BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Nagyon sajnálom, hogy Selmeczi Gabriella meg több más fideszes képviselő nincs már itt. Annyira önérzetesek tudnak lenni, amikor itt vannak a teremben, és miután a tévéközvetítés során elmondták mondanivalójukat, kiosztanak bennünket, szépen fogják a táskájukat és kivonulnak a teremből. Azt meg kell jegyeznem, hogy a nap folyamán láttuk, hogy nagyon kevés fideszes, KDNP-s politikus merte arcával vállalni ezt a vitát.
Én egy kicsit bővebben szeretnék beszélni a családi adókedvezményről, többen megemlítették már a nap folyamán. Itt a kétgyerekesekről szeretnék hosszabban beszélni. A családi adókedvezmény emelését többször megígérték idén, 2014 májusában az uniós választások előtt jelentették be, hogy jelentősen emelkedhet a két gyermeket nevelők családi adókedvezménye, de már 2014. május 10-én beszélt erről Rogán Antal. Varga Mihály előre nem árult el részleteket, csak annyit mondott, hogy a változások januártól léphetnek életbe. Itt ki kell emelni, tisztelt képviselőtársak, hogy 350 ezer két gyermeket nevelő családról beszélünk.
Az önkormányzati választások előtt is elhúzták a mézesmadzagot 350 ezer család előtt. Szeptember elején Varga Mihály ismét erről beszélt: négy év alatt 770 milliárd forint bevételről mondhat le az állam a családok javára. Ez érdekes: mondhat le, semmire nem kötelezi a kormányt. A kétgyermekesek családi adókedvezményének megduplázása 60 milliárd forintot hagy jövőre az érintetteknél.
(16.20)
Ezt - kiemelném - Varga Mihály mondta, hogy jövőre ezt bevezetik. Láss csodát, a 2015-ös adótörvényben meg nincs benne ez az adótétel. Erre lehet következtetni, hogy ez egy választási blöff volt, becsapták ezt a 350 ezer magyar családot. Üzenem Selmeczi Gabriellának, hogy ezt is el kellett volna mondania a felszólalásában, nem azt, hogy 2016-ban majd valamikor hogy akarjuk mi ezt bevezetni, vagy hogyan akarják önök, és majd 2019-ben valamikor a végére érnek. Addig ezeknek a családoknak meg felkopik az álluk. Ki lehet mondani: 60 milliárd forinttal megvágták a magyar családokat, 350 ezer magyar családot.
Itt ki kell térnem, mert többször felhozták, és engem nagyon bosszant ez; örülök, hogy Pócs János képviselő úr visszajött, engem nagyon bosszant, hogy a Jobbik padsoraiból és a Fidesz padsoraiból is folyamatosan sértegetik ma azt a 42 százalékot, azt a 42 százalék családot, mert számomra ők is családok, akik élettársi viszonyban nevelnek gyereket.
Tisztelt Államtitkár Úr! Ma a megszületett gyerekeknek a 42 százaléka házasságon kívül, élettársi viszonyból, családból származik. És felhívnám a figyelmet, hogy a házasságkötés nem vallás kérdése, nem azért fog házasságot kötni, hanem szerelem kérdése, érzelem kérdése.
Ne haragudjanak, ma a házasságkötések 63 százaléka végződik válással. Akkor valami baj csak van. Ne nézzék már le folyamatosan ezt a 42 százalékot, aki élettársi viszonyban szül ma Magyarországon gyereket.
És mondanék még egy adatot, ami nagyon fontos, hogy ma a szülőképes nőknek a 7-8, de van olyan becslés, hogy 10 százaléka már külföldön van. Jobb lenne, ha a kormány arra törekedne, hogy ezeken a külföldre vándorolt fiatalokon segítene, hogy minél hamarabb hazatérjenek.
Pócs János képviselő úrnak meg üzenném, de már megszokhattuk volna. Egy: én új képviselő vagyok, azzal szemben, hogy a Fidesz… - említettem már többször is, hogy Fiatal Demokraták Szövetsége, kezd már egy kicsit nevetségessé válni ez a mozaikszó, mert ha magukon végignézek, ez már úgy kezd idejétmúlttá válni. A másik meg, az a megkülönböztető kijelentés már megint abból a padsorból, ahogy maga ezt az 5 ezer forintot előadta Korózs Lajosra reagálva, hogy a nők férjhez mennek 5 ezer forintért. Tisztelt Képviselő Úr! A férfiak meg megnősülnek, nemcsak a nők mennek férjhez, hanem a férfiak meg megnősülnek. Szokjanak már le erről a megkülönböztető megnyilvánulásról, mert már egy kicsit elegünk van belőle!
A másik, Tállai államtitkár úr, jobb lesz, ha visszajön. (Tállai András: Nem mentem ki.) Tennék ki magának néhány dolgot, mert itt feljött a szappan (Közbeszólás az MSZP soraiból: Nem a tiéd, Bandi!), a sampon, a mosószer (Flakonokat tesz az asztalára.) Tisztelt Képviselő Úr! Maga elmondta, hogy a termékdíj bevezetésével mi riogatjuk az embereket, és itt 1 forintról meg 30-40 forintról beszélünk.
Tisztelt Képviselő Úr! Legalább tízfajta kozmetikumot, tisztálkodási szert tettem ide. De legalább harmincat idehozhattam volna, és alapvető kozmetikai szereket is, nem luxuscikkeket, és ha csak mindegyik 30-40 forinttal fog drágulni, adja össze, tisztelt képviselő úr, és amit Korózs Lajos elmondott, ez a majdnem 10 ezer forint, ezeknek a termékdíjaknak az emelkedése. Benne sincs, ami a családokat fogja havonta terhelni.
És felhívnám még egy apró momentumra a figyelmét, képviselő úr. Három gyereket nevelek, és iskolába járnak. Tudja, képviselő úr, már nem csak otthonra vesszük meg ezeket a termékeket, szappant, mosószert, vécépapírt, kéztörlőt, fertőtlenítő szert, és van olyan, hogy az óvodából még hazavisszük kimosni az ágybelit, ezeket a termékeket bevisszük a bölcsődébe, iskolába, óvodába, bevisszük a kollégiumba. (Tállai András nevet.) Ne nevessen, tisztelt államtitkár úr, és ha kórházba kerülünk, még oda is elvisszük. És ne nevessen, mert ez a tétel nagyon nagy tétel egy… (Tállai András: Kilónként 11 forint a termékdíj.)
Tisztelt Képviselő Úr! Maga elmondta, hogy mondjuk, a sampon 30-40 forinttal fog drágulni. Én azért tettem ide ezeket a termékeket, csak egy része van itt, amit használunk havonta. Ha minden terméknek 30-40 forinttal megy fel az ára… - és senki nem tudja, még egy gazdasági szakember sem tudja megjósolni, hogy ez az 1 forint 1 forint lesz vagy 10 forint, a 30 forint 30 forint lesz vagy 50 forint, kedves államtitkár úr.
És mondanék én magának még valamit. Maga azt mondta a kafetériára, hogy ha majd át fogják hárítani a családokra, akkor majd jövőre visszatérhetünk rá. Remélem, tisztelt államtitkár úr, akkor maga benyújtja a lemondását. (Taps, közbeszólás az MSZP soraiból: Így van!) Reméljük, egy év múlva itt le fogja tenni az asztalra a lemondását, mert ránk fogják terhelni. És mondanék még egy érdekes dolgot magának. (Tállai András: Mit? A dolgozóra? Vagy mit?) Végighallgat? Végighallgat, államtitkár úr? (Az elnök csenget.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me