DR. KONTRÁT KÁROLY

Full text search

DR. KONTRÁT KÁROLY
DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Magyarország schengeni csatlakozása óta a magyar-osztrák államhatár szabadon átjárható. Az átlépéskor határellenőrzésre fő szabály szerint nem kerül sor, a schengeni határellenőrzési kódex azonban lehetőséget biztosít arra, hogy a tagállamok a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén átmeneti jelleggel, kivételesen visszaállíthatják a határellenőrzést. Erről az uniós tagállamok önállóan dönthetnek és határozathatják meg az intézkedés feltételeit.
Magyarországon a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása feltételeinek szabályairól szóló 333/ 2007. kormányrendelet értelmében az ellenőrzés ideiglenes visszaállításának elrendelése a kormány hatáskörébe tartozik. A Magyarország és Ausztria között 2014. június 19-én aláírt, közös államhatáron levő határátkelőhelyekről és határátlépési pontokról, valamint a közúti és vízi közlekedésben a határforgalom ellenőrzésében történő együttműködésről szóló megállapodás értelmében a két ország kölcsönösen segíti egymást abban az esetben, ha valamelyikük elrendeli az ellenőrzés ideiglenes visszaállítását.
Tisztelt Országgyűlés! A visszaállítást elrendelőnek haladéktalanul értesíteni kell a másik felet azzal, hogy tájékoztatást ad a megállapodásban meghatározott, Magyarország schengeni csatlakozása előtt határátkelőhelyként vagy határátlépési pontként üzemelő átlépési pontok nyitvatartási idejéről és használati köréről. A határellenőrzés ideiglenes visszaállítása esetén a felek kölcsönösen egymás rendelkezésére bocsátják a Hegyeshalom-Miklós-halma/ Nickelsdorf I., volt autópálya-határát-kelő-helyen megmaradt épületeket, a magyar területen levő buszterminált, valamint az osztrák területen levő teherforgalmi terminált. A többi helyszínen a visszaállításra saját államterületen kerül sor.
A fenti megállapodás kihirdetésének feltétele a jelen törvényjavaslat elfogadása, ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me