegye figyelembe a számokat. Mintegy 6 ezer azoknak a munkahelyeknek a száma, amelyek a stratégiai megállapodások nyomán jöttek létre, szemben a megszűntekkel.
Képviselő asszony, köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me