DR. SEMJÉN ZSOLT

Full text search

DR. SEMJÉN ZSOLT
DR. SEMJÉN ZSOLT miniszterelnök-helyettes: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Képviselő úr, hogy őszinte legyek, nem gondolom, hogy Orbán Viktor okostelefonja az Országgyűlés tárgykörébe tartozik, hogy milyen mértékben használ, vagy nem használ okostelefont, vagy SMS-ezik, vagy nem SMS-ezik. Ezért inkább a közérdeklődésre számot tartó részével foglalkoznék a kérdésével kapcsolatban. Ennek a lényege az, hogy a kormánynak elhatározott szándéka az, hogy a fogyasztási típusú adók szerepének növelésével párhuzamosan a jövedelemtípusú adók csökkentését tűztük ki célul. És miután a hagyományos telefonszolgáltatáshoz képest az utóbbi években az elektronikus kommunikáció szerepe megnövekedett, ezért szükséges ennek az átgondolása, hogy az internetes típusú kommunikációt is bevonjuk a közteherviselésbe.
Látható, hogy ezt a tendenciát vetíti előre, hogy az adózott hangalapú szolgáltatás utáni adóalap, a hagyományos úton folytatott beszélgetések időtartama hosszabb távon még tovább fog csökkenni, ez az internetszolgáltatások igénybevételének a növekedésével fog járni. Következésképpen indokolt az, hogy ami a telekommunikációból kiesik, az az internetszolgáltatás tekintetében a költségvetésbe bevonásra kerüljön. Fontos szempont, hogy a távközlési adó egyszerű adóztatást tesz lehetővé, kevés számú adóalanyról van szó, ezek a távközlési szolgáltatók, és így az adóztatásnak a költsége is alacsony.
Ez az intézkedés tehát szorosan illeszkedik a kormányzat eddig folytatott adópolitikájába, a távközlési adó kiterjesztésének jelenlegi célcsoportja részben átfedi a közteherviselésbe (Lukács Zoltán: Mi meg ezt a papírt kérjük.) már korábban bevont távközlési szektort, amely profitképessége és versenypozíciója képessé teszi, hogy nagyobb részben járuljon hozzá Magyarország költségvetési egyensúlyának a fenntartásához. (Lázár János: Papírcserét javaslok a felek között.) Ebből következik egyébként, hogy ha az ország költségvetési szempontjait nézem (Lukács Zoltán: Azt sem tudja, mit beszél.), akkor nehéz elgondolni, hogy miért gondolják azt, hogy nem inkább a fogyasztási típusú adókat szedjük be, és ehelyett önök azt javasolják, hogy a jövedelemtípusú adókat szedjük be.
Én azt gondolom, hogy ez az intézkedés pontosan azt készíti elő (Zaj, az elnök csenget.), hogy minél alacsonyabb jövedelemadók lehessenek Magyarországon. (Dr. Schiffer András: Ez nem fogyasztás. - Taps a kormánypártok soraiból.) Hát micsoda?

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me