DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor benyújtottuk ezt a határozati javaslatot, még nem gondoltuk, hogy ilyen aktualitása lesz, mint a mai napokban. Hiszen amikor benyújtottuk, akkor az orosz-ukrán válság miatt gondoltuk úgy, hogy a kormány kétkulacsos politikája mellett az Országgyűlés tegye le a szavazatát, egy országgyűlési határozatban fogalmazza meg, hogy kiáll az euroatlanti és az európai uniós értékek, értékrendszer mellett, illetve azokat a szövetségi megállapodásokat megerősíti, amelyeket korábban akár népszavazással is a magyar társadalom és a magyar emberek megerősítettek.
Most pedig azt látjuk, hogy egy újabb aktualitása van, hiszen a magyar külpolitika romokban van. Olvashatjuk az újságokat, a kormány részéről vagy a kormány megbízásából megszólalókat, hogy az Egyesült Államokkal való kapcsolatunk milyen mélypontra került. Olvashatunk, láthatunk olyan sajtómegjelenéseket, amelyek újfent megerősítik, hogy az Országgyűlés igenis egy határozatban álljon ki ezek mellett az értékek mellett. Hiszen amikor kitört ez a botrány, ugye, magyar állampolgárokat, kormány közeli embereket, kormánytisztviselőket kitiltottak az Egyesült Államokból, illetve megtiltották a beutazásukat, ezekben az időkben Latorcai János Iránban járt, és ott az ottani nemzetbiztonsági bizottság elnökével sajtótájékoztató keretében a keleti nyitás és a keleti kapcsolatok fontossága mellett tette le a voksát, miközben meghallgatta a bizottsági elnököt, aki az Egyesült Államokra tett komoly kritikai megjegyzéseket.
Miközben ez a botrány kitört, aközben Rogán Antal frakcióvezető úr beterjeszt egy olyan módosító indítványt a gáztörvénnyel kapcsolatban, amely lehetővé teszi, hogy az Európai Uniót megkerülve, az orosz érdekeknek kedvezve és a Gazpromnak kedvezve megépülhessen a Déli Áramlat-vezeték. Ezt nyilván nem ismeri el, majd mai hír, hogy az MVM megerősítette, hogy az elkövetkezendő években megkezdődik ez a beruházás. Majd telik-múlik az idő, és Kövér László házelnök egy televíziós műsorban tesz egy olyan kijelentést, hogy érdemes megfontolni, hogy kihátráljunk abból a közösségből, amelynek ma tagjai vagyunk (Németh Szilárd István: Nem ezt mondta, ez a baj! Utána volt egy mondat! - Moraj a Fidesz soraiból.), majd utána olvassuk a békemenetet szervező, ugye, teljesen rendben lévő civil szervezet vezetőjét, aki újabb békemenet szervezésébe kíván belekezdeni, hogy Keleten van az élettér - szó szerint ezt mondja - és az energia átvitt és szó szerinti értelemben is.
Éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy ez a határozati javaslat napirendre kerüljön, tárgysorozatba vegyük, és az Országgyűlés ezt a határozati javaslatot fogadja is el, hiszen maga a javaslat arról szól, hogy Magyarország népszavazással megerősítette csatlakozását az Európai Unióhoz és a NATO-hoz, tudatos értékválasztás és felelősségvállalás mellett, és ezt népszavazással megerősítette. Arról szól a határozati javaslat, hogy az Európai Unió és a NATO tagjaként Magyarország célja a béke, a biztonság, a stabilitás, az állampolgárok jólétének, a gazdaság fejlődésének és az európai értékék érvényesülésének előmozdítása.
A határozati javaslat szól arról, hogy Magyarország uniós és atlanti partnereivel együtt a továbbiakban is részt vesz a térség stabilizálásában, a válságkezelő műveletekben, a demokratikus, jogállami intézmények fejlesztésében. Szól még arról, hogy Magyarország tevőlegesen támogatja az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikáját, illetve megőrzi a NATO-nak az euroatlanti biztonsági rendszerben betöltött központi szerepét, kollektív védelmi funkcióját. Szól még arról, hogy Magyarország a jövőben is részt vesz nemzetközi biztonság erősítésére irányuló erőfeszítésekben, ennek érdekében növeli védelmi költségvetését, valamint hogy Magyarország az Európai Unió és a NATO értékközösségének tagjaként a stabilitáshoz, a fenntartható fejlődéshez és a kölcsönös gazdasági előnyökhöz fűződő közös érdekek alapján fejleszti együttműködését és partneri viszonyát más országokkal.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy támogassák, hogy ez a határozati javaslat napirendre kerüljön, és nyilvánítsa ki az Országgyűlés, hogy igenis elkötelezett az euroatlanti értékek és az Európai Unió demokratikus értékei mellett, és egyszer s mindenkorra tegyünk pontot, hogy Kelet vagy Nyugat, az Országgyűlés hozza meg ezt a döntést. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me