BANA TIBOR

Full text search

BANA TIBOR
BANA TIBOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. A Jobbik nem támogatja az Európai Unió és a NATO értékei melletti kiállásról szóló MSZP-s határozati javaslat tárgysorozatba vételét. A hagyományos, valódi értelemben vett európai értékek számunkra is irányadóak, de nem tudjuk elfogadni azt az utat, amelyet az Európai Unió az elmúlt évek során felvett, és határozottan nemet mondunk a szakállas nők Európájára.
A szocialisták javaslatukban hivatkoznak a népszavazásokra, amelyek megtörténtek mind a NATO-csatlakozásunkkal, mind az EU-csatlakozásunkkal összefüggésben. Én ezzel azért szembeállítanám azt a tényt, hogy tíz évvel uniós csatlakozásunkat követően közvéleménykutatási adatok alapján többen tartják hátrányosnak, mint előnyösnek Magyarország EU-tagságát, a további mélyítést pedig egyértelműen elutasítják a magyar választópolgárok. Ezzel szemben azt láthatjuk, hogy a Közösség öles léptekkel halad az európai egyesült államok megteremtésének útján egy föderatív berendezkedés irányába. Mi kizárólag a nemzetek Európája koncepcióján alapuló, a nemzetállamok önrendelkezését szem előtt tartó közösséget tudnánk elfogadni. Hogy egy aktuális példát is hozzak: ma az Európai ügyek bizottságának terítékén volt az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodás, és szomorúan hallottuk azt, hogy kormányzati oldalról ezt az egyezményt egyértelműen támogatják, mert egy szépen csomagolt, de a szuverenitásunkat jó néhány ponton sértő és a GMO-veszélyt is egyértelműen felvető megállapodásról van szó.
A NATO-val összefüggésben hasonló közvéleménykutatási adatokat nem tudok idehozni, viszont ha visszatekintünk az elmúlt évtizedekre, akkor láthatjuk azt, hogy nem volt kifizetődő hazánk számára az egyoldalú euroatlanti függés e téren sem. Aktuális példákat is lehetne hozni ez ügyben. A nemzeti érdekeinket csakis úgy tudnánk érvényesíteni, hogyha egy kiegyensúlyozottabb kapcsolatrendszert tudnánk kialakítani.
Ezek a fő indokok, amelyek miatt nem tudjuk támogatni a tárgysorozatba vételt. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me