IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy épülettechnológiára szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét. Képzeljenek el egy olyan építőanyagot, amelynek a hőszigetelő képessége versenyben van a legmodernebb szigetelőanyagokkal, olcsó, helyben elérhető, tehát minimális szállítási költsége van, a szén-dioxid-mérlege ráadásul negatív, tehát az előállítása nem szabadít fel további széndioxidot, sőt. Magyarországon a termelésben nagyhatalom vagyunk. Ez a technológia 1880 óta ismert, évtizedek óta köztünk él, és mégsem nevezhetjük ezt a technológiát elterjedtnek.
Ráadásul nagyon sokféleképpen hasznosítható ez a technológia, hiszen lehet vele új házakat építeni, amelyeknél passzív szigetelő nyílászárókkal gyakorlatilag a passzív minősítést el lehet érni, de lehet vele régi épületeket is újraszigetelni, s mindehhez a technológiához nincs szükség komoly építőmérnöki ismeretekre, csupán egy egyszerű tanfolyammal elsajátítható ennek az ismerete, használata.
A szalmaházakról van szó. A szalmabála 1880 óta ismert, akkor készültek az első bálázó gépek. Ezek a szalmabála házak kívül-belül agyagvakolattal burkolt, de szalmabálából épült és legtöbbször egyszerű fából készült szerkezettel rendelkező építmények. Ezek biztosítják a stabilitását, de más országokban léteznek önhordó szerkezettel, tehát fa tartószerkezet nélkül is. Egy ilyen szalmaház építése nem terheli a környezetet, a téli fűtési költsége minimális, nyáron pedig nincs hűtési költsége a jó szigetelés miatt. Természetes szellőzése, hőtehetetlensége miatt télen-nyáron kellemes komfortérzetet biztosít. Szalmából építhetők önálló házak, valamint két- és háromszintes épületek is, tehát akár közösségi épületek. A világon körülbelül 30-40 ezer ilyen épület épült, de nagyobb intézmények, még templomok is épültek már a világban szalmabálából.
Nincs semmi különleges veszélye. Éppen a képviselőktől hallom, hogy elfújja a szél vagy valami vadállat a házat. Nincs ilyenről szó, ez egy nagyon masszív építmény, olyan a technológia, ami miatt ugyanolyan nehéz áttörni ezt a falat, mint egy téglából készült falat.
(20.50)
Nincs az a veszély sem, amitől sokan megijedhetnének, hogy ez könnyen meggyullad. Nem igaz, nagyon jól bírja. Magyarországon is végeztek már méréseket, 1000 fokos hőmérsékletet, amit ráirányítottak, háromnegyed óránál tovább bírt. Kanadában mértek olyat, hogy több órán keresztül bírta ezt. Magyarországon leállították.
Tehát egy ilyen technológiáról van szó, ami - ahogy mondom - olcsó, helyben rendelkezésre áll. Hogy miért nem működik mégsem? Nyilvánvalóan azért, mert nincsenek mögötte azok a lobbiérdekek, nincsen hatalmas gazdasági profit egy ilyen szalmatechnológia mögött, és ennek következtében, ez jól látszik, a törvényi szabályozás is sajnos nagyon nehézkes.
De említek csak néhány példát. Az 1997. évi építési törvény 41. §-a értelmében építési célra olyan anyagot csak külön jogszabályban meghatározott megfelelőségi igazolással lehet forgalomba hozni vagy beépíteni. Egy 2003-as szabályozás, rendelet előírása, hogy építési terméket építménybe betervezni csak akkor szabad, ha arra jóváhagyott műszaki specifikációval rendelkezik.
Tehát ez a jogszabály sokáig gátolta a szalmaházak magyarországi építését, hiszen a fő alkotóelem, a szalma nyilvánvalóan nem rendelkezik megfelelőségi igazolással, sem műszaki specifikációval a szalmabála-méretekből adódóan, mivel nem lehet pontosan, centiméter pontossággal minden egyes szalmabála ugyanakkora, számtalan dologtól függ. Tehát nem számít építőanyagnak.
Egyetlenegy megoldás, hogy szalmaház-építési technológiát mint olyat engedélyeztettek, és így épülhetnek már Magyarországon is szalmaházak. Ez meglehetősen nehézkes, és nem használja ki azokat a lehetőségeket, amelyek ebben rejlenek, és azt gondolom, hogy ezt azért is ismertetem és próbálom minél népszerűbbé tenni, hogy erre van lehetőségünk, ezt a mi felelősségünk is ismertebbé tenni és a megépítésüket könnyebbé tenni a jogszabályi környezet megváltoztatása révén. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik és az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me