BANA TIBOR

Full text search

BANA TIBOR
BANA TIBOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A jelenlegi kormánypártok képviselői ellenzékben nagyon határozottan - hozzáteszem, nagyon helyesen - kiálltak mind a Gyurcsány-, mind a Bajnai-kormány vidékromboló lépései ellen. Az elmúlt években mégis azt kellett tapasztalnunk, hogy a második Orbán-kormány funkcióváltásra, hatékonyságra hivatkozva olyan intézkedéseket foganatosított az egészségügyben, melyek szervesen illeszkednek a szocialista-szabad demokrata elődeik által megkezdett sorba.
A kormány tavalyelőtt funkcióváltásra, hatékonyságra hivatkozva egyetlen tollvonással megszüntette a szülészet-nőgyógyászatot és az aktív belgyógyászatot szülővárosomban, Körmenden, Celldömölkön pedig ugyanezt tette az aktív belgyógyászattal és az aktív sebészettel. Miközben önök biztonságos betegellátásról, a kis kórházak működtetésének megerősítéséről és a helyiek érdekeinek szem előtt tartásáról beszélnek, sorra hozzák a vidéken élők életét megnehezítő döntéseket, hátrányos helyzetbe hozva ezzel a Vas megyeieket is.
Elképesztőnek és cinikusnak tartom, hogy az előbb említett intézkedések után önök olyan nyilatkozatokat tesznek, hogy soha nem látott fejlesztések zajlanak az egészségügy területén. A kormánypárti országgyűlési képviselőknek 2012-ben kellett volna határozottan kiállniuk az emberek mellett, akkor kellett volna minden erejüket latba vetniük a leépítésekkel szemben.
A Jobbik akkoriban minden lehetséges eszközzel tiltakozott a vidékromboló lépések ellen. Parlamenti felszólalásaim mellett tüntetést is szerveztünk a körmendi és a celldömölki kórházért, Körmenden pedig aláírásokat is gyűjtöttünk. A térségben élők szinte egyöntetűen álltak ki az intézményért. Rendkívül rövid idő alatt ötezren írták alá az íveket, de a nemzeti konzultáció fontosságát hangoztató kormány semmibe vette a véleményüket.
A fideszes propagandagépezet megújuló, modern kórházakról, hatalmas fejlesztésekről szól, de az egészségügyi ellátás színvonala egyértelműen csökkent a már csak a szombathelyi kórház telephelyeként működő körmendi kórházban. Természetesen nem vitatom a folyamatban lévő beruházások előrevivő voltát, ám a megszüntetett osztályok, elsősorban a szülészet-nőgyógyászat visszaállítása elengedhetetlen lenne.
Sajnálatos módon a közelmúltban ezzel ellentétes nyilatkozatokat olvashattunk a sajtóban. Az is üdvözlendő, hogy Celldömölkön új rendelőintézet épül, ám a Kemenesalján szintén szükség lenne a korábbi osztályok visszaállítására. Az ottani mentőállomásnak már régóta ígérik az esetkocsit, de még mindig nem érkezett meg. Városom, Szentgotthárd mentőállomásának is szüksége lenne egy új esetkocsira, már csak a megyeszékhelytől való nagy távolság miatt is.
Nézzük a betegbiztonság kérdését! Mennyiben beszélhetünk biztonságos ellátásról akkor, amikor például a szlovén Rábavidéken található Felsőszölnökről, amely már Körmendtől is meglehetősen messze, nagyjából 45 percnyi távolságra fekszik, több mint egy óra alatt ér el a mentőautó a szombathelyi Markusovszky Kórházba? Az Őrség egyes településeinek esetében hasonló a helyzet, akár Szombathely, akár Zalaegerszeg vonatkozásában. Ugyancsak komoly problémákkal szembesülhetünk Celldömölk és térsége kapcsán is. A változtatások, leépítések szűkebb hazámban, az aprófalvas településszerkezetű Vas megyében igen súlyos következményekkel jártak, ezért újra kellene gondolniuk a koncepciót.
Tisztelt Országgyűlés! A Vas megyében élők bíznak benne, hogy megfelelő színvonalú egészségügyi ellátásuk érdekében a harmadik Orbán-kormány visszaállítja a megszüntetett osztályokat, és megtörténnek az ígért komoly fejlesztések az említett mentőállomások vonatkozásában. Önök folyamatosan az emberek véleményének kikéréséről beszélnek, a helyi érdekek figyelembevételének fontosságát hangsúlyozzák. Csak remélni tudom, hogy ezekben az ügyekben is meghallják a nép hangját, és átértékelik korábbi döntéseiket. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me