VARJU LÁSZLÓ

Full text search

VARJU LÁSZLÓ
VARJU LÁSZLÓ (Független): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Erre az almás helyzetre, amiről a mai napon már néhány szóval érintőlegesen néhány képviselőtársam már szólt, azt gondolom, ki kell térni.
Tulajdonképpen segélykiáltásként kell értékelnem azt a helyzetet, ami a Szabolcs megyei gazdáktól érkezett, és ennek oka az, hogy lényegében az év eleje óta pontosan tudják - tudják a szakemberek, tudják a termelők és még sokan mások -, hogy igenis nemcsak Magyarországon, hanem Európában jelentős többlettermés várható almából. Így a Magyarországon rendelkezésre álló kapacitások, amelyek akár a feldolgozásra, akár pedig a tárolásra vonatkoznak - figyelembe véve, hogy 2013-as tartalékok is vannak még -, jelentős feszültségeket gerjesztenek Magyarországon.
(20.10)
Ez megjelenik az árban, megjelenik a termelőknél. Így gyakorlatilag a Magyarországon nem egészen 30 ezer hektáron termelő 7500 ezzel foglalkozó vállalkozás igen nehéz helyzetbe került.
Ezt a körülményt sújtotta még az is, hogy a politikai helyzet nyomán a gazdasági embargó, amely Oroszországgal szemben megszületett, az oda történő szállítás jelentősen korlátozott lett, és így a termelőket igenis nagyon érinti a helyzet. Augusztusban erre igen komoly figyelemfelhívás történt a termelők részéről.
Azt is láttuk, hogy a kormány korlátozott cselekvőképessége nyomán először hibázott egy nagyot a miniszter úr, amikor már idejekorán elnyilatkozta magát, és beszélt arról, hogy milyen nagy termés várható. Ennek a figyelembevételével az árak meg is jelentek ennek megfelelően a piacon, lényegében a termelési költségek alatti szinten jelentek meg. Ez azt jelentette, hogy a gazdák jelentős veszteséget kell hogy elkönyveljenek ebben az időszakban.
A magyar kormány láthatóan nem akart és nem tudott segíteni, még akkor sem, amikor az Európai Unió támogatási lehetőséget biztosított ehhez. Magyarország érdemben ezt a támogatási lehetőséget igénybe venni nem tudta. Mire megjelent a magyar pályázati lehetőség, addigra az Európai Unióban az igénybevételi lehetőség már elfogyott. Ezt a körülményt nem tudja módosítani és nem változtatja meg az sem, hogy a magyar kormány próbált 3 milliárd forint körüli értékben segíteni ládavásárlásban vagy felvásárlásban.
Tisztelettel jelzem, hogy a hozzánk érkező segélykiáltások egyértelműen bizonyítják, hogy mindaz, ami idáig történt, az kevés. Ezért a Demokratikus Koalíció tagjaként is, mezőgazdasági csoportunk, szakmai csoportunk véleménye alapján is mindaz, ami idáig történt, az kevés. Ennek megfelelően további lépésekre van szükség ahhoz, hogy a 7500 termelő nagy része ne menjen tönkre. Mesterségen alacsonyan tartott és nyomott áron csak azt lehet elszenvedni, hogy a már meglévő almatermés feldolgozásában érintettek is támogatáshoz jussanak. És, láss csodát, ebben pedig megjelennek azok a fideszes képviselők is, akik egyébként pedig a feldolgozásban érintettek. És akkor nem csoda, ebből a segélykiáltásból idézek, amikor az arról szól, hogy kik is irányítják ezt a folyamatot: „azok a ’barátaink’, akik annak idején utcára vittek tüntetni bennünket, tisztességes léalmaár kicsikarása érdekében, akik akkor harsogták, hogy ennyibe fog kerülni majd az ár.”
Tehát tisztelettel jelzem, hogy ami eddig történt, az nem elég, és a kormánynak felelőssége van. Ezért fel kell tenni a kérdést, hogy mit tesz a kormány az embargó ellensúlyozása érdekében; mit tesznek a 2013. évben megmaradt készletek csökkentése érdekében; és mit tesz a magyar kormány 7500 termelő megsegítése érdekében. Hiszen eddig sokan reménykedtek, hiszen gyönyörű minőségű, 40 hektáros almással rendelkeznek - az életműve megy tönkre a gazdáknak.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me