TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Volt szerencsém nekem már az ön interpellációjára június 30-án válaszolni. Mivel az elmúlt időszakban semmi új fejlemény nem történt, ezért engedje meg nekem, hogy segítségül az akkori válaszomat vegyem elő, hallgassa meg ezt. (Dr. Staudt Gábor: Miért nem történt semmi? - Szávay István: Most említettem, hogy milyen fejlemények voltak! - Az elnök csenget.)
Amint azt ön is tudja, legalábbis remélem, az adóhatóság eljárásait, azok pontos szabályait a jogszabályok bizony szigorú keretek közé zárják, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezeknek megfelelően végezheti munkáját, vizsgálhatja vagy éppen mellőzheti egy-egy eljárás lefolytatását. Amint azt ön is tudja és interpellációjában kérdezi, egy folyamatban lévő büntetőügyre irányul megszólalása. A büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény rendelkezései szerint azonban ezekről az ügyekről felvilágosítást adni, illetve a nyilvánosságot tájékoztatni kizárólag az ügyészség engedélyével lehet. Engedélyt az kérhet, akinek jogi - tehát jogi - és nem politikai érdeke fűződik hozzá, és ezt bizonyítani is tudja. (Dr. Schiffer András: Tavaly elfogadtuk.) Az idén hangzott el, június 30-án.
Ami az eljárás lefolytatásának időtartamát illeti, a ScienNet ügyében jelenleg a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának központi nyomozó főosztálya folytatja a nyomozást. A NAV szerint Magyarországon már nincs mit nyomozni, arra várnak, hogy a külföldi hatóságok teljesítsék a magyar jogsegélykérelmet, és megadják az ügy lezárásához szükséges adatokat. Amíg erre várnak, az eljárást felfüggesztették, és ez az idő nem számít bele abba a két évbe, ameddig a törvény szerint nyomozhatnak. A nyomozás időtartama jelenleg is a törvényesen rendelkezésre álló időn belül van. Az eddigi adataink szerint az okozott adóhiány összesen mintegy 800 millió forint, amelyet az államnak okozott ez a cég, de ez az összeg módosulhat, ha további részletekre derül fény a külföldről származó információk alapján.
Tisztelt Képviselő Úr! Természetes, hogy egy országgyűlési képviselő védeni próbálja azon állampolgárok jogait, akik ha jóhiszeműen is, de mégis szembekerülnek a törvénnyel. Mindeközben azonban nem lehet megfeledkezni arról, hogy az ellenőrzési végrehajtás, illetve a büntetőeljárások okkal indulnak. Azokba nem lehet kormányzati oldalról egy-egy írásbeli kérdés vagy interpelláció kapcsán beavatkozni, akkor sem, ha ezt egy ellenzéki vagy éppen egy jobbikos képviselő megteszi vagy éppen kéri. Az eljárások akkor zárhatók le, amikor az ügyet teljeskörűen és bizonyíthatóan felderítik. Önnek is meg kell várnia a büntetőügy nemzetközi hatóságok általi lezárását és az információk Magyarországra történő átadását.
Tisztelettel kérem, illetve köszönöm, hogy válaszomat meghallgatta. Azt nem várom öntől, hogy fogadja el, mert ez rendkívüli eseményt jelentene a parlamentben, nem hiszem, hogy ön ezt megteszi. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me