DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt - egy kezemen meg tudom számolni, hányan vannak - Képviselőtársaim, a Fidesz padsoraiból! Komolyan mondom, hogy amióta parlamenti képviselő lehetek, azóta ez volt a legfelháborítóbb hozzászólás-rengeteg, amit tettek ehhez a törvényhez, amit hallottam eddig ebben a Házban. Kifejezetten pofátlanság volt több megszólalásuk is, értem ezt arra, amit Bangóné Borbély Ildikó képviselőtársam felé tett Pócs János.
Az is borzasztóan felháborít, amit Horváth István mondott, miszerint több tiszteletet követel a vidéki embereknek. Azt gondolom, hogy pont önök azok, akik nem követelhetnek ilyet, mert pont önök azok, akik nem tisztelik az embereket. Arra hívnám föl a figyelmüket, amit Orbán Viktor kért egyébként a megválasztott polgármesterektől: több alázatot és kemény munkát. Jó lenne, ha mind a kettőt végre elkezdenék.
Engedjenek meg egy idézetet abból a tanulmányból, ami a kormány támogatásával készült el a szegénységről. „2010 és 2013 között 10 és 20 százalék közötti mértékkel nőttek a gyerekszegénységre vonatkozó különböző szegénységi mutatók. Minden egyes esetben rosszabb a gyerekek vagy a gyerekes családok helyzete, mint a többieké. Minden esetben nagyobb a romlás 2010 és ’13 között, mint a közvetlenül a válságot követő években.” Ez ebben a tanulmányban foglaltatik. Elképzelhető, hogy nem olvasták ezt a tanulmányt, de azt szeretném megkérdezni, hogy láttak-e már Magyarországon szegény családot. Merthogy vannak Magyarországon olyan családok, akik hárman-négyen 7-8 négyzetméteres szobában laknak, egy lavórból hideg vízben mosdanak, és nincsen sem fürdőszobájuk, sem pedig mosdójuk, és nincsen náluk villany.
És hogy mik ezek az adatok? 197 ezer gyermek lakik olyan háztartásban, ahol nincsen villany, és 170 ezer gyermek olyanban, ahol nincsen fürdő és mosdó. Azt javaslom, hogy minden este, amikor hazamennek és felkapcsolják a villanyt, akkor ez jusson eszükbe. Akkor, amikor olyan természetes, hogy meleg vízben kezet mosnak, akkor jusson eszükbe, hogy milyen körülmények között élnek gyermekek Magyarországon, és ennek fényében merjék dicsérni azt, hogy ez egy sikertörténet, amit itt csináltak az elmúlt négy és fél évben, mert maximum statisztikákban létezhet ez, trükközéssel mutatnak ki sikertörténetet statiszikákban. Mert persze az is egy statisztika, hogy mondjuk, tegyük föl, Pócs képviselő úr keres 500 ezer forintot, én pedig 100 ezer forintot, akkor ketten átlagosan személyenként 300 ezer forintot keresünk. Na, hát azt gondolom, hogy ez nem fedi a valóságot, ilyen számokkal trükköznek folyamatosan, és így próbálják meg félrevezetni az embereket, de az emberek látják a valóságot.
És ne hivatkozzanak arra, hogy három választás volt ebben az évben, mert egyébként hozzáteszem, hogy itt Orbán Viktor vágyaitól eltérően a kétharmad azért megáll az országhatárokon belül! Ez az egyik. A másik, hogy az országhatárokon belül is a kétharmad, nagyon jól tudják maguk is, hogy nem kétharmad. Tehát ennek tükrében hivatkozzanak bármire is!
És egyébként nyilván itt az adótörvény kapcsán - mert igyekeztem feltárni azt a környezetet, amiben meg fog valósulni ez az adótörvény, mert gondolom, hogy önök ezt egyébként meg fogják szavazni, bár apellálnék a lelkiismeretükre még mindig, ha van -, ettől függetlenül kiemelném a NAV-ot. Hiszen a NAV az, aki az adóforintjainkat beszedi és befizeti a központi költségvetésbe. Ez lesz az a NAV, ahová befolynak azok az adóbevételek; azok, amiket önök csak remélnek, aminek csak a töredéke folyhat be; azok, amivel most akarják megsarcolni a magyar családokat, havi szinten tönkretesznek több millió embert. És igen, lehet olyan család, akinél pont az a 700 forint fog számítani! Pont az a 700 forint fog számítani, hogy a gyermeke nem tud továbbtanulni, nem kapja meg a világról a megfelelő információkat. Gondolom, egyébként ez a cél, hogy ne tudjanak az emberek tájékozódni, vagy ez minél nehezebb legyen számukra, és csak a kormány-, kormánypárti cenzúrázott médiából lehessen tájékozódni.
Na, de visszatérve a NAV-ra. Addig, amíg a korrupció bélyege rajta van a magyar kormányon, amíg nem tisztázzák azt a kitiltási botrányt, amiről október 6-a óta tudnak, és semmilyen lépést nem tettek ennek a tisztázása érdekében, hogyan várják el, hogy ezek az adóforintok megfelelően majd befolyjanak? Hogyan várják el, hogy az emberek bízzanak abban, hogy ez a megfelelő célokra kerül egyébként felhasználásra? Úgyhogy itt is szeretném felhívni a figyelmet, hogy haladéktalanul tisztázniuk kell a kitiltási botrány körülményeit, azt, hogy mik lehetnek ezek a korrupciós ügyek, mik az érintettségek, és egyébként Vida Ildikót most már tényleg fel kellene hívni. Azt gondolom, hogy külföldön is el lehet őt érni a telefonon. A mai világban - bár telekomadóról, telefonadóról, mindenről beszélünk most már, tehát elhiszem, hogy ez pluszterhet jelent, de ettől függetlenül azért fel lehetne őt hívni.
Tehát azzal, hogy bevezetnék ezt az adót - ami ellen több tízezren tüntettek, fiatalok, olyanok, akiknek a jövőjéhez egyébként szükség van arra, hogy hozzáférjenek a világhálóhoz, hozzáférjenek az információhoz -, falat építenek. Falat építenek egyébként Magyarország határaira is, mert olyan külpolitikát folytatnak, de falat építenek társadalmi csoportok köré. Nem tudom egyébként, hogy mitől félnek. Lehet, hogy már maguk köré is lassan falat építenek, hiszen látszik, hogy mindenféle verbális támadásoknak teszik ki azokat az embereket, akik kiállnak a demokráciáért, akik ki merik nyilvánítani a véleményüket, és igenis felháborodnak azon, hogy nem foglalkoznak a mai magyar valósággal. Ebből egyértelműen nem látnak semmit.
És végezetül annyit szeretnék elmondani, hogy persze itt a megszokott sikersztroik kapcsán lehetett hallani, hogy az államadósság csökkent. Egyébként ténykérdés, hogy nőtt az államadósság, tehát nem tudom, hogy ezt még kivel szeretnék elhitetni a mai napokban, napjainkban, de egy dolog biztos: nő az adósság, nemcsak az államadósság, hanem a Fidesz adóssága is nő a magyar emberek felé minden egyes nappal, amikor hazudnak nekik. Úgyhogy ezt fejezzék be, és támogassák majd a módosító javaslatainkat, vonjanak vissza minden egyes olyan részletet ebben a törvényben, amelyik adóemelést tartalmaz, kivétel nélkül mindet! Ez a minimum, amit kötelességük megtenni.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)
(17.50)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me