HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN

Full text search

HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN
HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt négy évben az aprófalvas térségekben az állam gyakorlatilag felszámolta önmagát. (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) Nem lehet ügyeket intézni, az idősgondozás nincs megoldva, egyáltalán a közszolgáltatások nagy része megszűnt. Nincs munka, és tisztelt miniszter úr, ha van is munka, azért olyan szánalmasan alacsony bért fizetnek ezekben a falvakban, hogy a létminimum megteremtésére nem elég a falvakban megkereshető fizetés.
Mi az elmúlt időszakban nyújtottunk be javaslatot az alapvető élelmiszerek áfájának a csökkentésére. Ennek a lényege az volt, hogy legalább a legszegényebbeknél hagyjunk több pénzt azzal, hogy az ő fogyasztói kosarukban igen nagy szerepet kitöltő alapvető élelmiszereknek csökkenjen az ára, és ugyanakkor az élelmiszeripart is ki lehetett volna fehéríteni ezen termékkör áfájának az 5 százalékra csökkentésével. A Fidesz-frakció vita nélkül szavazta le itt a parlamentben ezt a javaslatot, aztán később azt látjuk, hogy kormányzati tisztviselőket tiltanak ki az Egyesült Államokból azért, mert vélhetően áfacsalásban érintettek, és korrupciós cselekedetekkel viszik el a közpénzeket.
(Mirkóczki Ádám elfoglalja a jegyzői széket.)
Önök kialakították a földbérletnek azt a rendszerét, amikor nem helyi gazdaság fejlesztésére használják a földbérleti rendszert, hanem kiszemelt kiskirályok kapnak földet, miközben a helyben lakó emberek pedig elmehetnek cselédnek, ehhez tartják fenn a közmunkarendszert, amelyben költségvetési pénzből 200 milliárd forintot fordítanak a közmunka finanszírozására, miközben az új uniós költségvetési ciklusban lehetőség lenne arra, hogy szociális gazdaság fejlesztésére mind a béreket, mind az intézményrendszer kialakítását megfinanszírozzák uniós forrásból.
Miniszter Úr! Önök a szavazat beszedésének a rendszerét, úgy látszik, fontosnak tartották, ezt ki is építették megfelelően. A kérdésem az lenne, hogy miért nem hajlandók is tenni azokért a szavazókért, akiknek a szavazatát ezzel a kiszolgáltatott rendszerrel begyűjtötték. Kérem, válaszoljon. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me