DR. SZŰCS LAJOS

Full text search

DR. SZŰCS LAJOS
DR. SZŰCS LAJOS (Fidesz): Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Végighallgatva nemcsak a ma délelőtti, hanem az elmúlt hetek történéseit, az a Pest Megyei Levéltárban megtalálható levél jutott eszembe, amit Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatási miniszter, amikor még a Nemzeti Múzeum igazgatója volt, írt a vallás- és közoktatási miniszternek. Valami ilyesmit írt benne, hogy a múzeum helyzete a továbbiakban tarthatatlan, ha nem történik valami lépés, akkor súlyos következményei lesznek. És elküldte a levelet a vallás- és közoktatási miniszternek. A sors fintora, hogy két hét múlva ő lett a vallás- és közoktatási miniszter, így hát saját maga válaszolt arra a kérdésre, amit saját magától kapott. (Dr. Harangozó Tamás Attila: Ez megtisztelő volt. - Gőgös Zoltán: Itt is előfordult.) A Pest Megyei Levéltárban megtalálható levél szerint a válasz így hangzott: levelét megkaptuk, a problémát értjük, innen nézve kicsit másként látszik. (Korózs Lajos: Ismertük. Jó poén!)
Ez a kicsit érdekes levél jutott eszembe azzal kapcsolatban, amit az adótörvényekkel kapcsolatban a mai vitán hallhattunk, hiszen nagyon sok mindenki próbált azzal kapcsolatban itt véleményeket megfogalmazni, hogy mi is igazából ennek az adótörvénynek a célja, de azt gondolom, hogy ez elég kevés sikerrel járt, hiszen erről a benyújtott törvényről, amivel kapcsolatban Burány Sándor úgy fogalmazott, hogy nagyon rövid volt az előterjesztő expozéja meg a vezérszónoklat, igazából ezt inkább érdemként lehetne elmondani, hiszen ez is azt jelenti, hogy ez a törvényjavaslat - szakítva a szocialista kormányok régi időszakával - nem fenekestül próbálja meg felforgatni az adózás rendjét, hanem kiszámítható módon próbálja megteremteni azt a célt, hogy ez az adótörvény az adóbevételek biztosításával a jövő évi költségvetés megalapozását szolgálja.
(14.10)
Arról is kevés szó esik, hogy természetesen a törvény benyújtása korrekt módon, határidőre történt meg, és - még egyszer mondom - a hosszú évek szocialista kapkodásához képest kiszámítható módon történt. Az előző négy évben a rendszer bizonyította azt, hogy ezzel az adótörvénnyel pénzügyi stabilitást, szociális biztonságot és gazdasági növekedést lehetett elérni. Kikerülhettünk a túlzottdeficit-eljárás alól, elindulhatott egy gazdasági növekedés, csökkenhetett a munkanélküliség, és ezt nemcsak az adótörvényeknek, hanem annak a kiszámítható gazdaságpolitikának is az eredményeként lehet felírni, amit az Orbán-kormány az elmúlt négy évben meg most is próbál folytatni.
Kik is a fő kedvezményezettjei ennek a törvényjavaslatnak? Az első kedvezményezettek természetesen a gyerekeket nevelő családok, utána következnek a munkavállalók, akiknek az adóterheit megpróbálja a törvényjavaslat minél alacsonyabban tartani. Fontos alapelv, amit régen meg kellett volna természetesen mindenkinek tennie, hogy minden gazdasági szereplőnek a teherbíró képességének megfelelően és arányosan kell részt vennie az adózásból.
Az elmúlt felszólalások folyamatosan ostorozták mind az áfa-, mind pedig a személyi jövedelemadórendszert, de én nem hiszem el, kedves képviselőtársaim, hogy önök nem tudják - vagy inkább azt gondolom, nem értik -, hogy egy adópolitikai átrendeződés zajlott le az elmúlt években, ahol a jövedelmet terhelő adózásról egy forgalmat terhelő adózásra tértünk át. (Gőgös Zoltán: Ha kevesebb a jövedelme, akkor ez hülyeség.) Lehet, Gőgös képviselő úr, hogy ezt hülyeségnek tartja, ezen lehet vitatkozni természetesen, de a tény mint tény, hogy egy forgalmi típusú adózáson keresztül igazságosabb közteherviselést lehet elérni, hiszen aki többet fogyaszt, az több adót is fizet be az állami költségvetésbe. (Gőgös Zoltán: Ha nem áfacsalással…) Ez egy… - nyilván, képviselő úr, ha szót kíván kérni, akkor megteheti, másfél napos képviselőként, remélem, ezt meg is fogja tenni természetesen.
Mindenesetre ennek az adóátrendeződésnek a következményeiről nagyon kevés szó esik. Önök igazságtalannak tartják, mi pedig azt gondoljuk, ennek a gazdasági növekedésnek és gazdasági fejlődésnek ez az egyik motorja, amit természetes módon akár sikerként is lehet értékelni.
Fontos következménye ennek a benyújtott törvényjavaslatnak, hogy választ ad arra a kérdésre is, hogy különadókra van-e szükség. Igen, van szükség ezekre a különadókra, csak ezeket a különadókat - ahogy az előbb is elmondtam - olyan módon kell beszedni, hogy az arányos közteherviselést meg lehessen ebből tenni. Erre a törvényjavaslat véleményünk szerint választ ad.
Fontos kérdése, hogy a feketegazdaság és az adócsalás felszámolására is lehetőséget teremt ez a törvényjavaslat, hiszen azt senki nem tagadhatja itt, ebben a Házban, hogy az adók beszedése közös feladatunk és közös felelősségünk, hiszen az állami költségvetés ebből építkezik. Így hát minden olyan tett, minden olyan intézkedést, minden olyan törvényjavaslatot, amelyik az adó beszedésének a nagyobb mértékét, az adóelkerülés lehetőségének csökkentését tartalmazza, üdvözlendőnek és támogatandónak kell tartanunk.
Fontos dolog, már előttem szóló is elmondta, hogy egy elektronikus közúti áruforgalmat ellenőrző rendszer is bevezetésre kerül a jövő évben, amitől azt várjuk, hogy azok a régóta, akár városi legendaként élt történetek, hogy ki hogyan utaztatja az árut vagy csak az üres kamionokat az adóelkerülés miatt, kiszűrésre kerülhessenek, és ezzel megint csak az adó megfizetésének a lehetőségét és a beszedését lehessen elérni. Fontos dolog, kevés szó hangzott el az elektronikus online pénztárgépes adóbeszedéssel kapcsolatban és az elektronikus útdíjjal kapcsolatban is, ezt mind a kettőt sikerként lehet értékelni, és azt gondolom, a költségvetés jó helyzetéhez mindenképpen hozzájárult.
Én már csak egy dologról szeretnék beszélni, mert néhány képviselőtársunk természetes módon szükségét érezte, hogy riogassa az állampolgárokat. A távközlési adóról már több szó is esett, arról senki nem beszélt még a távközlési adóval kapcsolatban, hogy nyilván a távközlési cégek is maguk tettek azért, hogy picit el próbálják kerülni a percalapú és SMS-alapú fizetési kötelezettséget, és ezért mentek át adatforgalmi irányba. Úgyhogy a törvényt elolvasva azt a véleményt fogalmazom meg itt is, hogy a távközlési cégeknek nyilván egy adóelkerülési célból óhajtott tevékenységét próbálja ez a javaslat megakadályozni. Az lehet, hogy a szabályozási célhoz nem a legmegfelelőbb módot tartalmazta az eredeti törvényjavaslat, de az a véleményem, hogy ezen lehet segíteni. Mi is fogunk hozzá módosító javaslatot tenni, és kérjük a kormányzatnak ez irányú támogatását.
Arra pedig, hogy a környezetvédelmi és egészségügyi célú adókkal kapcsolatban is riogatás hangzott el, szeretnék önöknek egy példát mondani a végén. Elhangzott a bizonyos szappan- és egyéb vegyipari termékekkel kapcsolatos adónövekedés. Itt súlyos és mondhatjuk, hogy sötét képet festettek képviselők, hogy elfelejtenek majd az emberek tisztálkodni.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Baba szappan példájából szeretném levezetni önöknek, hogy a Baba szappan ára ennek a termékdíjnak a nyomán mennyivel emelkedik. Tisztelettel jelentem önöknek, hogy jelen pillanatban egy áruházlánc online értékesítési portáljáról vett ár szerint ennek a bizonyos Baba szappannak az ára kilogrammonként - direkt kilogrammot mondok, mert utána vissza fogunk számolni az önök segítségével - 1600 forint, és ennek a kilogrammonkénti termékdíja - 1600 forintra vetítve - 11 forint. (Gőgös Zoltán: De akkor minek?) Tehát ennek a Baba szappannak 1611 forint lesz (Gőgös Zoltán: Többe kerül az adminisztrációja!) a termékdíjjal megnövelt…

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me