DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A kormány láthatóan meglepődött, amikor hozzá közeli személyek a korrupció gyanújába keveredtek ebben az országban. A miniszterelnök pedig annyira megdöbbent, hogy egy hétig szóhoz sem jutott. Az adóhivatal vezetője pedig azt a korántsem nemes és frappáns megoldást választotta, hogy Schwechaton keresztül elhagyta az országot az alelnöke társaságában. Ha a média ott nem éri utol, akkor még mindig hallgathatnánk a meséket arról, hogy különböző ceremóniákon kitüntetéseket ad át. Én azt gondolom, hogy ez egy nagyon nehezen félreérthető reakció Vida Ildikó részéről.
A legtöbben azonban a kormány részéről meglehetősen zavartan mosolyogtak, és azt ismételgették, hogy nincsen hiteles információjuk, vagy fogalmuk sincs arról, hogy miről van szó, de szívesen fogadnak minden segítséget. Hát akkor engedjék meg, hogy én itt segítsek önöknek, hogy egy kicsit rendbe tegyük ezt az egész helyzetet, hogy ne kelljen önöknek az amerikaiakra támaszkodni. A Lehet Más a Politika ugyanis szólt. Szóltunk akkor, amikor egy adóhivatali dolgozó arról számolt be, hogy a NAV asszisztálásával évente akár ezermilliárdos közpénz tűnik el ebből az országból. Mondtuk önöknek, hogy lépni kell, mert miközben az átlagos adófizető vállalkozásokkal olyan pénztárgépeket vetettek, amik a NAV-hoz vannak bekötve, egyébként gondosan kiválasztott cégen keresztül, addig a másik oldalon nagyüzemben lapátolják ki a pénzt abból a hivatalból. És én nem kétmilliárd forintról beszélek, tisztelt miniszter úr!
Én arról beszélek, hogy itt ezermilliárdos összegek tűnnek el, és azt mondom önnek, hogy a korrupciós hálózatot a velejéig meg kell vizsgálni, a velejéig hatoló vizsgálatok kellenek, és ezeket a vizsgálatokat önök nem végezték el. Önök ebben hibáztak.
(13.50)
Szóltunk akkor is, amikor a földpályázatokat rendre olyanok nyerték meg, akiknek az volt a legfőbb érdeme, hogy közel állnak különböző fideszes Döbrögikhez. Önök a helyi gazdák alól kihúzták a talajt, tönkretették Kishantost, olyanok nyerhettek, akiknek csak a területalapú támogatás megszerzése volt a céljuk, a többi nem érdekelte őket. Önök ebben is hibáztak.
De szóltunk akkor is, amikor kiírták a trafikpályázatokat, tönkretettek rengeteg kisboltot, családi vállalkozásokat, és odaadták a boltokat - na, kinek adták oda a boltokat? Hát már megint azoknak adták, akik jó fideszes kapcsolatokkal rendelkeztek. Hadházy Ákos jóvoltából erre közvetlen bizonyíték is van, de ha valakinek ez nem lenne elég, hogy a törvényt nem is a kormányon belül írták, hanem az egyik kedvezményezett számítógépén, bár Lázár úr biztosan emlékezik erre a történetre - na, ez is az önök hibája volt.
Szóltunk, folyamatosan szóltunk, hogy Magyarországon a közbeszerzéseken keresztül talicskával tolják ki a pénzt ebből az országból, hogy néhány kivételezett párt közeli oligarcha szívja a vérét ennek az országnak, és pofátlanul nyer meg minden megbízást. Ez is az önök hibája.
Szóltunk, sőt törvényjavaslatokon keresztül figyelmeztettük önöket, hogy nincs szükség több kormányzati propagandára, ami semmi másról nem szólt, mint arról, hogy a kormány saját barátainak adott megbízásokat arra, hogy a saját nagyszerűségét hirdesse. Ez nyilván jó volt a kormánynak, jó volt a cimboráknak, de rossz volt Magyarországnak. Itt is önök hibáztak.
És szóltunk az önkormányzatokban is, hogy talán a helyi vállalkozók sorsáról mégsem aszerint kellene dönteni, hogy mennyire készségesek a helyi politikai vezetés igényeivel szemben.
Tisztelt Országgyűlés! Aki ebben az országban élt az elmúlt években, azoknak az embereknek nincsen szüksége az amerikai nagykövetségre ahhoz, hogy megtudja, itt mindent ellep a korrupció. Lehet, hogy a rendőrségnek, mondjuk, azért nincsen ideje, hogy kivizsgálja ezeket az eseteket, mert a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya éppen tüntetések kivizsgálásával van elfoglalva. Azt nem egészen értjük, hogy miért pont ez a főosztály csinálja ezt, de lehet, hogy önök ezt jobban tudják. Ugyanis mi a saját két szemünkkel pontosan látjuk, hogy ez a helyzet, ez a korrupciós fertő itt most már a nemzeti érdekeinket veszélyezteti.
Mi itt voltunk, és mi mindig szóltunk önöknek, folyamatosan adtuk be a törvényjavaslatokat, folyamatosan kerestük önökkel a kapcsolatot, hogy végre megváltozzon ez a helyzet, de önök egy cinikus félmosollyal mindig oldalra néztek, és nyomtak egy nagy kövér „nem” gombot.
Ez a korszak, tisztelt képviselőtársaim, tisztelt miniszter úr, véget ért. A kormány egyedül maradt. Az utolsó utáni pillanatban vannak, és ha most nem állnak le, az ország is egyedül fog maradni. Tisztelt Miniszter Úr! Ezt akarják elérni?
Mi most egy NAV-vizsgálóbizottságot kezdeményeztünk újra, újfent, arra támaszkodva, hogy Varga Mihály miniszter úr azt mondta, hogy önök mindent megtesznek a korrupció üldözése ellen. Na, most itt gyűjtöttük az aláírásokat az elmúlt órában az ülésterem környékén, és én sajnálattal mondom, hogy 0, azaz nulla darab aláírást tudtunk kapni a kormánypárti frakcióktól, és ez máris cáfolja, amit a miniszter úr mondott, hogy önök mindent megtesznek a korrupció üldözése ellen. Mert ha önök tényleg azt gondolják, hogy a korrupciót üldöznék, akkor aláírták volna ezeket az íveket. Kifogásokra nem vagyunk kíváncsiak. Én most már csak arra vagyok kíváncsi (Lázár János: Lassabban! Lassabban, nem győzöm leírni! - Derültség a kormánypárti padsorokból.), hogy Varga Mihály miniszter úr tartja-e a szavát, és aláírja-e ezt (Lázár János: Lassabban, olyan gyors, hogy nem tudom leírni! - Derültség a kormánypárti padsorokból.) a vizsgálóbizottsági kezdeményezést, vagy mondjuk, beviszi-e a Fidesz-frakcióba, és megvitatja a többiekkel, hogy vajon a kormánypárti frakciónak van-e bátorsága ahhoz, hogy ezt aláírja, úgyhogy én akkor fogom, és odaviszem ezt a miniszter úrnak. (Dr. Szél Bernadett átad egy lapot Varga Mihálynak. - Varga Mihály: Köszönöm szépen. - Taps az LMP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me