BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr, és maradnék én is Kövér László házelnök úrnál. Kövér László házelnök úr csütörtökön az Echo TV műsorában beszélt az EU vélt diktátumairól. Idézném: „Azt gondolom, hogy ha ez az Európai Unió jövője, akkor érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy hogyan kéne ebből szépen lassan, óvatosan nekünk kihátrálni.” Ha Kövér László arról beszél, hogy az Európai Unióból szépen lassan kifelé kell hátrálni, akkor nagyon fontos azt elmondani, hogy ma a beruházások 97 százalékában van EU-s támogatás, EU-s forrás. Ez után a szám után nagyon nehezen lenne kivitelezhető ma Magyarországon bármiféle beruházás. Egy konkrét példát szeretnék itt felhozni, itt a mindennapos testnevelés okozta problémákról szeretnék egy kicsit tágabban beszélni.
A Fidesz-KDNP-kormány 2012-ben vezette be felmenő rendszerben a mindennapos testnevelést úgy, hogy a szakemberektől kezdve a szakmai szervezetekig, a pedagógusok, a pedagógus-szakszervezet, a családok képviselői, mindenki figyelmeztette a kormányt, hogy nagyon kemény feltételrendszerek hiányoznak a mindennapos testnevelés bevezetéséhez. Nincsenek megfelelő tornatermek, nincsen elég számú tornaterem, nincsenek megfelelő higiéniás termek a gyerekek számára, és így vezették be 2012-ben a mindennapos testnevelést.
Pár nappal ezelőtt megjelent egy cikk, mivelhogy jövőre fog kellőképpen robbanni a bomba, ha mondhatjuk így, mivel minden évfolyamon bevezetésre kerül a mindennapos testnevelés, és itt meg kell említeni, hogy ugyebár emellett megjelent a kötelező hittan vagy erkölcstan bevezetése, és az idén megemelték a készségtárgyak, mondjuk, az énekóra számát is a tanmenetben. Szóval, jövőre fog robbanni a bomba, és a szakmai szervezetek azt mondják, hogy körülbelül 400-500 tornaterem hiányzik ma Magyarországon, amit most nagyon gyorsan fel kellene építeni.
Míg azt látjuk, hogy ennek a kormánynak sokkal fontosabb a stadionépítés, ami közel 180 milliárd forintba kerül az adófizetőknek, addig azt látjuk, hogy a következő évben 3 milliárd forintot különítenek el tornaterem-építésre, és 3 milliárd forintot tanuszoda-fejlesztésre. A 3 milliárd forintból 23 uszodát építenek fel előreláthatólag az országban, és felháborító, hogy lényegében hiába jelezték a szervezetek, hogy mekkora problémát fog ez okozni. Néhány dolgot elmondanék ezzel kapcsolatban mint gyakorló anyuka is.
Megjelent a gyerekeknél a nulladik órában megtartott testnevelésóra. Megjelent az, hogy elméleti oktatásban végzik a pedagógusok a tornaórát. Megjelent az, hogy pedagógushiány keletkezett a testneveléstanárok terén. Lassan nálunk is ott, Kabán már a némettanártól kezdve mindenki testnevelésórát tart. Az órarend elkészítésénél a legfontosabb az, hogy a testnevelésórához igazítják az egész tantervet, mert szerencsétlen pedagógusoknak ehhez kell igazodni, hogy minden rendben legyen.
Szóval, egy erőszakos bevezetés történt. Itt felolvasnám, hogy 2012-ben, a program bevezetése után az ország 3184 iskolájának küldött kérdőívet az államtitkárság, amelyre 1586 iskola válaszolt. A visszajelzések alapján az iskolák körülbelül negyedében jelent komoly, sok esetben megoldatlan problémát a mindennapos testnevelés. A kutatások azon kérdésére, hogy milyen gyakorlati akadályokkal szembesültek a bevezetés során, az intézmények 58 százaléka válaszolta, hogy nincs elegendő tornaterem, illetve sportpálya.
Nagyon sokat lehetne erről beszélni, közben meg azt látjuk, hogy ha a felcsúti stadionba járó szurkolókra lebontjuk a költségvetési forrást, hogy mennyit kaptak, az 3,5 millió forint körül van. Gondoljanak bele, 6 milliárd forint lesz tornafejlesztésre és uszodafejlesztésre több mint 750 ezer gyereknek.
Úgy gondolom, hogy beszédesek a számok, és nagyon remélem, hogy a kormány ezzel kapcsolatban nem úgy gondolja, mint amit Kövér László a napokban elmondott. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me