VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A múlt héten több alkalommal felmerült, hogy az amerikai követség ügyvivője által felvetett eljárások összefüggésben vannak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tevékenységével, ebben a kérdésben kívánom tájékoztatni a tisztelt Országgyűlést. Mielőtt azonban ezt megtenném, engedjék meg, hogy egy megjegyzést tegyek a tegnapi eseményekkel kapcsolatban.
A magyar kormány beterjesztette az adótörvénymódosításokat - az Országgyűlés asztalán fekszenek ezek a módosítások -, ezek tárgyalását az Országgyűlés hamarosan megkezdi. Nyilván vitatkozni fogunk nagyon sok kérdésben, a kormány nevében jelzem, hogy készek vagyunk az egyeztetésre, és készek vagyunk azoknak az ellenvéleményeknek is az értékelésére, amelyeket önök majd a parlamenti vita során felvetnek. Ezt követően tud majd az Országgyűlés döntéseket hozni.
A távközlési adó kiterjesztése ügyében támogathatónak véljük azt a Fidesz-frakció általi felvetést, hogy adófizetési felső korlát kerüljön majd be a jogszabályba, amely 700 forintban maximálja ennek az adónak a felső korlátját. Abban továbbra is sincs változás, hogy ez a típusú adó nem az előfizetőket, hanem azokat a távközlési szolgáltatókat terheli, amelyek egyébként ezt a szolgáltatást ellátják.
Itt jegyzem meg, hogy a vita az elmúlt napokban nagyon sokszor össze is keveredett, hiszen, még egyszer mondom, nem az előfizetőkről van szó, hanem azokról a szolgáltatókról, amelyek közül a négy legnagyobb 2013-ban 75 milliárd, 2012-ben pedig 72 milliárd forint nyereséget ért el.
Egyeztetni, vitatkozni tehát kell, és fogunk is itt a parlament üléstermében. Az erőszak használata viszont, amelyre tegnap este került sor, teljes mértékben elfogadhatatlan. Megdöbbentő volt az a vandalizmus, amelybe a tegnap esti demonstráció torkollott. Az erőszak, a vandalizmus semmire sem lehet megoldás, ez nem a viták rendezési módja. Még egyszer hangsúlyozom: parlament előtt fekszik ez a törvényjavaslat, készek vagyunk ennek a megvitatására.
Ami az élelmiszer-kereskedelmi és áfacsalásokat illeti: a 2010-es kormányváltás óta a kormány minden lehetséges eszközzel fellép, hogy az áfacsalásokat visszaszorítsa, és megkímélje az adófizetőket ezektől a típusú csalásoktól.
A következőkben kívánom tájékoztatni a tisztelt Házat. Az egyik étolajgyártó amerikai cég vezetősége 2011 szeptemberében jelezte a NAV-nak, hogy milyen jelenséget tapasztal az élelmiszerpiacon. A NAV ezt követően két alkalommal fogadta az amerikai cég képviselőit. Az adóhivatal komolyan vette a társaság jelzéseit, és annak alapján nyomozást kezdett az adó- és bűnügyi terület bevonásával. A nyomozás kiderítette, hogy a gyanúsítottak szervezetten működtettek egy kört, amely magyarországi székhelyű társaságok nevében élelmiszeripari termékeket hozott be az Európai Unió különböző országaiból, ennek során nem tettek eleget az áfabevallási kötelezettségüknek. A bűnszervezetben 12 gazdasági társaságot használtak fel az elkövetők. Az elkövetési érték ebben a vizsgálati szakaszban 2 milliárd 96 millió 169 ezer forint volt.
Újabb egyeztetésre 2013 novemberében került sor a társaság vezetőivel. Ekkor két dolog történt: egyrészt a társaság vezetői egy tanulmányt adtak át az adóhivatal képviselőinek, amelyben az élelmiszerek áfatartalmára vonatkozó javaslataikat foglalták össze, másrészt jelezték, hogy az étolaj-kereskedelemben zajló áfacsalások visszaszorítása érdekében készek együttműködni az adóhivatallal.
Ezt követően is nyomozások indultak, amelyek kiegészültek a NAV saját felderítő tevékenységével. Itt szeretném megemlíteni, 2011 óta már három amerikai cég, a Glencore, a Cargill és a Bunge Zrt. bevonásával folyik egy ilyen gabonakereskedelmi vizsgálat. Ennek eredményeként idén februárban 50 helyszínen volt házkutatás az érintett cégeknél, könyvelőknél és ügyvezetőknél. 4 ezer helyszínen zajlott le összehangolt akció, a NAV munkatársai 3 ezer ehhez kapcsolódó vizsgálatot végeztek el. Ennek eredményeként sikerült azonosítani ezt a bűnszervezetet; 14 gyanúsított van, ebből a bűnszervezetből 8 fő került vizsgálati fogságba, 4 fő pedig előzetes letartóztatásban van, lakhelyelhagyási tilalommal érintve. A NAV 800 millió forint értékben rendelt el vagyonlefoglalást, nemzetközi együttműködésben, a szlovák és a cseh hatóságokkal együttműködve. A nyomozás jelenleg is zajlik, számítástechnikai szakértők, könyvelők, fuvarozók és fuvarozási szakemberek bevonásával.
Ha az amerikai nagykövetségnek további információja van erre vonatkozóan, akkor kérjük, hogy ezekkel a vizsgálatokkal, ezekkel az információkkal segítsék a NAV vizsgálatát, hogy eredményesebb legyen ez a felderítés. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)
(13.10)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me