DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Szerintem azt mindenki elismeri, hogy azok az emberek, akik a szociális ágazatban dolgoznak, ezen öt szakszervezet által képviselt területeken tevékenykednek, embert próbáló munkát végeznek, és ehhez képest olyan alacsony bért kapnak, ami méltatlan, és jobb lenne, mindnyájan azt szeretnénk, ha többet kaphatnának.
(Móring József Attilát a jegyzői székben
Földi László váltja fel.)
Itt évtizedes bérhátránya van ezeknek az embereknek, nagyon régóta nem emelték az ő fizetésüket, márpedig a munka megterhelése, az embert próbáló mivolta mindenki számára egyértelmű.
Éppen ezért kellett ebben a kérdésben lépni, mi is úgy gondoljuk, hogy kellett lépni, és kellett valamit elkezdeni, elindítani abból az életpályából, amit a szociális területen dolgozóknak mi elterveznénk, szánnánk.
(16.50)
Éppen ezért vezettük be általánosan a szociális bérpótlékot idén január 1-jétől, ami egy komoly, több tíz milliárdos nagyságrendű plusztétel volt a költségvetésben, és 5-11 százalékos béremelést jelentett azoknak, akik ebben az ágazatban dolgoznak.
Ahogy korábban a tárgyalásokon is a felek leszögezték, ezt egyfajta első lépésnek tartjuk a szociális életpálya bevezetésében. Tehát mi úgy gondoljuk, hogy ezt nem majd elkezdjük, tisztelt képviselő úr, hanem 2014. január 1-jén elkezdődött. De nem ért véget azzal az egyszeri bérpótlékkal, amit a szereplők kaptak.
Folyamatos a tárgyalás. Ahogy ön is utalt rá, Nyitrai Imre helyettes államtitkár úr került kijelölésre a tárgyalások lebonyolítására, aki - mint ön is tudja - korábban a másik oldalon ült, tehát az ágazati szakszervezeteknek az oldalán, ott volt képviselő, jött át a túloldalra most már helyettes államtitkárként tárgyalni. Tehát a jó szándéka és a nyitottsága megvan nyilvánvalóan a kormányzatnak. Az anyagi lehetőségeink fokozatosak. Ahogy az egészségügyben, a pedagógusoknál fokozatosan elindítottuk a béremelések politikáját, úgy fogjuk ezt további ágazatokra is kiterjeszteni, így itt is szeretnénk folytatni.
Ön is tudja, hogy a tárgyalások azért akadtak meg, mert egyrészről formai hibák voltak, másrészt egy másik szakszervezet is bejelentkezett, hogy ő is ebben az ágazatban képviselettel rendelkezik, ő is kéri a bevonását a tárgyalásokba. Mi ezt meg fogjuk tenni, folytatni fogjuk, a béremelést pedig idén január 1-jén már elkezdtük. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me