DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Lehet, hogy többször két percre lenne szükségem, de azt még akkor megteszem. Először is köszönöm szépen a miniszter úrnak, hogy a kormányzati szokásoktól eltérően - bár Répássy államtitkár úrhoz hasonlóan - megtiszteli a parlamentet azzal, hogy vitába bocsátkozik. Nagyon remélem, hogy ezt a szokását nem fogja elveszíteni a következő években, és például Tállai államtitkár úrnak is ezzel példát mutat. (Derültség, zaj.)
Amiért viszont szót kértem, miniszter úr, az az, hogy egész egyszerűen van egy elvi vita közöttünk. Tehát arról van szó, hogy egész egyszerűen mást gondolunk demokráciáról, más a hatalomfelfogásunk. Mi azt gondoljuk, hogy igen, a felül-alkotmányo-zásnak, ha úgy tetszik, van egy pejoratív jelentése, mert számunkra a történet úgy néz ki, hogy például a mai magyar Alaptörvény vagy az Alaptörvénynek nevezett törvény tele van olyan rendelkezésekkel - ilyen az ön által idézett büntetőpolitikai rendelkezés, de vannak felsőoktatásra, vannak a birtokpolitikára vonatkozóan is olyan rendelkezések -, amelyek alapvetően nem alaptörvénybe valóak.
A világon még egy ilyen alkotmányt nem tud mutatni, ahol ilyen jellegű szakpolitikai rendelkezések lennének. És ennek az az oka, hogy akkor, ha egy alkotmány valóban alkotmány és amellett, hogy korlátját is jelenti a mindenkori parlamenti többségnek, valamiféle széles konszenzuson alapul, a történet úgy néz ki, hogy vannak bizonyos elvek, amelyekben sokan megegyezünk, és a különböző szakpolitikai intézkedések, amelyek törvényben öltenek testet, ennek rendelődnek alá. Ez ma Magyarországon nem így van.
A másik, ami alapvető szemléletbeli különbség közöttünk, hogy azt gondolom, hogy a magyar emberek akkor érezhetik magukat biztonságban egy alkotmányos demokráciában, ha tudják azt, hogy vannak olyan alapvető szabályok, amelyeknek bármilyen nagy - nem kétharmados, egy 90 százalékos - parlamenti többségnek is alá kell magát vetnie. Ma nem ezt érzik az emberek, hanem úgy gondolják, hogy ha abban a székben ülő személy kimond valamit, azt a kétharmados szavazógép (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) holnap megszavazza, és az alapvető szabályokat is át lehet írni.
Ezért mondom azt, hogy jelenleg nincs alkotmányosság Magyarországon. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me