VÁGÓ SEBESTYÉN

Full text search

VÁGÓ SEBESTYÉN
VÁGÓ SEBESTYÉN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Államtitkár Úr! Én a pártfogó felügyelettel kapcsolatban szeretnék néhány gondolatot megfogalmazni.
Schiffer András véleményével ellentétben én jó iránynak tartom a szakma szétválasztását, ugyanis teljesen más problémákkal, teljesen más mindennapi munkával és teljesen más szemlélettel kell azt a munkát végezni, amit most a büntetés-végrehajtáshoz tartozó pártfogó felügyelők és a többi pártfogó felügyelő végez. Csak ha már ez a lehetőség megadatott, hogy ezt a két markáns ágát a pártfogó felügyeletnek kettéválasztottuk, akkor azt a lehetőséget is ki kellene használni, hogy ezeket a pártfogó felügyelőket innentől egy speciálisabb, specifikusabb képzésben kellene részesíteni. Mert azon kívül, amit az iskolapadban elsajátítottak, most felsorolhatnám, hogy milyen diplomákkal, azon kívül, amit a területen eltöltött évek alatt tapasztalati tudásként magukra vettek, illetve amiket elsajátítottak, igenis szükségük van, főleg a szétválasztott rendszerben, egy speciális oktatásra, továbbképzésre és folyamatos trenírozásra, a tudásuk folyamatos ápolására.
Az már egy másik kérdés, hogy az irányt én jónak tartom, ami felé elindultunk, hogy jogkörökben, hatáskörökben szélesedni látszik az ő feladatuk, az igazságügy rendszerében, a büntetés-végrehajtás rendszerében az ő szaktudásukat, az ő tapasztalatukat mélyebben szeretnék használni, csak nagyon sokszor feltételes módban találjuk meg ezeket, és nagyon sok mindenben még szélesebbre kellene tárni ezt a kaput, akár olyan szintig is elmenve, ami akár az Egyesült Államokban tapasztalható a szakma résztvevői számára.
Ha valaki a pártfogó felügyelet alatt a magatartási szabályokat súlyosan megszegi, akkor lehetősége van a pártfogó felügyelőnek jelzéssel élni az ügyész felé. Ez a jelzés lehetősége régebben is megvolt a pártfogó felügyelők számára, magam is, amikor pártfogó felügyelő voltam, éltem nagyon sokszor ezzel a lehetőséggel, akár feltételes szabadlábon lét esetén is, akár felfüggesztett szabadságvesztésnél. Akkor a büntetés-végrehajtási bíró vagy az eljáró bíró felé élhettünk ezzel a lehetőséggel, de nagyon sokszor ez a lehetőség csak akként maradt meg, hogy mi jeleztük akár a súlyos megsértését is a magatartási szabályoknak, de átváltoztatás nem történt meg.
Én bízom abban, hogy ha ez a jelzés az ügyészhez érkezik meg, akkor ő kellő súllyal, a törvény előírásait betartva vagy akár a szakma szabályait is betartva súlyosabban veti latba a pártfogó felügyelő véleményét az esetleges magatartási szabályok megsértéséről, és ténylegesen gyakrabban fog előfordulni az, hogy akár a feltételes szabadlábra bocsátásnál, akár felfüggesztett szabadságvesztésnél akár tényleges szabadságvesztés is lehet a vége, ha a magatartási szabály megsértése olyan súlyú. És ne felejtsük el azt sem, hogy komoly átalakításokon megy át most a szakma.
Mint mondtam, az irányt nagyon jónak tartom, de ez többletterhet is jelent a szakma számára, éppen ezért én most is azt vallom, amit akár már az előző ciklusban, akár ebben a ciklusban is már más parlamenti műfajban is pedzegettem, hogy igenis létszámfejlesztésre van szükség a pártfogó felügyelők tekintetében. S azon kívül, hogy szakmailag, a megfelelő oktatással felkészítjük őket az újabb kihívásokra, azt is el kell ismerni, hogy magasabb létszámra van szükség, több, a feladatot ellátó pártfogó felügyelőre van szükség. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me