LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen a segítségét, elnök úr, és köszönöm a képviselőtársaim türelmét.
Képviselőtársunk a napirend előtti felszólalásában a Magyar Szocialista Párt képviseletében egy egészen új hangot ütött meg (Közbeszólás az MSZP soraiból: És ez így lesz négy évig!), egy új stílust képvisel, amikor azt mondja, hogy bűnözőknek nem fizetnek adót. Azt gondolom, hogy a bűnözők nem fizetnek adót, kedves képviselő úr. Ha jól figyelte Varga Mihály miniszter úr felszólalását, abból az derül ki, hogy ebben az országban vannak olyanok, akik nem fizetnek adót, és a jelek arra mutatnak az adóhatóság vizsgálata alapján, hogy ők bűncselekményeket követtek el, ők bűnözők.
Azt gondolom, hogy a mai parlamenti ülés egyik fontos, ha nem a legfontosabb bejelentése volt ennek a miniszteri felszólalásnak az üzenete és lényege. Én is azt remélem, hogy megtaláljuk a jogi lehetőségét annak, hogy az érintett cégek neve nyilvánosságra kerül, ami, azt hiszem, hogy a jelenleg folyó viták tisztázásában nagy segítség lehet.
Másrészről pedig szeretnék kitérni az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatát könnyebbé semmiféleképpen nem tevő kitiltási ügyre. Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljam azt a sajtótájékoztatót, amit nem a magyar kormány tartott - hiszen mi nem tiltottunk ki senkit sem az országból (Novák Előd: Hogy is volt az a konferencia?) -, hanem az Amerikai Egyesült Államok ügyvivője tartott itt Budapesten, péntek délután, ha jól emlékszem.
(13.30)
Ennek a sajtótájékoztatónak a lényege nem kevesebb volt, mint hogy az Amerikai Egyesült Államok kormánya nem tekinti közügynek ezt a kitiltási ügyet. Ha nem közügy az Amerikai Egyesült Államok kormánya szerint, akkor könnyen lehet, hogy nekünk sem kell ezzel foglalkoznunk. Csak megjegyzem, hogy a NAV elnöke lehet, hogy azért nem válaszolt az RTL Klub kérdésére, mert nem érintett. Tehát könnyen lehet, hogy az érintettségét azért nem tudta tisztázni, mert nem érintett. (Közbeszólások az MSZP soraiból.) Bocsánat… Azért, mert önök vagy a magyar sajtó egy része valakit megvádol, az az ember attól még nem tartozik önöknek semmivel sem. Szeretném erre a figyelmüket fölhívni.
A másik, talán fontos és lényeges megjegyzés az amerikai ügyvivő kijelentéssorozata, amelyet szintén ajánlok az önök alapos figyelmébe. Az Amerikai Egyesült Államok kormánya a kitiltást jogszerűen lépte meg. Ennek a kitiltásnak a magyar kormány és az amerikai kormány viszonyrendszeréhez döntő köze nincs. Ez elhangzott a sajtótájékoztatón. Nem közügy, nem tartozik a politika nyilvánosságára, hanem az érintett személyek és az amerikai kormány ügye. Ha az érintett személyek nem hozzák nyilvánosságra a saját kitiltásukat, akkor a magyar kormánynak nincs lehetősége arra, hogy ezt helyettük megtegye.
Szeretném fölhívni arra a figyelmüket, hogy azért kérünk segítséget az Amerikai Egyesült Államok kormányától mint baráttól, mert szeretnénk ebben az ügyben a leghatározottabban és a legkeményebben föllépni. Varga miniszter úr fölszólalása ékes bizonyítéka annak, hogy a NAV különösképpen nagy hatékonysággal, szigorral és fegyelemmel lép föl minden ilyen típusú bejelentéssel kapcsolatban. Még a névtelen bejelentésekkel kapcsolatban is. Az Amerikai Egyesült Államok kormánya jó szövetségesünk. Abban kérjük segítségét, hogy könnyítse a helyzetünket, ha másként nem, jogsegély formájában vagy bűnügyi együttműködés formájában.
A miniszterelnök úr azt kérte az igazságügyi minisztertől, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a kormányzat vagy az igazságszolgáltatás a kormánytól függetlenül, milyen formában kérhet jogsegélyt az Amerikai Egyesült Államok kormányától, és lehetőség szerint ezt minél hamarabb tegyük meg. Ugyanakkor az is egy adottság, hogy az Amerikai Egyesült Államok kormánya, ha állít valamit, akkor tegyen büntetőföljelentést Magyarországon. Akár az érintett cég, akár az Amerikai Egyesült Államok ügyvivője fáradjon be az ügyészségre, és tegyen egy följelentést a konkrét információk birtokában. Ha ezt nem teszi meg Magyarországon, tegye meg az Amerikai Egyesült Államokban, hiszen erre is lehetősége van az amerikai jogrendszer alapján.
Arra azonban jó szövetségesként, az én megítélésem szerint, az Amerikai Egyesült Államoknak nincs lehetősége, nem bölcs és nem helyes eljárás, hogy állít valamit, és az állítással kapcsolatos bizonyítékokat nem tárja a magyar nyilvánosság elé. Ez megrongálja, alapjaiban rongálja meg a magyar társadalom bizalmát az Amerikai Egyesült Államokkal szemben, egy olyan ország esetében, amely a világ legfontosabb országa, és amellyel kapcsolatban a magyar társadalom támogatást, szimpátiát és együttműködést érez folyamatosan. Ehhez képest van egy állítás: az amerikai kormány állít valamit, és nincs bizonyíték.
A magyar kormánynak ebben a helyzetben az a kötelessége, hogy minden magyar állampolgárt megvédjen. Mi egyetlenegy magyar állampolgárt sem szolgáltathatunk ki azért, mert egy másik állam megvádolja. Ha a másik állam előterjeszti a bizonyítékokat, akkor természetesen, a bizonyítékok megalapozottsága esetén, bűncselekmény alapos gyanúja esetén el fogjuk indítani a szükséges eljárást. Erre szeretném nyomatékkal fölhívni mindannyiójuk figyelmét, abban bízva, hogy az Amerikai Egyesült Államok gyorsan és hatékonyan segíti a helyzet tisztázását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me