VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön napirend előtti hozzászólásában három dolog keveredett össze, most engedje meg, hogy most röviden ezekre reagáljak és válaszoljak.
Az egyik, amiről már volt szó itt napirend előtt, ez az amerikai követség által felvetett eljárásoknak az ügye. Ebben csak ismételni tudom a bevezetőmben elmondottakat: amennyiben az áfacsalások vagy akár a korrupciót érintő ügyekben az amerikai követségnek további információja van, azt kérjük, hogy ezt bocsássa rendelkezésünkre. A NAV az elmúlt években mindent megtett azért, hogy ezeket az ügyeket feltárja. Szeretném tájékoztatni a Házat, hogy valóban 12 cég érintett ezekben az ügyekben, elsősorban budapesti és szegedi központú cégekről van szó, de van néhány Budapest környéki is. Meg fogjuk keresni azt a megoldási lehetőséget, hogy ezeknek a cégeknek nyilvánosságra tudjuk hozni a nevét. Amiben az amerikai követség tud bennünket segíteni: adatok és információk átadása, hogy a NAV munkája ebben az ügyben alaposabb legyen.
A másik kérdés az adómódosítások ügye, ez előtt van a parlament, a tisztelt Ház, erről hosszan fogunk még valószínűleg vitatkozni. Azt szeretném megerősíteni, hogy adót fizetni senki nem szeret, de ennek a kormánynak volt egy nagyon világos üzenete 2010-ben: hosszú távon a munkát, a jövedelmet terhelő adókat csökkenteni szeretnénk, hogy támogassuk a munkából élőket és a munkából jövedelmet szerzőket, és a forgalmi, valamint a fogyasztási típusú adóbevételek lesznek azok, amelyek az állam szolgáltatásait, az egészségügyet, a közbiztonságot, az oktatást elsősorban kell hogy fedezzék. Ez a kormányzat adózási elképzelése, és azok az adómódosítások, amelyeket most benyújtottunk, ezek ebbe illeszkednek bele.
Az elmúlt években a távközlési adót elfogadták az emberek, ez a fajta adó, amelyet már az elmúlt két évben működtettünk, beváltotta a hozzá fűzött reményeket, azonban jól lehet látni, hogy változnak a fogyasztói szokások, változnak a forgalmazói szokások, ezért szükségünk van arra, hogy azok a távközlési szolgáltatók, amelyek internetszolgáltatást végeznek, ezt az adót a jövőben fizessék meg. Nem a magánszemélyt terheli, nem az előfizetőt terheli, szeretném itt még egyszer hangsúlyozni, hanem azokat a szolgáltatókat, amelyek az elmúlt két esztendőben több mint 70 milliárd forint adózott nyereséget értek el.
És végül a képviselő úr által említett harmadik terület, ez ennek a rendezvénynek az ügye. Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy az előbb is mondtam, az erőszak, a vandalizmus nem lehet formája egy vitatott kérdés megtárgyalásának, megbeszélésének. Márpedig a tegnapi nap folyamán az a demonstráció, amelyért a szervezőknek kell elsősorban felelősséget vállalnia, vandalizmusba és erőszakba torkollott. Kérdezem én: hol voltak a szervezők, hol voltak azok a rendezők (Lukács Zoltán: Hol volt a rendőrség?), akiknek kutya kötelessége biztosítani egy ilyen demonstrációt, és kötelessége biztosítani azt, hogy egyébként más magánszemélyeknek vagy közösségeknek a vagyontárgyában ne essen semmiféle kár. Hol voltak ezek a szervezők?
Képviselő úr teljesen világosan elmondta, és meg tudom erősíteni, hogy ebben a szervezésben olyan személyek vettek részt, akik párthoz kötődnek. A tegnapi demonstráció tehát nem elsősorban egy adó elleni tiltakozás volt, hanem egy olyan kormányellenes rendezvény, amelyet a szervezők nem tudtak kordában tartani, amely vandalizmusba, erőszakba torkollott. Igen, ahogy képviselő úr is elmondta, ennek a rendezvénynek a fő szervezője néhány héttel ezelőtt még a józsefvárosi MSZP alelnöke volt, aki nem mellékesen egy volt MSZP-képviselő gyermeke. Azt gondolom, hogy a szervezőknek ilyenkor vállalni kell a felelősséget, és vállalni kell azokat a következményeket is, amelyek majd ezekből a kártérítésekből következnek. Köszönöm a szót. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me