DR. KONTRÁT KÁROLY

Full text search

DR. KONTRÁT KÁROLY
DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Magyarország független, demokratikus jogállam, amelynek alapja, hogy senki nem állhat a törvények fölött. Magyarország Alaptörvénye kimondja, hogy mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez, mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához. Senkinek nincs viszont joga a törvények megsértéséhez, vandál cselekedetek végrehajtásához, romboláshoz, pusztításhoz, más személyek rettegésben tartásához.
(9.50)
Akik a törvényt megszegték, bűncselekményt követtek el, és viselniük kell ennek következményeit. Elutasítjuk az erőszakot és a vandalizmust. Az erőszak teljes mértékben elfogadhatatlan, és annak minden formája egyaránt megengedhetetlen.
Egyeztetni, vitatkozni kell, fogunk is, a vitára mindig készek vagyunk. (Burány Sándor: Nem mondod?)
A vasárnapi események egy olyan törvényjavaslat miatt történtek, amelynek parlamenti vitája akkor még meg sem kezdődött. Elfogadjuk a véleménynyilvánítást békés demonstráció keretében, de a vandál magatartás és az erőszak használata, amelyre vasárnap este sor került, teljes mértékben elfogadhatatlan. Megdöbbentő volt az a vandalizmus, amelybe a demonstráció torkollott. Az erőszak, a vandalizmus, a pusztítás semmire nem lehet megoldás, ez nem a viták rendezési módja.
Felháborító, hogy egyes tüntetők, visszaélve a véleménynyilvánítás alapjogával, durván megtámadták a Fidesz székházának épületét, betörték annak ablakait, redőnyeit, megrongálták kerítését. A helyszínen történt jogsértések miatt a rendőrség már hat főt gyanúsítottként kihallgatott és őrizetbe vett. Ellenük a Budapesti Rendőr-főkapitányság a büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 339. szakaszába ütköző garázdaság bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást. A hatályos jogszabályoknak megfelelően bíróság elé állításuk meg fog történni.
Tisztelt Képviselő Asszony! Úgy, ahogy ön mondta, az érintett személyek nem futballhuligánok, ahogy a baloldali pártok ezt próbálják beállítani. Politikai kötődésük világos. A szervező korábban az MSZP józsefvárosi szervezetében politizált, családilag pedig - úgy, ahogy elmondta - az MSZP egyik korábbi országgyűlési, illetőleg európai parlamenti képviselőjének családtagja. Az egyik őrizetbe vett személy az Együtt-PM aktivistája, akinek jogellenes magatartás-sorozata a hatóság és a közvélemény előtt már jól ismert.
Tisztelt Országgyűlés! A rendőrség békésen, de határozott fellépésével biztosította a rend helyreállítását. Elfogta az elkövetőket, és megfelelő védelmet fog biztosítani a jövőben is mindenki részére. (Folyamatos közbeszólások az MSZP soraiból.) A rendőrség biztosítja a védelem jogát, küzd a bűncselekmények megelőzéséért (Az elnök csenget.) és a bűnözők elfogásáért. A rendőrség az év minden napján…

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me