KISS LÁSZLÓ

Full text search

KISS LÁSZLÓ
KISS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Nyilvánvalóan örömteli és támogatandó, ha az ukrán törvényhozás soraiban magyar képviselő foglalhat helyet, ahogyan ez jelenleg is van, hiszen Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség volt elnöke, Janukovics volt formációjának, a Régiók Pártjának listáján nyert mandátumot korábban.
Az UMDSZ-szel versengő és a Fidesz stratégiai partnereként ismert Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség azonban épp ezért nem tekinti Gajdost a magyarság képviselőjének, sőt korábban károsnak minősítette a tevékenységét. Ugyanerre az álláspontra helyezkedett az Orbán-kormány is, egyenesen nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította Gajdost, az UMDSZ pedig kizárta a magyar-magyar együttműködés rendszeréből és ezekből a támogatásokból, amiket kaphattak. Még egy álvizsgálatot is kreáltak az UMDSZ ellen, aminek az eredményét a szocialista képviselők minden követelése ellenére sem hozták nyilvánosságra a mai napig sem.
Érdekes fordulat azonban, hogy a vasárnapi ukrán választások eredményeképpen - remélhetőleg Petro Porosenko ukrán elnök ígéretének megfelelően - vélhetőleg egy magyar képviselő is mandátumot fog kapni az ukrán parlamentben; Brenzovics Lászlóról, a KMKSZ képviselőjéről beszélünk. Ha azonban Gajdos és az UMDSZ nem volt magyar - idézőjelben - a Régiók Pártjával való együttműködés miatt, akkor kérdezhetjük, felmerülhet a kérdés, hogy vajon Brenzovics, aki szintén egy ukrán párt képviselőjeként, színeiben szerez mandátumot, vajon e szerint a logika szerint magyarnak nevezhető-e. Az MSZP álláspontja az, hogy támogatható az, ha az ukrán törvényhozásban magyar képviselő foglal helyet, ezért jó ötletnek tartottuk az előző és a mostani megoldást is.
De ennek fényében felmerül a kérdés, hogy mikor revideálja a kormány ezt az álláspontját, mikor kér bocsánatot az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetségtől. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.)
Köszönöm szépen a szót. Várom válaszát. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me