LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen a lehetőséget, elnök úr. Ha megengedi, egy mondat erejéig reagálnék a föltett kérdésre. Azt nem értem, ha ezt akarják kérdezni, akkor miért nem adták ezt be házszabályszerűen. Ezekre a kérdésekre szívesen válaszolunk, de miért nem adták be házszabályszerűen? Az MSZP-frakció egy halom költségvetési támogatást kap az adófizetők pénzéből. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) Alkalmaznak szakértőket. Miért nem dolgoznak tisztességesen az MSZP-frakcióban az interpellációt írók, és miért nem ezt írták interpellációban, amit kérdezni akarnak? Hát hogy hozhatják magukat ilyen helyzetbe, hogy úgy csinálnak, mintha nem lenne elég pénzük, idejük, emberük meg lehetőségük arra, hogy ezt az interpellációt beadják? (Lukács Zoltán: A miniszter úr válaszolhat, de nem lehet elmondani az interpellációt?)
Bocsánat, az interpellációt beadhatták volna. Frakcióvezető úr, elnök úr, azt javaslom, hogy a működési zavarok, amelyek mostanában az MSZP-re jellemzők, mert a szétesés jelét mutatják valóban, tehát szétesőben van az MSZP a választási eredmény szerint is, most itt a parlamentben sem számíthatunk már arra, hogy valami rendszerezett működés van; tehát, ha ilyen kérdés van, és azt interpelláció formájában benyújtják, a kormány kész rá válaszolni természetesen.
Azonban azt gondolom, hogy Tóth Bertalan képviselőtársam őszinte érdeklődéstől vezérelve tette föl a kérdését. A kérdés lényege az volt, hogy drágábban épülnek-e a kerékpárutak, mint épültek az ő kormányzásuk idején. A válaszom az, hogy ön téved, képviselő úr.
Ön azt állítja, hogy 36,5 millió forintért épül egy kilométer kerékpárút az önök kormánya alatt, és azt állítja a benyújtott írásbeli interpellációjában, hogy 74,3 millió forintért építjük mi.
Ezzel szemben a valóság az, lekértem a nyilvántartásokból, hogy 20 milliárdot költöttünk kerékpárút-építésre, 530 kilométer kerékpárutat építettünk, és a kerékpárút-építés a közlekedési operatív programban, tehát az általános útfejlesztésnél 35,7 millió forint, a regionális programokban pedig 36,3 millió forint/kilométer volt. Ön pedig 36,5 millió forint/kilométerre hivatkozott.
Miből jön a különbség? A különbség abból jön, illetve az ön által vélelmezett különbség abból jön, hogy sajnos egy programon belül az önök rendszere 2007-2013 között lehetőséget biztosított arra, hogy egy megnyert 100 forintnyi európai uniós támogatás 47 százalékát ne a programra költsék, hanem ellopják.
(15.10)
Ugyanis ezek a soft költségek, ezek az úgynevezett könnyen hozzáférhető költségek - ilyen például a marketingkommunikáció-költség, projektmenedzser, pályázatírás, tanácsadás, műszaki tanácsadás, közbeszerzési tanácsadás (Németh Szilárd István: Lovas bandérium!) - 47 százalékot is elvihetnek az egész programból. Ehhez képest a kormány elfogadta azt az új rendeletét, amelyben 12,5 százalékban maximáljuk a programon belül terület-előkészítésre, program-előkészítésre, projektmenedzsmentre, közbeszerzési eljárások lefolytatására, műszaki ellenőrzésre, könyvvizsgálatra és tájékoztatásra költhető összeget. 12,5 százalék a korábbi 47 százalékkal szemben. A 12,5 százalékot is lehetőség szerint lokálisan, helyben kell elkölteni.
Korábban - csak jelzem, hogy az autópálya-építések miért nem zárultak le - az önök jogszabályai 10 százalék ingatlanvásárlási lehetőséget írtak elő a programon belül. Most képzeljék el, hogy van egy jogszabály arról, hogy 10 százalékot területvásárlásra lehet költeni - vajon mennyiért fogja tudni a magyar állam megszerezni a területet? Természetesen hirtelen megjelentek ügyvédek, és 6-7 éve lezáratlan, autópálya-építéshez szükséges területkisajátítások zajlanak, mert mindenki a 10 százalékot szeretné. Mi a következőkben nagyvonalúan 2 százalékban maximáltuk ezt a költséget, ha már be kell írni valamit, és (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) ennek a rezsijét pedig 1 százalékban.
Köszönöm szépen, hogy ezt elmondhattam. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me