FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Mielőtt a tegnapi nap eseményeire rátérnék, azért engedjék meg, hogy ismételten itt a Házban is leszögezzem az internetadóval kapcsolatos jobbikos álláspontot. Mi jelenleg is és hosszú távon is arra kérjük a kormányt, hogy mondjon le az internetadó bevezetésének tervéről. Ne a 700 forintos maximalizáláson gondolkodjon, hanem teljes egészében törölje el ezt az újfajta adónemet!
Arra is szeretnék emlékeztetni, hogy ebben a kérdésben is egyedül a Jobbik volt következetes. Ugye, önök 2008-ban még hevesen tiltakoztak, teljesen logikus érvekkel egyébként, az internetadó bevezetése ellen. Az MSZP is most hevesen tiltakozik, 2008-ban még, ugye, ők voltak az élharcosai ennek az újfajta adónemnek a bevezetésében. (Közbeszólások az MSZP soraiból: Nem igaz.) Mi pedig következetesen kiállunk az internetadó eltörlése mellett és az ingyenes, mindenki számára alapvető szolgáltatásokat lehetővé tevő internet bevezetése mellett. Ezt egyébként mi a programunkba is belefoglaltuk, régóta szajkózzuk, nem úgy, mint egyes pártok, nem a napokban vettük elő ezt az ötletet, régóta szeretnénk ezt megvalósítani.
(13.40)
Nem csoda tehát, hogy ilyenfajta köpönyegforgatás után tegnap ilyen nagyszámú tüntető vett részen ezen a tüntetésen, mert jogosan háborítja fel az embereket, a választópolgárokat az a módszer, amiből tényleg elegük van a választópolgároknak, hogy kormánypárton és ellenzékben mást képviselnek, mint ahogy az internetadó kapcsán ezt láthattuk. Felháborítja az újabb sarc is az embereket, teljesen jogosan, mint ahogy az adótörvény más részei, ez is újabb terhet róna a magyar társadalomra.
Az is felháborítja a társadalmat, hogy önök ugyan közleményeikben, illetve itt a parlamentben is a kommunikáció fontosságáról, a konzultációról beszélnek, ugyanakkor gyakorlatilag nem adnak teret a valódi párbeszédre, nem adnak erre lehetőséget, úgyhogy ne csodálkozzanak azon, hogy az utcán próbálnak az emberek az igazukért harcolni, és hát ezt láthattuk tegnap is.
Mindegy is, hogy milyen okból, a köpönyegforgatás miatt, az újabb sarc miatt vagy a kommunikáció és a valóság közti ellentétek miatt, de tegnap rég nem látott számú tüntető vett részt ezen a tüntetésen, 99 százalékban jó szándékú, tisztességes, az internetadó ellen tüntető emberekről van szó. Azért fontos ezt kihangsúlyozni, mert ugyanakkor a tegnapi tüntetés komoly kérdéseket is felvetett. Felvetett például kérdéseket a pártsemlegesség szempontjából, hiszen nagyon helyesen a résztvevők - akár jobbikos résztvevők, akár mások is - betartották a szervezők azon kérését, miszerint a pártjelvényeket, zászlókat mellőzzék ezen az eseményen.
Ugyanakkor kérdés, hogy a szervezők is tudják-e tartani, akarják-e tartani magukat ahhoz, hogy pártsemleges mederben tartsák ezt a tüntetést, hiszen tudjuk nagyon jól, hogy ugye a rendezvény fő szervezője Gulyás Balázs, egy MSZP-s politikusnak, Gurmai Zitának a fia. Régen MSZP-s tisztségviselő volt, tehát (Lukács Zoltán: A keresztapja is MSZP-s) számos ilyen szálat bele lehet vinni ebbe a történetbe, és lehet látni, hogy azt, amit az MSZP nemrégiben, az önkormányzati választások kapcsán eljátszott, miszerint civil színekbe bújt el, és úgy próbált a lejáratott imidzséhez képest egy jobb eredményt elérni, lehet, hogy itt is egy hasonló folyamatnak vagyunk részesei, miszerint civilek mögé bújva próbálnak a baloldalhoz köthető emberek tömegeket manipulálni.
A másik pedig, ami szintén kérdéseket vet fel, az az euroatlanti nyomás, aminek több apró jele is megmutatkozott a tegnapi tüntetésen. Tudjuk nagyon jól, több hírportál is beszámolt arról, hogy igenis az amerikai ügyvivő - az előbb, ugye, Lázár János barátjaként emlegette ezt az ügyvivőt - jelen volt ezen az eseményen. És úgy gondolom, hogy ez nagyon sokakat jogosan háborít fel, hogy milyen alapon szól bele egy más országnak az idedelegált képviselője. Ugye, tudjuk nagyon jól, hogy jelen pillanatban ő a legmagasabb képviselője az Egyesült Államoknak nagykövet híján - milyen alapon szól bele egy tüntetésbe? De ugyanakkor az Európai Bizottság alelnöke is a twitteres oldalán szólította fel az embereket, hogy igenis vegyenek részt ezen a tüntetésen, és hát az európai uniós zászló is többször előkerült.
Mindezek alapján mi nagyon komolyan felvetjük annak a lehetőségét, hogy igenis, itt egy euroatlanti nyomásgyakorlás is megjelent a tegnapi tüntetésen, akár titkosszolgálati szálakon keresztül is, amit mi határozottan szeretnénk visszautasítani. A Jobbik ugyanis mindig annak a pártján volt, hogy Magyarország szuverenitása az elsődleges, akármennyire is kritikusak vagyunk a Fidesz kormányával, az önök tevékenységével kapcsolatban, mi itt szeretnénk megoldani a problémákat, a belpolitikát eddig sem és ezután sem fogjuk az európai uniós vagy más országok intézményei elé vinni.
Mindezek alapján szeretnénk jelezni, hogy kezdeményezésekkel is élünk, szeretnénk megvalósítani annak a párbeszédnek a lehetőségét, amit önök is felvetettek tegnap a közleményükben: egy ötpárti kezdeményezéssel szeretnénk élni, a következő napokban szeretnénk leültetni a parlamenti frakcióval rendelkező pártokat, hogy egyeztessenek az internetes adóról, illetve az ingyenes internetről, és aláírásgyűjtést is fogunk indítani a társadalmi nyomás kifejezése érdekében, hogy ezzel is kifejezhessék az emberek az egyet nem értésüket ezzel a sarccal. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me