GYÖNGYÖSI MÁRTON

Full text search

GYÖNGYÖSI MÁRTON
GYÖNGYÖSI MÁRTON (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Jobbik Magyarországért Mozgalom egy országgyűlési határozati javaslattal fordul a parlamenthez egy paritásos eseti bizottság létrehozásának céljából, amelynek az lenne a feladata és a célja, hogy a Déli Áramlat nemzetközi földgázvezeték magyarországi szakaszának a megépítését szorosan figyelemmel kísérje és felügyelje. A cél az, hogy a kormányközi tárgyalásokat nyomon kövesse a megállapodás megkötéséig és a törvényben történő kihirdetéséig bezárólag.
Miért fontos ez, tisztelt képviselőtársaim? Nyilvánvalóan mondhatják azt, mint amit a bizottságban is mondtak, hogy a Gazdasági bizottság ellenőrző albizottsága, vagy valamilyen más típusú albizottsága megfelelő ehhez a feladathoz, és miért nem végzi el a parlament ebben az albizottságban a Déli Áramlattal kapcsolatos szerződés felügyeletét. Szeretnék felhívni a figyelmüket ennek a kérdésnek a súlyára és fontosságára, amelynek nemcsak energetikai, hanem gazdasági, kereskedelmi, külpolitikai aspektusai is vannak, ezért tartjuk azt nagyon fontosnak, hogy ne egy albizottságban, hanem egy külön eseti bizottságban folyjon ennek a kérdésnek a nyomon követése.
Sajnos, Magyarországon az ilyen típusú kérdések nem szakmai mederben folynak, hanem politikai jellegű vitáknak lesznek az áldozatai. Általában úgy néz ki a képlet, hogy az egymást követő kormányok egy reális képet követnek és realista módon viszonyulnak a kérdéshez, a politikai ellenzék pedig mindig próbál egy politikai vitát felkorbácsolni ezekből a kérdésekből. Ezt a típusú rossz hagyományt szeretné a Jobbik Magyarországért Mozgalom megtörni ezzel a kezdeményezésével, amikor ellenzékből szeretnénk egy konstruktív és szakmai vitát kezdeményezni, amelyben azt a típusú rövidlátást és önsorsrontást szeretnénk megtörni, amit a korábbi ellenzéki pártok folytattak.
Talán emlékeztethetek arra, hogy amikor 2008-ban Gyurcsány Ferenc kötötte meg a Déli Áramlattal kapcsolatos szerződést, akkor önök, kormánypárti képviselőtársaim, akik akkor ellenzékben voltak, jöttek elő azzal, hogy Gyurcsány Ferenc akkor elárulja a magyar nemzeti érdekeket, a háttérben lepaktál Oroszországgal, és önök szólítottak fel arra, hogy az Országgyűlés kísérje figyelemmel ezt a tárgyalást, és legyen egy országgyűlési eseti bizottság összehíva ennek a kérdésnek a felülvizsgálatára és rendezésére. Most fordult a kocka, és nyilvánvalóan önök, nagyon helyesen, előállnak a Déli Áramlat megépítésének a szükségességével és fontosságával. Most mi szeretnénk kérni azt, hogy járuljanak hozzá ennek az eseti bizottságnak a felállításához.
A diverzifikálás kérdése természetesen két dolgot jelenthet, alapvetően jelentheti a forrás helyének a diverzifikálását és jelentheti az útvonal diverzifikálását. Az elmúlt tíz évben nagyon sok idő eltelt azzal, hogy a forrás diverzifikálásának a kérdéskörében teljes vakvágányra jutottunk akkor, amikor a Nabucco-gázvezeték kérdésköréről tárgyaltunk. A Nabucco-gázvezetéknek se pénzügyi háttere nem volt, se gáz nem állt rendelkezésre ehhez a csővezetékhez. Elfecséreltünk tíz évet ezzel a projekttel, egy illuzórikus terv volt. Oroszország egyértelműen a földrajzi közelsége és az adottságai okán is stratégiai fontosságú mind Magyarország, mind az Európai Unió tekintetében az energiaellátásunk szempontjából.
Ezért mondjuk azt, hogy amíg nem sikerül a forráshely diverzifikálását megoldani - márpedig úgy tűnik, hogy nem sikerült -, legalább az útvonal terén sikerüljön diverzifikálni a gázellátásunkat, ebben pedig Ukrajna megkerülésével, egy Fekete-tenger alatt vezető gázvezeték megépítésével kell Magyarország gázellátását diverzifikálni. Ez az országunk és a kontinensünk gázellátása szempontjából is stratégiai fontosságú kérdés. Természetesen próbálják a különböző országokat politikailag zsarolni, mint ahogy az Bulgária esetében is megtörtént, hogy hátráljanak ki a Déli Áramlat megépítéséből, Magyarország irányában is történik ilyen zsarolás az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok részéről. Nagyon fontos a nemzeti érdekünket szem előtt tartani, és azt, hogy Magyarország gázellátása teljesen zavartalan legyen. Ez az indítványunk is ezt a célt szolgálja.
Ezért kérem az önök támogatását a határozati javaslatunkhoz. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me