DEMETER MÁRTA,

Full text search

DEMETER MÁRTA,
DEMETER MÁRTA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Végül a gazdasági kapcsolatok vonatkozásában alapvetően fontos a magyar-lengyel stratégiai együttműködés továbberősítése: az energiapolitika, a közlekedési folyosók, gáz-, illetve villamos-áram-vezetékek kiépítése és összekapcsolása. Ezzel kapcsolatban viszont szeretném kiemelni, hogy Navracsics miniszter úr idézett válaszában azt írja, hogy Lengyelország hazánk nyolcadik legfontosabb exportpartnere.
Egy korábbi parlamenti felszólalásomban megemlítettem, hogy Áder János államfő egy nemrég rendezett lengyel-magyar üzleti fórumon leszögezte, hogy akár büszkék is lehetnénk a két ország közötti kereskedelmi forgalomra, de a számok mögé tekintve az látszik, hogy a csaknem 40 milliós lakosú Lengyelországba kevesebb magyar áru jut el, mint az 5 milliós Szlovákiába és ugyanannyi, mint a 10 milliós Csehországba. Ahogy a köztársasági elnök is megjegyezte: a befektetések terén van még tennivaló.
Tisztelt Képviselőtársaim! A hivatalos politikai nyilatkozatok mögött látszik, hogy nem teljesen felhőtlen a magyar-lengyel kétoldalú kapcsolatrendszer. Martonyi János volt külügyminiszter idén márciusban kiemelte, hogy konkrét lépésekre van szükség a magyar-lengyel kapcsolatok megerősítéséért, a kétoldalú gazdasági együttműködésben is szintén sok lehetőség rejlik.
(18.20)
A Magyarország Kormánya és a Lengyel Köztársaság Kormánya között a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslat kapcsán is ezt tartsuk mindenféleképpen szem előtt, rendezzük végre a vitás kérdéseket, és a magyar-lengyel kapcsolatokat töltsük meg végre tartalommal!
Erre szerettem volna felhívni a tisztelt Ház és a képviselők figyelmét. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me