MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Egy segélykiáltás felolvasásával szeretném kezdeni a mai napirend utáni felszólalásomat. Ezt a kiáltást megkaptuk mindnyájan, ha jól tudom, hiszen az e-mail címek elég hosszú sora volt a címzettek között, de mivel a kormány érdemben napközben nem volt hajlandó reagálni ezekre a felvetésekre, kénytelen vagyok újból megtenni, és most már szeretném ezt szó szerint felolvasni, hiszen úgy gondolom, hogy mindenkinek tudni kell erről.
A hortobágyilegelő-pályázatok vesztes állattartói szeptember 1-jétől polgári engedetlenséget hirdettek, és kijelentik, hogy addig nem adják át a tőlük indokolatlanul elvett legelőket, ameddig az alábbi követeléseik nem teljesülnek.
1. A nemzeti park haladéktalanul hozza nyilvánosságra a pályázatok bírálati jegyzőkönyveit.
2. A nemzeti park nyilatkozzon, hogyan akarja biztosítani a legeltetéses állattartás feltételeit, ha két évig nem követeli meg a meglévő számosállat-mennyiséget.
3. A nemzeti park nyilatkozzon, hogy ki felel majd a legeltetés nélkül maradt természetvédelmi területeken a természetkárosításért.
4. A minisztérium nyilatkozzon, hogy mi történjen a legelő nélkül maradt több ezer állattal. Számíthatnak-e a kártalanításra a legelő nélkül maradt gazdálkodók? Nyilatkozzon arról is a nemzeti park, hogy mi indokolta a korábbi legeltetési egységek drasztikus növelését.
A Kehi haladéktalanul hozza nyilvánosságra a vizsgálati eredményeket.
A nyomozó hatóságok adjanak tájékoztatást a folyamatban lévő büntetőügyekről.
A nemzeti park nyilatkozzon arról is, kötöttek-e bűncselekmény gyanújával érintett nyertessel hasznosítási szerződést.
Itt zárójelben megjegyezném, hogy ez a gyanú sajnos egyre inkább beigazolódni látszik, ezért is tartom nagyon fontosnak, hogy mielőbb pontot tegyünk ezen ügy végére.
A parlament Mezőgazdasági bizottsága haladéktalanul tűzze napirendre az ügyet, és keressen megoldást a kialakult lehetetlen helyzetre. Én a következő mezőgazdasági bizottsági ülésen erre mindenképpen javaslatot fogok tenni, de hát az lenne, azt hiszem, a mindannyiunk számára legjobb megoldás, ha ezt egy kormánypárti politikus tenné, hiszen ez lenne a garancia arra, hogy ebből valóban komolyan megbeszélhető és eredményre vezető vita lesz.
A vesztes gazdák azonnali választ kérnek arra vonatkozóan, hogy miért csak a Fidesz érdekköréhez tartozó gazdák, illetve még nem gazdák a nyertesek.
A családok megélhetését, valamint a magyar agráriumot súlyosan veszélyezteti a kialakult helyzet. Valószínű, fentről, a bársonyszékekből nem lehet látni, hogyan sorvad el a magyar mezőgazdaság és benne a gazdák családostul.
Amennyiben nem kapunk hiteles választ a tárcától, úgy pertársaságot alakítunk, de mivel Magyarországon nem működik ez a jogállami rendszer, ezért Brüsszelhez fognak fordulni az érintettek, amit rendkívül sajnálnék, hiszen én is azon politikusok közé tartozom, akik a Jobbikban, teljesen természetes, hogy nem szeretjük a szennyest kiteregetni, és itthon kellene ezt az ügyet megoldanunk, s a Nemzeti Földalap és a nemzeti parkos pályázatok körül kirobbant többi botrányos ügyet is, de úgy tűnik, az itthoni keretek között nem működhet ennek a felgöngyölítése, márpedig az eddigi példák azt mutatják, hogy bizony nem működik, az NFA egyfajta állam az államban működik, és semmilyen jogi orvoslást nem lehetett eddig vele szemben érvényesíteni, nagyon kevés volt legalábbis a sikeres bírósági ítéletek száma, már ami a vesztes feleket érinti.
Én mindenképpen arra szeretném már sokadszor felszólítani a kormányt, hogy ezt a pályázati rendszert, ami alapján mind a nemzeti parkos, mind pedig az NFA alá tartozó földterületeket pályáztatja, gondolja át, legyen ez a pályázati rendszer nyilvános, legyen jogorvoslati lehetőség. 2014-ben Európa közepén egészen elképesztőnek tartom azt, hogy a közvagyont, mindannyiunk földterületét úgy pályáztatja meg az állam, hogy erre nincs rálátás, még nekünk, országgyűlési képviselőknek is csak nagyon korlátozott módon van, de az átlag állampolgárnak még ennyi sem jut.
Tehát ezek az alapvető követeléseink, illetve az eddigi pályázatok haladéktalan felülvizsgálata. Az olyan esetekben pedig, ahol meg lehet állapítani azt, hogy bizony csókosság, kormány közeli érdekkör jutott a területekhez, és semmilyen más érdeme nincsen, csak annyi, hogy jóban van egy aktuális államtitkárral vagy miniszterrel, ott pedig haladéktalanul bontsák fel ezeket a szerződéseket, és írjanak ki tisztességes pályázatot.
Az pedig alapelvként elmondható, hogy kizárólag helyben élő családi gazdálkodók legyenek ezen pályázatok nyertesei, az állattartást pedig valóban vasalják be mindenkitől, aki bevállalta ezt feltételként az adott pályázatban, mert eddig azt láthatjuk, hogy csak bizonyos esetekben ellenőriznek, a sajátjaik felett pedig szemet hunynak.
Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me