DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA,

Full text search

DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA,
DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő törvényjavaslattal összefüggésben három szempontot szeretnék tisztelt képviselőtársaim figyelmébe ajánlani, amiket később majd részletesen is kifejtek.
Az első: mi már múlt év őszén figyelmeztettük önöket, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, hogy a kormány egy félig kész, a jelenlegi viszonyok között lényegében végrehajthatatlan büntetés-végrehajtási kódexet akar megszavaztatni önökkel. Önök nem hallgattak ránk, most pedig szégyenkezhetnek, mert néhány héttel a hatályba léptetés előtt a kódexet 69 paragrafuson keresztül kénytelenek módosítani.
Másodjára: a kormány azt állítja, hogy ez a törvényjavaslat összhangba hozza a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést az európai normákkal. Ezzel szemben valójában önök megszüntetik a tényleges életfogytiglant. Ráadásul anélkül szüntetik meg a tényleges életfogytiglant, hogy a korábban felvetődött jogi aggályokat orvosolnák.
Harmadszor pedig, a törvényjavaslat több szakasza érinti a kegyelmi eljárást, az egyetlen valóban rendezésre váró kérdést azonban érintetlenül hagyja: továbbra sem lesz nyilvános adat, kinek ad kegyelmet a köztársasági elnök.
Lássuk mindezt részletesen! Talán a témával foglalkozó képviselőtársaim még emlékezhetnek arra, hogy tavaly novemberben a következő gondolattal zártam a bv. kódex vitájában elhangzott felszólalásomat: „A benyújtott büntetés-végrehajtási törvényt minden hibája ellenére előremutatónak és jó tárgyalási alapnak tartjuk, azonban a hatályba léptetés feltételei jelenleg teljesen hiányoznak. Ennek orvoslása halasztást nem tűrő kormányzati feladat.”
A most benyújtott törvényjavaslat bizonyítja leginkább, mennyire helytállók voltak ezek a kritikák. Ez a javaslat a törvényjavaslat több mint harmadát, 69 paragrafust módosít. Az elmúlt hónapokban lázas munka folyhatott - valószínűleg a Belügyminisztériumban -, hogy átírják, pontosítsák, kiegészítsék az új kódex számos rendelkezését, az iratbetekintési jog gyakorlásától kezdve az elítéltek elővezetésén át a kockázatértékelés és a biztonsági csoportba sorolás szabályáig, és hosszan folytathatnánk a sort. Pár héttel a hatálybalépés előtt ezzel a töméntelen mennyiségű módosítással akarják működőképessé, alkalmazhatóvá tenni az új törvényt.
Aligha vitatható, hogy a bv. törvényt érintően megfogalmazott módosítások többsége indokolt, és láthatóan érdemi szakmai megfontolás eredményeként került bele a javaslatba. A kérdés az, hogy a mostani módosításokat megalapozó szakmai elemzéseket, egyeztetéseket miért nem lehetett a bv. kódex elfogadása előtt lefolytatni. Miért egy félig kész törvényt nyújtottak be tavaly az Országgyűlésnek? Milyen jogalkotási színvonalat tükröz, hogy még a hatálybalépés előtt nagy terjedelemben módosítani kénytelenek a bv. kódexet? Igen, egy 40 éve hatályban lévő bv. kódex joganyagának felváltása komoly kihívás, azonban önök az új kódex szakmai koncepcióját a 2010 előtti kormánytól készen kapták, és ahhoz sem fér kétség, hogy a bv. szervezetben rendelkezésre áll az új szabályok kidolgozásához szükséges szaktudás. Erre alapozva a kormány egy kiérlelt és a teljes szakma megelégedésére szolgáló törvényt terjeszthetett volna az Országgyűlés elé.
Ma már kormánypárti képviselőtársaim is láthatják, hogy nem így történt. Az elmúlt egy évben nemcsak a törvény előkészítésének elégtelensége bizonyosodott be, de sajnos a végrehajtásához szükséges személyi és tárgyi feltételek megvalósításával is adós maradt a kormány. Már tavaly novemberben kifejtettük, hogy a büntetés-végrehajtás újraszabályozását megelőzően az Orbán-kormány büntetőpolitikájának alapvető újragondolására van szükség. Követendő iránynak az úgynevezett kettős nyomtávú büntetőpolitika alapvetéseit tartjuk. Eszerint a bűnöző életmódot folytató személyekkel szemben szigorú büntetést kell kiszabni, és valóban el kell zárni őket a társadalomtól. Ugyanakkor az alapvetően jogkövető, de egyszeri megbotlásként kisebb súlyú bűncselekményt elkövetők esetében alternatív, nevelő hatású szankciók alkalmazását és ami még fontosabb, a sértetteknek, az áldozatoknak biztosítandó jóvátétel előírását tartjuk követendő útnak, szemben az Orbán-kormány politikájával, ami esztelen módon a néhány napos elzárásban látja a kisebb jogsérelmek megfelelő szankcióját.
(10.20)
E téves szemlélet meghaladásának azonban semmi jelét nem mutatja a kormány.
Sajnálatos módon a büntetés-végrehajtás intézményrendszerének átfogó modernizációja ugyancsak nincs napirenden. Holott a bv. intézetek zsúfoltsága semmit nem enyhült, az átlagos telítettség a 2012-es 137 százalékról 2013 végére 143 százalékra nőtt. Emellett a bv. állomány munkakörülményei is borzalmasak. Sok bv. intézet csak rendkívül feszes gazdálkodás mellett, állandó jelentős mennyiségű túlóra igénybevételével képes ellátni alapfeladatait. Eközben a büntetés-végrehajtási szervezetben dolgozók bérezése kirívóan alacsony, holott a zárt intézeti környezet, a fogvatartottak napi szintű őrzése, felügyelete különösen veszélyes megterhelést jelent. Határozott álláspontunk, hogy a feladatokat ténylegesen ellátó végrehajtó állomány tekintetében azonnali és radikális illetményemelésre van szükség. Ez nem csupán erkölcsi kötelesség, hanem meggyőződésünk szerint a bv. intézetek biztonságát szavatoló alapvető követelmény. Sajnos azonban ebben sem történt eddig semmilyen érdemi előrelépés az elmúlt években.
Összességében sajnos továbbra is érvényes az a megállapítás, hogy nem adottak a bv. kódex hatályba léptetésének feltételei. A kételyeket a most előterjesztett módosító javaslatok tömege inkább erősíti, mintsem csökkenti.
A tényleges életfogytiglan szabályozásával összefüggésben még ennél is nagyobb kudarccal kell a kormánypárti képviselőtársaimnak szembenéznie. Mint ismeretes, a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság ítélete szerint sérti az emberi jogok európai egyezményét, ha az életfogytiglani szabadságvesztés felülvizsgálatára egyáltalán nem ad lehetőséget a törvény. Márpedig a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés éppen azt jelenti, hogy kizárt a felülvizsgálat. A strasbourgi bíróság ítélete után Orbán Viktor azt nyilatkozta, hogy a leghatározottabban vissza kell utasítani ezt és meg kell védeni az életfogytig tartó szabadságvesztés intézményét.
Nos, úgy tűnik, hogy az államadósság elleni harc és a pálinka-szabadságharc után ezt a küzdelmet is elbukták. A törvényjavaslat elfogadása ugyanis nem megőrzi, hanem eltörli a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés intézményét, hiszen 40 évnyi szabadságvesztés kitöltését követően kétévente előírja a további szabadságvesztés indokoltságának vizsgálatát. Tisztelt képviselőtársaim, ez nem tényleges életfogytiglan!
Ráadásul a kormány által javasolt megoldás még a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság próbáját sem állná ki, a felvetett alapjogi problémákat nem orvosolja. Ugyanis egyfajta speciális kegyelmi eljárásban vizsgálnák az életfogytiglanra ítéltek további elzárásának szükségességét. Ennek végeredménye az, hogy a szabadlábra helyezésről a köztársasági elnök a saját belátása szerint dönthet. Tehát a végső döntést nem a független bíróság, hanem egy politikai szereplő a szabad mérlegelése alapján hozhatja meg. Ez teljességgel elfogadhatatlan. Ennek következtében a magyar állam újabb vesztes perekkel fog szembesülni Strasbourgban, ha így, ebben a formában fogadják el a törvényt. Tehát a törvényjavaslat úgy szünteti meg a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést, hogy még a felvetődő jogi problémákat sem fogja orvosolni. A nyilvánvaló megoldás az lenne, ha rendszeres időközönként a legfelsőbb bírói fórum vizsgálná felül hivatalból a további szabadságelvonás szükségességét. Az elnöki kegyelmezési jogot pedig meg kell hagyni jelenlegi formájában.
A harmadik rész, amiről beszélni kívántam volna, az pontosan az elnöki kegyelmezési jogkört érinti, tisztelt képviselőtársaim. Teljesen elfogadhatatlan, és azt gondolom, az állampolgárok szempontjából is tűrhetetlen az a joggyakorlat, amit az utóbbi években önök ezen a területen alkalmaznak. A köztársasági elnöknek ugyanis diszkrecionális jogköre van egyedi kegyelmet adni. Ezen jogkörének eljárása során viszont az utóbbi években önök nemhogy a szabadság vagy a kegyelem megadásának indokait nem ismertetik a közvéleménnyel, de a kegyelem tényét sem hajlandóak elárulni.
Ilyen ügy volt az egyébként jelenleg is a Fidesz padsoraiban helyet foglaló Simon Miklós ügye, akit a Fidesz szavazata miatt nem adtak ki, mentelmi jogának felfüggesztését nem szavazták meg. Az ügynek magam is megpróbáltam utánajárni írásbeli kérdés formájában. Az ő ügyében eljáró bíróság jogerős szabadságvesztésre ítélte az eljárás másik gyanúsítottját. Helyi szóbeszédek alapján azt lehet tudni, hogy ez az úriember kikerült a börtönből, márpedig nagyon sok választás nem lehet: nagy valószínűséggel a köztársasági elnök adott kegyelmet volt párttársának gyanúsított-társa érdekében. Erre az írásbeli konkrét kérdésemre az igazságügyi miniszter azt a választ adta, hogy a jelenlegi jogi szabályozások szerint ő nem és a köztársasági elnök sem mondhatja meg és nem is kívánja megmondani egyáltalán azt sem, hogy kinek ad kegyelmet, nemhogy azt, hogy milyen indokkal. Tisztelt képviselőtársaim, ez elfogadhatatlan (Dr. Répássy Róbert: Nem mondhatja meg! - Dr. Bárándy Gergely: Ezen kellene változtatni! Ezt kell megváltoztatni!), nemcsak e miatt az egy konkrét ügy miatt, hanem mert - mindenki emlékszik rá - az Orbán-kormány az elmúlt négy évben még az azeri baltás gyilkos kiadatásából is üzletet volt képes csinálni. Azt gondoljuk, ha valahol előremutató szabályozást kívánnak bevezetni, tisztelt hölgyeim és uraim, akkor itt a lehetőség, hogy a megnyitott elnöki kegyelmi fejezetnél módosítsák vagy fogadják el majd az általunk benyújtott módosító javaslatot, ami az állampolgároknak garantálja, hogy ezzel a döntéssel nem lehet visszaélni. Hiszen itt egy politikus diszkrecionális döntéséről van szó, aminek egyetlen korlátja csak és kizárólag a nyilvánosság lehet.
Azt kezdeményezzük, hogy a köztársasági elnök döntése is legyen nyilvános, és legyen fenn a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján, illetve minden esetben, amikor megadja a kegyelmet, mellékeljék hozzá az igazságügyi miniszter véleményét, előterjesztését, amivel a döntést megalapozták. Azt gondoljuk és mélyen hisszük, hogy az embereknek jár és tudniuk kell, hogy az ő nevükben a Magyar Köztársaság elnöke kiknek ad egyéni kegyelmet a nemzet úgymond átruházott jogkörében.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Végezetül: az előbb elmondottak feltételei a Magyar Szocialista Párt országgyűlési frakciója támogatásának. Nagyon kérem önöket, vegyék sokkal komolyabban a kéréseinket, vegyék sokkal komolyabban a szakmai megjegyzéseinket, vegyék sokkal komolyabban a módosító javaslatainkat. Természetesen a végszavazásnál majd ezen döntésük figyelembevételével fogunk mi is dönteni, hogy támogatjuk-e a törvényjavaslatot. A jelenlegi formájában nem lehet.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me