BANA TIBOR,

Full text search

BANA TIBOR,
BANA TIBOR, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Jobbik támogatja az egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot, de néhány megjegyzést mindenképpen tennék a javaslattal összefüggésben.
Az egyik az, hogy a szerb áruszállításban a vasút a domináns, ezt 2013-as adatok is alátámasztják, és itt az előző napirendnél is hangsúlyosan előkerült ez a kérdés. Ezért mindenképpen fontos lenne érdemi lépéseket tenni a pályák felújításának érdekében, valamint a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása kapcsán; ezzel kapcsolatban nemrégiben pozitív fejleményekről értesülhettünk. Bízom benne, hogy az események kellő mértékben fel fognak gyorsulni.
Egy másik fontos kérdés, ami összefügg azért az előttünk fekvő javaslattal: az új határátkelőhelyek megnyitásának kérdése. Ennek ügyében is komoly vállalásokat tett a kormány azzal összefüggésben, hogy közelítsünk az uniós átlaghoz, hiszen jelenleg a magyar-szerb határon az a helyzet, hogy átlagosan 27 kilométerenként található határátkelő, ezzel szemben az európai uniós átlag nagyjából 5-6 kilométer. Mindenképpen ez irányba kell nekünk is elmozdulnunk.
És ami még problémát jelent ezen a határszakaszon - egy korábbi törvényjavaslattal összefüggésben erre már utaltam -, az az illegális határátlépéseknek a magas száma, valamint a csempészet kérdése. Konkrét adatokkal is alátámasztom ezt: szeptemberig több mint nyolcezer határsértőt fogtak el, és látható az, hogy nem javul a közel-keleti helyzet, tehát ez a szám minden bizonnyal növekedni fog. Nem Magyarország egyébként a célpontja az illegális határátlépőknek, hanem továbbhaladnak Nyugatra, Németország, Franciaország leginkább a célpontjuk. Néhány nappal ezelőtti hír az, hogy egyetlen nap alatt 171 illegális bevándorlót fogtak el; ez is egy figyelmeztető jelzés, tehát mindenképpen fontos az, hogy további forrásokat csoportosítson a kormány erre a területre.
Ezekkel a kiegészítésekkel tudom megerősíteni azt, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatni tudja a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me