SZATMÁRY KRISTÓF

Full text search

SZATMÁRY KRISTÓF
SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A 2013. év Magyarországon jelentős fordulatot hozott a gazdaság életében, mégpedig szerencsés fordulatot: 2013-ban a magyar gazdaság a hosszú távon is fenntartható növekedés útjára állt. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a tavalyi másfél százalékos GDP-növekedést követően az idén most már a legóvatosabb becslések is 3-3,5 százalékos bővülést jeleznek előre, illetve a jövő évire is hasonló mértékűt. Eközben szerencsére tartósan 4 millió fölé emelkedett a foglalkoztatottak száma, úgy, hogy egyébként a munkanélküliségi ráta az elmúlt egy évben Magyarországon csökkent egész Európában a legnagyobb mértékben, 2,3 ponttal.
A gazdasági növekedés mellett a tavalyi év a járműgyártásban is hozott jelentős pozitív eredményeket. Egy év alatt 32 százalékkal bővült az ágazat, mindeközben a becslések szerint közel 2 ezer új magyar munkahely jött létre. Tavaly az autóipar 18 milliárd euró termelési értéket állított elő, ami a teljes magyar feldolgozóipari teljesítmény ugyancsak 18 százaléka, a GDP 10 százaléka és a teljes export 18 százaléka. Ráadásul a járműgyártásban egyre nagyobb szerepet kapnak a beszállítóként dolgozó hazai kis- és közepes vállalkozások. Jelenleg 726 járműipari vállalat működik Magyarországon, amelyek közvetlenül több mint 120 ezer embernek adnak munkát.
Államtitkár Úr! Magyarország az elmúlt évben Európa járműgyártásának egyik központjává vált, hiszen az összehasonlító adatok alapján Szlovákia és Csehország mögött a magyar gazdaságban a legnagyobb a járműgyártás szerepe. A magyarországi járműgyártás további kiegyensúlyozott fejlődése szempontjából fontos, hogy az előttünk álló 2014-2020-as uniós időszakra szóló következő költségvetési ciklus mit tartogat számukra, amely számos lehetőséget kell hogy kínáljon a fejlesztési források hatékony vállalkozásfejlesztési célra történő felhasználására. Bízunk benne, hogy a rendelkezésre álló forrásokból a jelenlegi vagy a korábbi 24 százalék helyett az a 60 százalék, ami gazdaságfejlesztésre jut, ezen belül is a kis- és közepes vállalkozások számára, kellő lehetőséget kínál a járműgyártás további fejlesztésére.
Egy ország gazdasága csak akkor lehet sikeres, ha támogatja a munkát, és segíti, hogy polgárai minél nagyobb számban dolgozhassanak. A célunk tehát nem lehet más, mint hogy a magyar vállalkozások erősödjenek, bővítsék kapacitásaikat, újítsanak, és segédkezzenek abban, hogy elérhessük azt az ambiciózus célt, hogy valóban 5 millió magyar munkahely legyen ebben az országban.
Államtitkár urat kérdezem, hogy hogyan tudtuk ezeket a sikereket elérni, és mik azok a lehetőségek az előttünk álló időszakban, amelyekben a kormány az uniós fejlesztéseken keresztül továbbra is tudja segíteni a hazai járműgyártást. Köszönöm szépen a válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me