LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársam! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A 2010-ben elkezdett Magyary-programmal meginduló államreformnak valóban lesz folytatása a szándékaink szerint, én azonban polgármesteri munkám során azt tapasztaltam meg, hogy ha az ember valamit meg akar változtatni, akkor lehetőség szerint ne nagy általánosságokról beszéljen, hanem konkrét, egyértelmű, világos változás legyen, inkább kevesebb helyen, de „a kevesebb több” elvét megvalósítva minél konkrétabb dolog történjen.
Ezzel együtt szeretném azt elmondani, hogy az egésznek mi lesz majd a célja. Holnap kezdődik Patyi András elnök úr, professzor úr vezetésével az Államreform Bizottság munkája. Az egésznek a célja az lesz, hogy megvizsgáljuk, vajon a magyar állam működése előnyt jelent az adófizetők szempontjából vagy inkább hátrányt. Nagyon sok olyan vállalkozóval találkozhatnak a képviselői munkájuk során, akik elmondják, hogy számukra az állam megnehezíti és nem megkönnyíti a boldogulást, a piacra jutást, a gazdasági eredmény elérését. A magyar választópolgárok magánemberként, amikor az állammal találkoznak, szintén sokszor érzik azt, hogy az állam beleszól az életükbe, nem hagyja békén őket, és adott esetben nem segíti, hanem megnehezíti az életüket. Olyan államreformba, bürokráciacsökkentésbe érdemes csak belekezdeni, ami segíti az embereket, hozzájárul ahhoz, hogy rendezettebben lehessen az ügyeket elintézni, és az ország versenyképességét jelentősen javítja.
Hogy kik és hogyan vezetik az államot, hogy kik és hogyan szervezik meg az országot, az nagyban járul hozzá ahhoz, hogy egy ország versenyképes vagy sem. Szerintem az, hogy a kétezres évek közepén Magyarország a versenyképességi rangsorban a középeurópai országok utolsó helyére küzdötte le magát, az nagyban összefüggésben volt az államot vezetőkkel, az állam vezetési modelljével és azzal, hogy az állam segítette vagy könnyítette a gazdasági növekedés feltételeit.
Meggyőződésünk szerint abszolút gazdasági versenyképességi kérdés az, és a gazdasági növekedésben súlyos százalékokat jelenthet, hogy hogyan működik az ország, milyen a bürokrácia, milyen a szabályozás, milyen a szabályozottság. Ennek jegyében próbáljuk egyszerűbbé és világosabbá tenni a helyzetet. 198 járás működik az országban, azt tudom mondani önnek, hogy terveink szerint a következő évtizedekben - és ezt örömmel nyugtázhatjuk, hogy az önkormányzati választási kampányban egyetlen politikai erő sem kérdőjelezte meg a járások legitimitását, a járások létezését -, talán, mondhatjuk azt, hogy járásalapú lesz a magyar közigazgatás. Ez azt jelenti, hogy az állam szolgáltatásait, amit az adónkért cserébe kapunk mindannyian állampolgárként, legyen az közoktatás, közbiztonság és más egyéb közjuttatások - ilyen a közigazgatás is -, azt alapvetően járási bázisból kell megszervezni. Ezért az a meggyőződésünk, hogy a legmodernebb infokommunikációs technológiával felszerelt szolgáltató részlegeket és a legszínvonalasabb, ügyfeleket kiszolgálni igyekvő részeket is járási alapon, úgynevezett kormányablakokba kell szervezni. Európai uniós pénzből fogjuk ezt megvalósítani, 2015 végére fogjuk lezárni a programot. 198 járásban körülbelül 260 kormányablak lesz. Ez valóban kevesebb annál, mint amit eredetileg ígértünk, de látjuk három év után az ügyfélforgalmat, az ügyfélterhet, hogy mennyi ügyet kell elintézni.
A megvalósuló kormányablakokban szeretnénk azonban, ha nem csak az állam szolgáltatna, hanem adott esetben postai szolgáltatások, banki szolgáltatások lennének összekapcsolva, és a szolgáltató állam jelleg, hogy egy helyen, egy időpontban minél több mindent az állampolgár el tudjon intézni, ez volna a legnagyobb kihívás.
Emellett, ezzel párhuzamosan kell megvizsgálni a jogszabályokat, amelyek az életünket általában megnehezítik. Egy nagy bürokráciacsökkentést tervezünk, ott, ahol ennek értelme és szüksége van, a társadalom bevonásával, egy nagy vitára kívánjuk bocsátani. Szívesen beszélek erről legközelebb is, ha kérdez.
Nem fogjuk csökkenteni és nem fogjuk visszakérni a már működő kormányablakok számát és a már működő kormányablakok támogatását. (Taps a kormánypártok soraiból.)
(15.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me