LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Azt nem mondom, hogy a házszabály könnyű helyzetbe hozott, mert a házszabály szerint nekem az írásban előre leadott interpellációra kell válaszolnom. (Dr. Bárándy Gergely: Megteheted!) A képviselői hozzászólástól vagy a képviselői szóbeli kiegészítéstől függetlenül annyit szeretnék a megjegyzésére mondani, hogy ha mi úgyis meg fogunk bukni, akkor az jó hír önnek, elégedett lehet. Tehát el kell fogadnia majd a válaszomat az interpelláció vonatkozásában, mert a három győzelmünk után a rögvest megbukás opciójának előrevetítése, azt gondolom, erős túlzás talán öntől, kedves képviselőtársam. De ez egy ilyen szakma, az ember így kezdi. A kezdő képviselőkkel még ez előfordul, hogy tanulják a házszabályt, és a helyzethez is próbálnak igazodni. (Dr. Bárándy Gergely: Kik ezek az emberek?)
Még egy megjegyzésem volna csak. Nagyon fontos dolog nemcsak a tegnapi, hanem minden tüntetés. Nekem is volt részem abban, hogy ellenem személy szerint is tüntettek már, ez nagyon nagy megtiszteltetés, mert az embereknek legalább van véleménye arról, amit az ember csinál. A tüntetéshez való hozzáállása a kormánynak teljes egészében egy nyitott testtartás a szónak abban az értelmében, hogy azt kérte a miniszterelnök úr a frakcióvezető úrtól, hogy mérlegelje azokat a szempontokat, amelyeket a tüntetésen részt vevők és a tüntetésen részt nem vevők felvetettek. A Fidesz tegnap este jelezte, hogy kész minden konzultációra, nyitott minden egyeztetésre. A kormány alaposan mérlegelte azokat a szempontokat, amelyek elhangoztak. Már a vita előtt szakértői egyeztetések voltak, még mielőtt a Költségvetési Tanácsnak átküldtük volna a költségvetés idevonatkozó részét, és a kormány meghozta a szükséges döntését, úgy gondolom, alapos és körültekintő mérlegelés után.
A legfontosabb kérdés, képviselőtársam, akarja-e, hogy az extraprofitot termelő nagy telekommunikációs vállalkozásokat, nagy távközlési vállalkozásokat megadóztassa különböző formákban a magyar állam. Ez a fő kérdés. Minden más kérdésben, ha jól értem, a parlamentnek lehetősége van a vitát lefolytatni. Ez egy olyan hely, ahol bármi megtörténhet, én ezt tanultam meg az elmúlt több mint tíz esztendőben, amióta itt vagyok. Tehát a parlamenti vita lehetőséget ad arra, hogy önök többségi döntést és bölcs döntést hozzanak.
A kormány minden tüntetéssel kapcsolatban egyébként mérlegeli az ott elhangzottakat, és tiszteletben tartja az egyébként jogszerűen lefolytatott és jogszerűen kinyilvánított demokratikus tiltakozást vagy demokratikus véleményt.
Nagyon izgalmas lenne az írásban feltett kérdése, ugyanis a helyettes államtitkárok és államtitkárok fizetésével kapcsolatos volt a megjegyzése. A számokkal kapcsolatban, ha van időm, néhány mondatot mondanék meg. Ez pedig az volna, ha a képviselő asszony megengedi, elmondom, hogy mit kérdezett, így segítek önnek a viszonválaszt illetően is. Elvégzem a munkát ön helyett is, ha már bérről és fizetésről van szó. (Zaj az MSZP padsoraiból. - Dr. Szakács László: Jaj de csípős! Kicsit cinikus!)
Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia összehasonlításában Magyarországon van a legkevesebb minisztérium, a legkevesebb miniszter. Csehországhoz képest az államtitkárok száma fele és a helyettes államtitkárok száma is fele a V4-es átlagnak. Tehát vagy V4-es átlag vagyunk, vagy Csehországhoz képest sokkal kevesebb államtitkár és helyettes államtitkár van, egy nálunk egyébként kisebb ország, Csehország létszámához képest. De nyilván ott az ügyek úgy mennek, hogy több államtitkárra és helyettes államtitkárra van szükség. Itt a helyzet ezt nem indokolja.
A béreket illetően: államtitkár és helyettes államtitkár kollégáim elégedetlensége is indokolja azt, hogy elmondjam a bér vonatkozásában, hogy 949 400 forint volt 2006-ban egy államtitkár fizetése, és egy helyettes államtitkár fizetése pedig 712 100 forint. Most 997 200 forint, és 747 900 forint a helyettes államtitkár fizetése. Az önök kormányzása idején az állami vállalatok vezetői, akik ma 2 millió forintot kereshetnek, ha már turkálunk egymás zsebében, akkor ezt tegyük alaposan (Derültség a kormánypártok padsoraiban.), az önök kormányzása idején minden állami vállalat vezetője körülbelül havi 6 millió forintot keresett. (Dr. Bárándy Gergely: Most hozzálopják például a NAV-ban!) Amit ott visszavettünk, azt mind az állam szociális jóléti kiadásaira fordítottuk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból. - Közbeszólás a Jobbik padsoraiból: Nem illik egy nőt így megalázni!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me