GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, alelnök úr. A Magyar Közlöny 79. számában - csak hogy ne kelljen keresnie államtitkár úrnak - sem ön, sem a minisztere, sem más államtitkár a környezetében egyetlenegy szót nem ejtett arról, hogy mi is lesz ezekkel az emberekkel, a munkaügyi, munkabiztonsági felügyelőkkel meg egyéb más, a munkaerőpiaci szolgáltatás keretei között dolgozó emberekkel, miközben önök megszüntetik a Nemzeti Munkaügyi Hivatalt.
Az a baj, államtitkár úr, előre mondom önnek, hogy az új munka törvénykönyve - tudja, amit önök 2012-ben szültek meg - számtalan olyan helyzetet teremt, ami burjánzó jelleggel hozza magával a szabálysértések sokaságét. Ha csak most, ez év első negyedévét nézem, akkor is messze 50 százalék feletti azon munkáltatók, munkaadók aránya, akiknél ha vizsgálat van, szabálytalanságok feltárására kerül sor. Mindegy, hogy miről beszélünk, feketemunkáról, a munkabérek kifizetésének mikéntjéről vagy épp a szabadság kiadásáról, vagy a munkaidővel és a munkabérrel kapcsolatos kérdésekről.
A szabálytalanságok feltárását nem mások, a munkaügyi és a munkabiztonsági felügyelők tudják megtenni, nyilván akkor, ha ehhez megvan az eszközük, meg ha vannak, ha léteznek egyáltalán. Önöknek, úgy látom, ez nem tűnik fontosnak, mert abszolút nem foglalkoznak azzal, hogy mi lesz ezekkel az emberekkel, miközben - szeretném jelezni - mintegy 40 százalékkal csökkent ezeknek az embereknek vidéken - mármint a munkaügyi, munkabiztonsági felügyelőknek - a részaránya az elmúlt években. 40 százalékkal!
Tudják, ennek az is az eredménye, hogy ebben az esztendőben például 60 százalékkal nőtt a halálos balesetek száma. Önöknek nem számít, semmi nem számít, ez sem számít.
Azt szeretném csak kérdezni, hogy azon átszervezések, ha lehet ennek nevezni, amelyek zajlanak - vagy megszüntetések -, hova vezetnek. Milyen segítséget nyújtanak, ha kell (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ezeknek az embereknek? Mikor fogják végre elmondani nekik, hogy mi lesz velük?
Elnök úr, köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me