DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ön is tudhatja, hogy a nők foglalkoztatottsága Magyarországon csúcsokat döntögetett, hiszen 133 ezerrel több nő dolgozik most, mint négy évvel ezelőtt, és csak a gyed extrának köszönhetően 19 ezer nő tud gyermekvállalás mellett munkát is vállalni. Azt hiszem, hogy pont ez az irány, amit mindenki szeretne, és ami segít Magyarországnak, mert valóban egy lemaradt helyzetben volt ezen a téren pár évvel ezelőtt, de szépen hozza be a lemaradását, és mondom, a női foglalkoztatás a rendszerváltás óta nem volt olyan magas, mint amilyen most Magyarországon. Úgyhogy azt hiszem, ebben jó irányban haladunk.
Ha megnézzük azokat a számokat, amelyekre ön hivatkozik, a központi elektronikus nyilvántartási rendszerünk szeptember 1-jei adatai alapján összesen 729 bölcsődei intézmény 38 277 férőhelye biztosítja a gyermekek számára a napközbeni ellátást, amely a 2010-es adatokhoz képest már közel 6 ezer férőhellyel, pontosan 5761 férőhellyel és 62 intézménnyel több, mint amennyi volt. Ez a férőhelyek bővülése szempontjából a kétszerese annak, amit ön említett. A kitűzött célunkat tehát sikerült elérnünk a 6 ezer férőhely bővítésével.
Az Új Széchenyi-terv keretein belül 2010 és 2014 májusa között mintegy 4800 új bölcsődei férőhely valósult meg, 2014. december 31-ig pedig további mintegy 1200 új bölcsődei férőhely kerül átadásra, összesen 43 intézményben. Az elmúlt négy évben létrehozott bölcsődei férőhelyek száma a 2004-2009 között létrejött férőhelyek számához képest duplázott eredménynek számít.
A fentieken túlmenően 2010 és 2013 között a családi napközis férőhelyek száma is 3130-cal, az új családi napközik száma pedig 414-gyel bővült, ami több mint 60 százalékos emelkedést jelent. Ez szintén segít az anyáknak munkát vállalni, és közben a gyermekeket pedig itt tudják napközben ellátni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
A 2013. évi adatok alapján a három éven aluli gyermekek közel 16 százaléka számára volt elérhető valamely napközbeni ellátást biztosító intézmény az országban, közel 42 ezer férőhellyel; és majd legközelebb folytatom a további adatokkal, ha erre lehetőség lesz. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me