KORÓZS LAJOS

Full text search

KORÓZS LAJOS
KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Elég siralmas látvány, hogy annyian ülnek itt a Fidesz padsoraiban, mint egy rendes falusi önkormányzati testületi ülésen, öten-hatan. Ilyenkor itt kellene ülnie a pénzügyminiszternek, gondolom én (Gőgös Zoltán: Ezt nem is mondtuk. Tényleg, hol van Varga Mihály?), vagy normális esetben így van, és itt kellene ülnie a miniszterelnöknek, akit két napja nem találnak. Majd választ adnak arra, hogy… (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Hát, ami nincs.) Ami nincs, ugye, de hát normális országban (Az elnök csenget.) van pénzügyminiszter.
Mindenesetre szeretném előrebocsátani, hogy a beterjesztett adótörvényt az MSZP nem fogja támogatni, így le is lövöm a poént. (Tállai András elhagyja államtitkári helyét. - Hegedűs Lorántné: Ne tessék elmenni! Nincs kormány! Lemondott a kormány!) Erre aztán van öt okunk legalább. Először is, mert elveszi a rezsicsökkentés két-háromszorosát. Másodszor: ez a törvény konzerválja a magyar adórendszer összes hátrányát, ideértve a magas adóterhelést és az adminisztrációs terheket, anélkül, hogy az adórendszer versenyképességén érdemben javítana. A Fidesz korábban azt ígérte, hogy Európa legversenyképesebb adórendszerét hozza létre, ehhez képest úgy látom, de hát több képviselő is rámutatott erre, hogy a magyar gazdaság versenyképessége nagyon sok mutatóban lényegesen rosszabb, mint 2010-ben, mikor a kormányzást átvették.
A harmadik ilyen pont, amely miatt nem fogjuk támogatni: az új ágazati különadók és az 5000 forintos internetadó újabb sarc, amit a gazdaság szereplőinek és a magyar embereknek kell majd megfizetniük, és természetesen ez a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt van.
Persze idekívánkozik még egy félmondatos megjegyzés, hogy azok a kis szolgáltatók, amelyek néhány településen szolgáltatnak internetet, nagy valószínűséggel tönkre fognak menni és be fognak dőlni.
(15.20)
És akkor itt a következő pont. Ez az adótörvény véleményem szerint a tisztességes adófizetők pénzének elvétele a velejéig korrupt és romlott hatalom számára. És az ötödik pont, ami miatt nem támogatjuk: minden adót a nép fizet meg. Erre szintén több képviselőtársunk utalt már, de a mi vezérszónokunk, Burány Sándor tételesen is kifejtette. A magyar emberek fizették meg a bankadót, a magyar emberek fizetik meg a tranzakciós adót, a telefonálás költségeinek a növekedését és az internetadót is ők fogják megfizetni. Meglehetősen ócska válasz volt az tegnap Rogán Antaltól, aki a napirend előtti felszólalásában azt mondta, hogy azért kell most internetadót fizetni, hogy majd 2018-ra mindenkinek ingyenes legyen az internet. Na most figyeljenek ide! Ha ezen a logikán megyünk tovább: én évtizedek óta fizetek nyugdíjjárulékot, 14 év múlva leszek nyugdíjas, miért nem fizetnek nekem most nyugdíjat, hiszen én már fizetem a nyugdíjjárulékot? Ja, hogy erre nincs válasz? Értem!
Tisztelt Ház! Látszik ma már, hogy szimpla választási blöff volt a családi adókedvezmény kibővítése, mivel az ezt követő évben egyetlenegy fillérrel sem emelkedik. Felfoghatjuk ezt úgy, hogy a választási ígéretét szegi meg a kormány, és ezzel átvágta a magyar családokat, mert minden, ami pozitívum ebben a beterjesztésben, az csak 2016-tól lesz érvényes. Adószakértők kiszámolták, mennyivel nőtt a kétgyerekesek nettó bére. Eszerint jövőre az érintett családok 13 usque 20 ezer forinttal kaptak volna többet. Ezzel szemben jön az internetadó, ami szerintem felér egy bűncselekménnyel. Jön az élelmiszer-felügyeleti díj növelése, a tisztálkodószerek különadóztatása, valamint a kafetéria agyonadóztatása, majd annak eltörlése, mert ennek egyébként ez lesz a vége. Abba se gondoltak bele, hogy ezzel kinyírják a belföldi turizmust. Sok vidéki bolt, vendéglátóhely, panzió megy tönkre a vendégek elmaradása miatt. Ha mindezt összeadjuk, akkor az derül ki, hogy a hőn szeretett rezsicsökkentésük háromszorosát veszik vissza most adók formájában.
A belföldi turizmust említettem, és ehhez kapcsolódik… - kedves képviselőtársaim, mondjanak már két keresetlen mondatot arról, hogy mi lesz az Erzsébet-táborokkal. Hiszen az elmúlt két-három évben futtatták fel. És mi lesz a SZÉP-kártyával? Önök pontosan tudják, ott van az indokolásban: ma 100 ezer forintos kafetéria mellé 157 ezer forint adót kellett fizetni, és a beterjesztett törvény szerint a 100 ezer forint helyett most 198 ezer forintot kell fizetni. Öt évvel ezelőtt nulla forint volt a kafetéria adótartalma, és öt év alatt ez 51 százalékra emelkedett. Ezt nem lehet úgy magyarázni, hogy jaj de jót tettek a munkaadókkal, illetve a munkavállalókkal.
Tisztelt Ház! Továbbra is problémát jelent a rendszerben, hogy akinek több van, az többet kap, akinek nincs adózó jövedelme, az pedig továbbra sem kap semmit belőle. Nekik marad a családi pótlék, amely mintegy öt év távlatában már 30 százalékát elveszítette a vásárlóértékének. Feltehetőleg azt jövőre sem fogják emelni, legalábbis amikor erre rákérdeztünk, nem adtak pozitív választ. Tehát a végtelenségig el fogják inflálni ezeket a társadalmi juttatásokat.
Változnak a családi kedvezmények igénybevételére vonatkozó szabályok is - a 10. § foglalkozik ezzel -, többek között „abban az esetben, ha egy kedvezményezett eltartottra tekintettel több magánszemély is jogosult a kedvezményre, az igénybevétel és a kedvezmény megosztásának feltétele, hogy az adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban a jogosultak közös nyilatkozatot tegyenek, amelyben rögzítik, hogy melyikük érvényesíti a kedvezményt, vagy közlik a megosztásra, közös érvényesítésre vonatkozó döntésüket”, továbbá módosítás, hogy „a visszaélések megszüntetése érdekében – hangsúlyozom: a visszaélések megszüntetése érdekében - a jövőben csak az eltartottak, kedvezményezett eltartottak adóazonosító jelének közlése esetén érvényesíthető a családi kedvezmény”, és a rendelkezést, átmeneti rendelkezés alapján 2015. december 31-ét követően megtett nyilatkozatok, illetve a 2015. évre vonatkozó bevallások, munkáltatói adómegállapítások esetében kell alkalmazni. Ebből is látszik, hogy mindebből csak 2016-ban lesz valami.
Többen említették itt az első házasok kedvezményét. A javaslat szerint havi 5 ezer forint adóalap-kedvezményt vehet igénybe az a házaspár, ahol legalább az egyik félnek ez az első házassága, de csak amíg nem jogosultak családi adókedvezményre. De az indoklás azért egy kicsivel többet mutat ebből. Azt mondja az indoklás, hogy a tervezet a házasságkötési kedv növelése érdekében történik. Ne haragudjanak, hát ha valaki itt él ebben a társadalomban, előveszi a pénztárcáját és ad egy fiatalembernek 5 ezer forintot, maguk azt hiszik, hogy ezért ő meg fog nősülni? Nem gondolhatják komolyan! A házasságkötési kedvet lehet, hogy növelni fogja valamelyik fideszes képviselőnél, de normális ember ezért, a jövőben érvényesíthető 5 ezer forint adókedvezményért szerintem nem fog senki megnősülni. De ha van normális nő, akkor az nem megy férjhez ennyi pénzért.
(Dr. Tiba István elfoglalja a jegyzői széket.)
A gyermekvállalást sem fogja szerintem ösztönözni, annál is inkább, mert kedves barátaim, 2012 óta az anyák többsége házasságon kívül vállalja első gyerekét, és van olyan térség - a demográfus kollégák mondják, hogy van olyan térség - az országban, ahol a gyermekek kétharmada házasságon születik már. Ettől az intézkedéstől azt várni, hogy fellendül a gyerekvállalási kedv, hát ne haragudjanak, azt hiszem, hogy ez több mint nonszensz!
Kedves Képviselőtársaim! Befejezésképpen két adalékot szeretnék mondani ehhez a szerintem hebehurgya adótörvényhez. Az egyik: az özvegyek köszönik nagy tisztelettel így a halottak napja előtt a temetői virágok 1900 forinttal való megadóztatását.
Én nagyon alapos ember vagyok, figyeltem minden felszólalóra. Hát majdnem a röhögés fogott el, amikor államtitkár úr azt kezdte mondani, hogy az előre gyártott fröccs adóját le fogják csökkenteni, a palackozott fröccs adóját. Kedves Képviselőtársaim! Hát normális magyar ember nem előre palackozott fröccsöt iszik, hanem frissen csinálja. Tudják, hogy van ez a kisfröccsnél: egy deci szóláti olaszrizling, utána meg a szóda, és akkor megissza az ember; és nem palackozott fröccsöt iszik. Kedves barátaim, a vizet valószínűleg így fogják majd feljavítani, de hát ezzel is csak az áfacsalásokat lehet majd elősegíteni. A második poénos bejelentés a fél kecske volt. Ugye nem gondolják komolyan, hogy kereskedelmi forgalomban bemegy az ember a henteshez és azt mondja, hogy kérek szépen egy fél kecskét.
Én egyet biztosan látok, kedves barátaim, azt, ha ez az adótörvény realizálódik a következő évben, az magasabb adókat fog jelenteni, a szegénység növekedését fogja jelenteni, és az egyenlőtlenségek növekedését fogja jelenteni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me