LUKÁCS ZOLTÁN

Full text search

LUKÁCS ZOLTÁN
LUKÁCS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Lassan két hete áll a botrány kitiltási ügyben, és lassan két hete nem hajlandóak válaszolni a kérdésekre, amelyeket egyre többen és egyre hangosabban kérdeznek: kiket tiltottak ki az Egyesült Államokból korrupció miatt, és milyen korrupciós ügyek vannak ennek a hátterében?
A kormány ebben az ügyben is megpróbál struccpolitikát folytatni, és még arról is elfeledkezik, hogy a nemzeti együttműködés rendszerének betontalapzatán áll, ezért aztán ahányszor homokba akarja dugni a fejét, annyiszor fejeli le ezt a betont, és most már egészen érdekesen kezdett ő kinézni. (Derültség az MSZP soraiban.)
Önök két hete próbálnak hülyének nézni egy egész országot, de amint ez tegnap is kiderült, nem nagyon fog ez önöknek menni. Önök két hete mondják, hogy fogalmuk sincs semmiről, nem tudják, hogy kik az érintettek, nem tudják, hogy milyen ügyekről van szó, miközben pontosan lehet látni és tudni, hogy önöknek birtokukban vannak ezek az információk.
Amikor kiszivárgott, hogy a NAV elnöke is érintett lehet ebben az ügyben, akkor önök azt mondták, hogy biztos, hogy nem az, mert nem szólt, hogy érintett az ügyben. Aztán amikor sokan, én magam is itt a Házban azt mondtam az államtitkár úrnak, hogy talán meg kéne kérdezni a NAV elnökét, hogy érintett-e ebben az ügyben, akkor azt mondták, hogy nem lehet megkérdezni a NAV elnökét ebben az ügyben, és az államtitkár úr úgy csinált, mint aki nem nagyon ért magyarul.
Tudják, mit mondanak az emberek, amikor önök hiányolják az amerikaiaktól a bizonyítékokat, és hogy majd akkor kezdenek el önök utánajárni ennek? Azt mondják az emberek, hogy ez egy rossz duma, és ebben az embereknek igazuk is van. Ugyanis önöknek kétharmaduk van, önöknek minden lehetőségük megvan, hogy nyilvánosan elszámoljanak ezzel az üggyel, hogy nyilvánosan feltárják ezeket a kérdéseket, és végre megnevezzék azokat a kormányhoz kötődő embereket, akiket kitiltottak az Egyesült Államokból. De mivelhogy ezt nem teszik, ezért azt gondolhatják az emberek, hogy önöknek ebben érintettségük van. Mivel úgy látják az emberek, hogy önök nem tesznek meg mindent, úgy gondolhatják, hogy önök pontosan tudják, hogy miről van szó, és azért nem nyitják ki azokat a szekrényeket, mert olyan csontvázak hullanának ki, amelyek esetleg az egész rendszerüket maga alá temetik.
Miközben önök nem tudják, vagy nem akarják megkérdezni a NAV elnökét, hogy érintett-e ebben az ügyben, az egyik kereskedelmi csatorna mégiscsak meg tudja őt kérdezni, nem máshol, mint a bécsi repülőtéren, ahogy éppen óvatosan kihátrál az országból, nagy csomagokkal a kezében. De még ekkor sem válaszol a kérdésre, márpedig egy ilyen szintű tisztségviselőnek válaszolnia kell a nyilvánosság kérdéseire. Nem azért, hogy őt magát érinti-e ez az ügy, azért kell válaszolnia, mert nem a NAV elnöke a lényeg, hanem a NAV a lényeg. Az a lényeg, hogy ha a NAV elnöke nem tisztázza magát, akkor az egész hatóság az, ami illegitim lesz; az egész hatóság az, ami nem fogja a polgárok érdekeit képviselni, és az lesz az a hatóság, aminek a polgárok nem fognak engedelmeskedni. Azt mondják, hogy nyaralni ment a NAV elnöke. Remélem, hogy nem túl hosszú nyaralás lesz ez, visszatér és elmondja, hogy érintett-e ebben az ügyben vagy nem.
És ebben a helyzetben, amikor milliárdos áfacsalások eltussolásáról van szó, amikor nem tisztázza magát a NAV elnöke, amikor nem kapunk választ arra, hogy kiket tiltottak ki az Egyesült Államokból, önök új adókat vezetnek be. Nem tudom egyébként, hogy milyen erkölcsi alapon teszik ezt ebben a helyzetben, de mégis új adókat kívánnak bevezetni, köztük például az internetadót. Azt az internetadót, amelyet nem toldozni-foldozni kéne, meg nem azt kéne mondani, hogy egyeztessünk - miközben már most hallom, hogy benyújtanak egy új javaslatot, akkor nem tudom, hogy mit akarnak egyeztetni -, hanem egyszerűen vissza kéne vonni az egész javaslatot úgy, ahogy van, mert nem normális és nem európai, és persze a legkevésbé sem a pénzről szól, hanem arról szól, hogy az embereket elzárják az információtól; arról szól, hogy egyre kevesebben jussanak olyan információhoz, amit nem az önök rendszere ellenőriz és manipulál. Erről szól gyakorlatilag az internetadó, és ezért tiltakoztak az emberek, és ezért kell mindezt visszavonni.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Úgy áll a helyzet, hogy nemhogy új adók kivetésére nincs önöknek erkölcsi alapjuk ma, amíg nem tisztázzák ezeket az ügyeket, hanem lassan már a mostani adók beszedésére sincs erkölcsi alapjuk, és az a probléma ebben az országban, hogy pontosan azért, mert nem tisztázzák ezeket az ügyeket, egyre kevesebben hisznek ezekben az intézményekben, és egyre nagyobb az elégedetlenség, és egyre nagyobb a bizalomhiány. Márpedig, ha egy nemzeti adóhatósággal szemben megszűnik a bizalom egy országban, akkor annak beláthatatlan következményei vannak, és ez ellen csak önök tehetnek, mégpedig a teljes tisztázással, és erre biztatom önöket.
Hölgyeim és Uraim! Azt kiabálják az emberek az utcán, hogy bűnözőknek nem fizetünk adót. Ezt gondolják ma a kormányról, és ezt gondolják ma az adóhatóságról. (Közbeszólás a Fidesz soraiból.) Hogy ez megváltozzon, ebben csak önök tehetnek. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Csüccs!)
Hölgyeim és Uraim! Vonják vissza az internetadót, nevezzék meg azokat, akiket kitiltottak az Egyesült Államokból, a 27 százalékos áfát csökkentsék 5 százalékra, és akkor nem lesz ekkora áfacsalás. Ebben az ügyben van bent törvényjavaslatunk. Hölgyeim és Uraim! (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ne verjék a fejüket a betonba, hanem válaszoljanak a kérdésekre.
Köszönjük szépen. (Taps az MSZP soraiban. - Novák Előd: Simon Gábor vezesse az éhségmenetet! - Lukács Zoltán Novák Előd felé: Megjött az utalás?)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me