IKOTITY ISTVÁN,

Full text search

IKOTITY ISTVÁN,
IKOTITY ISTVÁN, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő javaslat az LMP számára örömteli és alapvetően támogatható. A közös híd építése Abaújvár és Kenyhec között olyasvalamit jelképez és valósít meg, ami az LMP szerint alapvető cél a mai világban. Az ott élők számára, ahogy más határ menti településen élők számára az ilyen beruházások azt jelentik, hogy lehetséges túllépni a történelmi hányattatásokon, hogy lehetséges összekapcsolni azt, ami természetesen összetartozik, vagyis a kis közösségi, helyi természetes és kulturális kapcsolatokat ismét feléleszteni.
Már az is nagy nyereség, hogy átkelőpont jön létre a Hernádon, hogy közelebb kerülhetnek egymáshoz a környék településének lakói. Az LMP abban a reményben támogatja a híd megépítését, hogy az hozzájárul az ott élők életének megkönnyítéséhez. Azt reméljük, hogy a híd nemcsak jelképe lesz a szétszakított területek ismételt összekapcsolásának, de a mindennapokban is tapasztalható lesz, ahogy ismét élettel telik meg az eddigi határterület.
Az LMP támogat minden olyan javaslatot, amely segíti a Kárpát-medence lakóinak életét, tartozzanak is bármely nemzetiséghez, különösen akkor, ha az a mindennapokban megmutatkozó kézzelfogható segítséget jelenti. Azt gondoljuk, hogy az ilyen beruházások teszik lehetővé a helyi gazdaság erősítését, hogy végre azok számára nyílik lehetőség, akik a helyi közösségeikben keresik és találják meg ezek után a számításukat. De arra is számítunk, hogy az idegenforgalomra is jó hatással lesz a beruházás, bár ezzel kapcsolatban persze aktívabb kormányzati együttműködésre, közreműködésre, kapcsolódó programokra is szükség lehet.
A határ menti együttműködések erősítése az LMP szerint olyan eszköz lehet az Európai Unióban, ami nem csupán szimbolikusan hozhatja közelebb egymáshoz a térségben élőket, nem csupán régi kulturális egységeket ébreszthet fel vagy hozhat létre újakat, hanem arra is alkalmas, hogy megerősítse a helyi közösségek önállóságát gazdasági értelemben is. Abaújvár és Kenyhec, a környékbeli települések és a térség lakói, ha megépül a híd, ebben az értelemben tehát bizakodhatnak.
Azt szeretnénk, ha ez a beruházás ezúttal tényleg azokról szólna, akiknek érdemben megtervezték. Szeretnénk, ha a híd megépítése a térségben élőket gyarapítaná és az ő jövőjüket szolgálná. Nem tennék tehát eleget kötelezettségemnek, ha az LMP képviselőjeként nem hívnám fel a figyelmet arra, hogy a közbeszerzési eljárást az előttünk fekvő javaslat 3. pontja a magyar félre bízza, ami ismerve az elmúlt évek gyakorlatát, akár aggodalomra is okot adhat. Arra szeretnénk figyelmeztetni tehát a kormányt, hogy a híd megépítésének célja a helyi fejlesztés és nem az ügyeskedés. Ezúttal ne olvassanak a sorok közé olyasmit, ami arra utalna, hogy politika közeli vállalkozókat kell támogatni. Legyen ez a híd annak a szimbóluma és reménye, hogy lehetségesek olyan beruházások, amelyek célja valóban az, hogy azokat szolgálja, akik használják, szolgálja az Abaújvár és Kenyhec között felépülő híd a helyi közösségeket. Mi ennek a célnak a teljesülését fogjuk megkövetelni, nyomon követni és ellenőrizni, amint az Országgyűlés az LMP szavazataival együtt támogatásáról biztosítja a beruházást.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me