DR. KOVÁCS ZOLTÁN,

Full text search

DR. KOVÁCS ZOLTÁN,
DR. KOVÁCS ZOLTÁN, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Képviselő Úr! A kormánynak és a térség minden érintett szereplőjének kiemelt célja, hogy nemzeti örökségünk egyik meghatározó helyszíne, ahogy ön is említette, a legnagyobb magyar emlékét ápoló nagycenki műemlékegyüttes méltó funkciót, értékéhez illő megbecsülést kapjon, méltón a Széchenyi család nemzetünk történelmében betöltött szerepéhez.
Ezért a kormány ez év nyarán arról határozott, hogy a Nagycenken található Széchenyi-emlékek vagyonkezelői joga az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközponthoz kerüljön. A nemzeti emlékezet és a történelmi örökség szempontjából kiemelkedő jelentőségű emlékek méltó megőrzésének a társadalom egésze számára fontos célok, például az értékkibontakoztatás, bemutathatóvá tétel, oktatás, ismeretterjesztés megvalósításának záloga az egységes vagyonkezelés és az irányítás, a pontszerű, lokális fejlesztések helyett a program- és rendszerű hálózatos fejlesztés.
A kormányzat az utóbbi időben jelentős forrásokat csoportosított át a nagycenki műemlékegyüttes fejlesztésére. E többéves munka nyitánya a Széchenyi Istvánról szóló állandó kiállítás megnyitása volt, de 127 millió forintos támogatásból rövidesen helyreállítjuk a Széchenyi Mauzóleumot, míg a Széchenyi István Emlékmúzeum rekonstrukciójára, illetve a műemlékegyüttes átfogó felújítására és parkjának rehabilitációjára költségvetési forrásból 100 millió forintot biztosítunk. A támogatások felhasználása a közbeszerzési eljárások lezárultával azonnal megindul.
(9.20)
A nagycenki kastélyegyüttes megújulása kapcsán eddig méltatlanul kevés figyelmet kapott a kastélykápolna mostoha helyzete. Ahogy ön is említette, az 1750-ben elkészült barokk főépület keleti végéhez csatlakozik a kétszintes kápolna, amely végső, 1945-ig fennálló formáját 1799-ben és 1800-ban nyerte el, amikor gróf Széchényi Ferenc klasszicizáló, késő barokk stílusban átalakíttatta és kibővíttette kastélyát. Pótolhatatlan veszteséget jelent, hogy a kastély berendezése a könyvtárral és a levéltárral együtt ’45-46-ban szinte teljesen elpusztult.
Az 1971-73 között történt kastélyfelújítás során a kápolnát átalakították, ahogy ön is említette, illetve részben olyan helyiséget alakítottak ki ebben az épületrészben, amely múzeumi funkciót szolgált ki. A légteret egy vasbeton födémmel kettéválasztották. Ma az épületben vetítő és szolgálati lakás is található.
Az említett látogatás alkalmával informálódtunk a kápolna helyzetéről, és a kormányzat eltökélt szándéka, hogy a kastélyegyüttes megújulása során a kápolna rekonstrukciójára is sor kerüljön. Ehhez uniós forrásokat kívánunk felhasználni. A 2014-20-as európai uniós költségvetési időszakban a turizmus a gazdaságélénkítés fontos területe lesz, hiszen nagymértékben hozzájárul a munkahelyteremtéshez, a turisztikai, vendéglátóipari kisvállalkozások megerősödéséhez, a látogatószám emelkedésére visszavezethető bevételnövekedéshez.
Ahogy ön is említette, hazánk történelmi, kultúrtörténeti emlékeinek egymáshoz kapcsolódó fejlesztésével a kormányzat ezt a gazdasági erőforrást kívánja kiaknázni úgy, hogy egyúttal kulturális örökségünk értékeinek helybéli kibontakoztatása is megtörténjen.
A fertődi Esterházy-kastélyban az elmúlt években megvalósult beruházások bizonyították, hogy örökségünk értékelvű és friss szemléletű hasznosításával nemcsak nemzeti, de nemzetközi értéket is létre lehet hozni. Úgy vélem, hogy a Széchényi-kastély értékmegőrző felújításában a kormány kiemelt intézménye, az Eszterháza Központ kiváló partner lesz, és bízom abban, hogy a Széchényi-hagyaték elinduló fejlesztései, rekonstrukciói, illetve a hagyaték méltó ápolását célzó törekvéseink megvalósításában mindenkire számíthatunk, így a képviselő úr támogatására is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me