SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Államtitkár Úr! Immár fél évtizede tart a nyomozás a ScienNet törzsvásárlói rendszer ügyében, amelyet 2009 novemberében 800 millió forintos adócsalás gyanújával döntött be az egykori Vám- és Pénzügyőrség. A hatóság már e nyomozati szakasz kezdetén befagyasztotta a mintegy 442 ezer törzsvásárló ScienNet-rendszerben keletkezett, még adózatlan, ámde jövedelemként addig fel nem használt jutalékait, illetve karácsony előtt az olcsóbb vásárlás reményében beutalt, már adózott jövedelmét, azaz mintegy 1,8 milliárd forintot.
A 2009 óta semmivel meg nem vádolt, ám pénzükhöz lassan fél évtizede hozzáférni nem tudó, így esetleges adófizetési kötelezettségeiket teljesíteni sem tudó törzsvásárlókat ezt követően a NAV bírságolni kezdte, vagyontárgyaikat lefoglalta, kilakoltatásokat kezdeményezett, számos ember életét téve tönkre így.
Magam eddig már két alkalommal hoztam a Ház elé ezt a kérdést, legutóbb konkrét eseteket is felsoroltam, olyanokét, akik már az otthonukat is elveszítették az önkényes hatósági eljárás következtében.
Az így immár mintegy félmillió NAV-károsulttá vált ScienNet-károsult ügyében a kormány a nyomozás érdekeire hivatkozva egyik alkalommal sem akart beszámolni arról, hogy egyáltalán pénzükhöz juthatnak-e valamikor is az egykori törzsvásárlók, ezzel párhuzamosan pedig senki illetékes nem lépett fel a bírságolások és a végrehajtások leállításával kapcsolatban sem.
Nemrégiben megjelent sajtóhírek szerint az egyik károsult a Szegedi Ítélőtábla jogerős döntése értelmében visszakaphatja a több éve zárolt pénzét, többi sorstársa azonban elveszítheti azt, ha a nyomozás hamarabb fejeződik be, mint a már megindított vagy a szegedi döntés nyomán a jövőben megindítandó perek. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy az állam akarja rátenni a kezét a mintegy félmillió törzsvásárló befizetéseire, akiknek most a NAV-val kell versenyezniük annak érdekében, hogy egyáltalán hozzájuthassanak pénzükhöz.
Mindezek alapján kérdezem önt: mikor várható az immár fél évtizede folyó nyomozás lezárulása a ScienNettel szemben? Jogszerűnek és igazságosnak tartja-e a kormány, hogy a ScienNet egykori ügyfeleinek a NAV-val kell versenyt futniuk annak érdekében, hogy egykori befizetéseikhez hozzájussanak, amely befizetések miatt egyébként most bírságolja őket a NAV, adott esetben ingó és ingatlan vagyonukat is elveszi? Valójában arról szól-e tehát a hosszúra nyúlt történet, hogy az állam vehesse el a károsultak befizetéseit? Ha a nyomozás hamarabb lezárul, és ez megtörténik, akkor kárpótolják-e, és ha igen, akkor milyen mértékig az egykori törzsvásárlókat?
Közel félmillió törzsvásárló nevében várom végre, harmadik alkalommal érdemi válaszukat az ügyben. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
(15.00)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me