VIGH LÁSZLÓ,

Full text search

VIGH LÁSZLÓ,
VIGH LÁSZLÓ, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Röviden szeretnék szólni az előttünk fekvő törvényjavaslatról, tekintettel arra, hogy a benyújtott javaslat elsődleges célja a büntető-végrehajtással összefüggő jogszabályoknak a büntetés-végrehajtásról szóló törvénnyel való tartalmi és formai összehangolása.
Az említett büntető-végrehajtási kódexet 2013-ban fogadta el az Országgyűlés, amely új alapokra helyezte a büntetés-végrehajtást. A korábbi szabályozásokhoz képest a hatályban lévő rendelkezések nagyobb hangsúlyt fektetnek többek között a reintegrációra, az egyéniesített végrehajtásra, a hatékonyabb oktatásra és a foglalkoztatásra.
A kódex megalkotása során alapvető szempont volt, hogy a büntetés-végrehajtás összetett, többcélú rendszerét olyan alapokra helyezze, amely kellően szolgálja a társadalom védelmét, és egyben az elítéltek épülésére, nevelésére, jogkövető életmódra szoktatására is lehetőséget teremtsen.
E reformok nyomán, valamint az elfogadás óta eltelt egy év visszajelzései alapján szükségessé vált azonban a kapcsolódó jogszabályok felülvizsgálata és bizonyos esetekben a rendelkezéseik módosítása. A már említett végrehajtási jogszabályok tartalmi és formai összehangolásán túl ezért a javaslat további célja, hogy az elmúlt évek jogalkalmazói tapasztalatai alapján a végrehajtási joganyag kisebb-nagyobb korrekciója, átdolgozása megtörténjen.
Mindezek tükrében a javaslat több ponton módosítja magát a büntető-végrehajtási törvényt. Egyrészt a nemzetközi kötelezettségnek való megfelelés érdekében szükséges kiegészítéseket tartalmazza, másrészt a törvény elfogadása óta a jogalkalmazók részéről felmerült javaslatok, észrevételek alapján indokolt módosításokat, harmadrészt pedig olyan korrekciókat, amelyek a jogértelmezést segítik, és a törvény jelenlegi szövegében meglévő kisebb ellentmondásokat, pontatlanságokat orvosolják. Végezetül ki kell emelni azokat a módosításokat is, amelyek a pártfogó felügyeletet érintő, időközben bekövetkező változások miatt váltak szükségessé.
Formailag szintén a büntetés-végrehajtási törvényhez kapcsolódik a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek esetében bevezetendő különleges kegyelmi eljárás szabályozása. E rendelkezésekkel biztosítja a magyar jogrendszer az emberi jogok európai bizottságának (Sic!) ítéletében kifejtett azon követelményt, hogy a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés esetében legyen olyan eljárás, amely révén vizsgálható, hogy a büntetés büntetőpolitikai indokai továbbra is fennállnak-e. Trócsányi miniszter úr ennek a fejezetnek nagyobb időt szentelt, én azt gondolom, hogy sok vitát fog ez még kiváltani képviselőtársaim között. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Mondj róla valamit!)
Az eddig felsorolt változásokon túl a törvényjavaslat módosítja a büntető törvénykönyvet és a büntetőeljárásról szóló törvényt is. E módosításokkal részben jogértelmezési problémák feloldása, részben pedig a jogharmonizáció, valamint az egyes ágazati törvények összehangolása valósul meg.
Végezetül az időközben bekövetkezett jogszabályi változásokra és a rendszerbeli módosításokra tekintettel indokolttá vált a bűnügyi nyilvántartásról szóló törvény módosítása is.
Ennek keretében a javaslat a nemzetközi együttműködést, a nyilvántartási rendszert próbálja fejleszteni, illetve a joganyag belső összecsiszolásának szándéka valósul meg.
Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Kérem önöket, hogy támogassák az előterjesztést. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok, az MSZP, a Jobbik és az LMP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me