SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ez a „pénzéhes hivatalnokok” kifejezés egy olyan retorika, amit én nem használnék magamtól, viszont ez idézet Hoppál Péter úrtól, aki egy évvel ezelőtt azt mondta, a kirobbant MVH-s botrány kapcsán - amikor jogosulatlanul vettek igénybe, illetve szándékoztak sokan igénybe venni területalapú támogatást - a szóvivő azt hangsúlyozta, hogy az ügynek nincs semmilyen politikai szála, arról van csupán szó, hogy bizonyos pénzéhes hivatalnokok maszekolni próbáltak. Ezt az ügyet sikerült felderíteni, az urak ráfáztak, és minden eljárás rendben van.
Ez egy éve hangzott el, és egy éve történt az is, amikor Gőgös Zoltán szocialista politikus 1 milliárd forintot emlegetett, hogy annyit érinthet ez a botrány, ami Budai Gyula úr szerint blődség, amit Gőgös Zoltán úr mondott, és maximum 24 cégről és 400 millió forintról van szó.
Na most, nekem a meglepő az volt, hogy a Magyar Nemzet hasábjain, ami legtöbb esetben jobban van tájékoztatva, mint az ellenzéki országgyűlési képviselők, azt írta a közelmúltban a lap, hogy október közepére 60 főre bővült a gyanúsítottak száma a területalapú támogatásokkal kapcsolatos csalás ügyében, és 14 ezer hektárnyi területet vontak be titkosszolgálati módszerekkel zajló nyomozásba. Ebből kiderült, hogy a fehérgalléros bűnözők által immár 60 céget és több mint 1 milliárd forintot érintett ezen bűnözői csoport tevékenysége.
Összességében az látható, hogy az egy évvel ezelőtti jóslat az 1 milliárd forintra és a folyamatosan bővülő háttérre vonatkozóan megvalósult. Arra lennénk most már kíváncsiak, hogy mi zajlik az MVH-nál. Mi az, ami ott történik?
Fazekas miniszter úr nevezte ki az MVH előzetes letartóztatásba helyezett elnökhelyettesét, továbbá Palkovics Péter urat is, az MVH korábbi elnökét, aki nemrégen, eléggé gyanús körülmények között mondott le, és nem tudtuk, hogy mi is zajlik ebben.
Azt mondta Hoppál úr egy évvel ezelőtt, hogy semmiféle politikai szála nincs. Azóta a nyomozás kiterjedt egy fideszes dunántúli önkormányzati képviselőre, aki 400 millió forintos agrártámogatást akart jogosulatlanul felvenni. És még nincs vége a nyomozásnak.
Egy év telt el. Nem látjuk azt, hogy a vádemelések elkezdődtek volna. Azt látjuk, hogy duzzad, duzzad a botrány, és nem látjuk, hogy az MVH-nál mi is zajlik. Látjuk a leépítéseket, elküldéseket, indokolatlan, gyors lemondásokat, ugyanakkor azt látjuk, hogy ez a botrány is, csakúgy, mint a játszóteres és jó néhány más, folyamatosan csak duzzad, és nem látjuk azt, hogy a miniszter úr, a kormány ezen úrrá próbálna lenni.
Azt kérem, hogy a tisztelt miniszter úr képviseletében államtitkár úr nyugtasson meg bennünket, hogy az MVH-nál ez az évi több száz milliárd forint, ami átfut a kezén, jó kezekben van, és tudják felügyelni és kontrollálni ennek az egésznek a rendszerét, és nincsenek veszélyben szervezett bűnözők és pénzéhes hivatalnokok által ezek a források.
Köszönöm szépen a válaszát. (Taps az LMP padsoraiban.)
(14.40)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me