DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Igazán nemes hozzáállás a többségi frakciók részéről, hogy kétszer annyi időt adtak a vitához az MSZP-nek, de helyesen jegyzi meg Korózs Lajos képviselőtársam, hogy a teremben a többségi frakció most mi vagyunk, az MSZP van jelen a legnagyobb számban.
(18.30)
Több mint kétharmados többség van a teremben, így aztán nyugodtan mondhatom összefoglaló gyanánt, hogy ez az adórendszer sajnos egyetlenegy dolgot teljesít, amit önök a kampányban mondtak, hogy folytatják: folytatják azt az elhibázott és a saját ígéreteikkel is ellentétes adópolitikát, amely nem az adók csökkentését, hanem az adók emelését eredményezte. Ez az adórendszer konzerválja a magyar adórendszer összes hátrányát - ideértve a magas adóterhelést és a magas adminisztrációs terheket -, anélkül, hogy az adórendszer versenyképességén valamit is javítani tudna.
Önök korábban azt ígérték, hogy Európa legversenyképesebb adórendszerét hozzák létre, ehhez képest a magyar gazdaság versenyképessége sajnos, nem utolsósorban az önök adórendszerének köszönhetően lényegesen rosszabb ma, mint 2010-ben volt. Nagy hibája az önök adószemléletének, amit hirdetnek is - de ez teljesen hibás -, hogy a fogyasztási típusú adókra akarják helyezni a hangsúlyt, ugyanis a fogyasztási adó a legszegényebbeket, a legkisebb keresetűeket arányában jobban sújtja, mint a nagyobb keresetűeket.
Nem véletlen, hogy minden szociológus, minden szakközgazdász mondja, hogy a forgalmi adó a szegények adója, mert az ő kis keresetükhöz viszonyítva a 27 százalékos áfa és az a rengeteg áthárított ágazati adó sokkal jelentősebb, mint akár az átlagon vagy afölött kereső embereknek.
Tehát ez alapján mondjuk, hogy ez az adórendszer - minden kedvezmény ellenére, amit önök beállítanak, és azt mi nem vitatjuk, tehát mi támogatjuk a családi adórendszert, de - alapvetően ez az adórendszer szociálisan érzéketlen. Azt, hogy úgy vezették be a családi adókedvezményt, hogy nem vették figyelembe a javaslatainkat, hogy a legkisebb keresetűek már nem tudják érvényesíteni az adólevonást, mert nincs annyi keresetük, évekig kellett érvelnünk önöknek, mire ezt végre elfogadták, hogy legyen kibővíthető a kiskeresetűek számára is a családi adókedvezmény; de ugyanígy a teljes adóstruktúra a gazdaság lefékezését, visszafogását eredményezi. Tehát nézzenek szembe azzal a helyzettel, hogy a mostani adótörvény további fékező hatásokat fog sajnos eredményezni.
Amit már elmondtam a normál hozzászólásomban, az előző hozzászólásomban, hogy az internetadó bevezetése egy nagyon elhibázott üzenet, az azt üzeni, hogy önök ellenállnak az ország modernizálásának, ellenállnak annak a kitörési lehetőségnek, amit az infokommunikáció mint iparág, mint önálló ágazat jelenthet. Nagyon szép példát mondott Boldog képviselő úr a saját 800-as példájában, de egyet nem tud bemutatni, hogy mennyi lenne az árcsökkenés, ha önök nem vezetik be ezt az adót, mert ilyen adat nincs. Gondolja el, hogy akkor milyen szép számokat tudott volna mondani, hogyha önök nem vezetik be ezt a hírközlési adót, ami azért egyrészt teher, másrészt rossz üzenet.
Tehát azt szeretném mondani - miközben még hagyok két percet a reagálásra képviselőtársaimnak -, hogy rossz úton járnak. Ez a gazdaságpolitika, amit kifejez az önök egyre növekvő adóterhelése, rossz üzenet a gazdaságnak, és az ország állampolgárai számára, a fogyasztók számára fölöslegesen nagy terheket jelent. Ennél jobb adórendszert érdemel az ország, ennél jobb életszínvonalat érdemel az ország, jobban tennék, ha ebben az irányban gondolkodnának, nem pedig a további sarcok bevezetésében.
Köszönöm. (Közbeszólások az MSZP soraiból: Így van! - Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me