DR. VEJKEY IMRE

Full text search

DR. VEJKEY IMRE
DR. VEJKEY IMRE (KDNP): Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A keresztényeket hitük vállalásáért az apostolok kora óta, vagyis az első keresztény nemzedék megjelenése óta nyíltan vagy burkoltan támadások érték, amelyek összességét nevezzük keresztényüldözésnek. Pedig már az őskeresztények sem keresték az összeütközést a világgal, sőt bizonyos modus vivendit találtak a zsidó és pogány hatóságokkal szemben Jézus szavai alapján: adjátok meg a császárnak, ami a császáré, Istennek, ami az Istené (Máté 22:21). De ha belegondolunk a Szentírás további szövegébe, akkor szembesülünk azzal a ténnyel is, hogy az éppen megszületett, szinte még jászolban lévő Jézust Heródes már kisded korában üldözte, ugyanis a napkeleti bölcsek látogatása után parancsot adott katonáinak arra, hogy a két év alatti fiúgyermekeket Betlehemben mind gyilkolják le. Őket hívjuk aprószenteknek.
(9.20)
A keresztények nem bántottak senkit, békében éltek, de jóságuk és szeretetük mégis szemet szúrt az őket üldözőknek, akik nem szerették látni, hogy lehet olyan teljesebb életet élni, amelyben nem földi kincseket gyűjtünk és nem az evilági élvezeteket habzsoljuk, mint ahogyan azt az üldözők és megbízóik tették.
A szembesülés és a tiszta élettől való változás félelme váltotta ki nemegyszer vallási, gazdasági, politikai okokkal is átszőve azt, hogy az üldözők feljelentették a keresztényeket rendbontás vagy felségárulás miatt. Ókori kihallgatások anyagai azonban azt bizonyítják, hogy az üldözők semmi egyebet nem találtak az eljárás alá vont és kihallgatott keresztényeknél, csak azt, hogy ígéretet tettek egy szeretetközpontú tiszta életre, és bár semmi rosszat nem tettek, mégis a tisztaság iránti úgymond makacsságuk és a tiltott vallásuk gyakorlása okán büntették meg őket, amelyet jogi nyelven az üldözők úgy fejeztek ki, hogy a keresztények titkos és tiltott társaságokat alkotnak.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mi a helyzet napjainkban? A világ úgymond humanizált felében a keresztény tanítás tárgyilagos megismertetése és megismerése társadalmi méretekben mára már szinte ugyanúgy lehetetlenné vált, mint ahogyan az az első századok nyílt keresztényüldözése idején volt. Természetesen vannak ez alól kivételek, így hazánk is, amely emiatt, vagyis a keresztény nemzeti értékek felvállalása okán állandó nemzetközi politikai támadások kereszttüzében áll. A világ humanizált felén a keresztény értékeket relativizálják, a hitet tudománytalanként tüntetik fel.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! És mi a helyzet a világ másik felén? Az onnan érkező hírekből arról értesülünk, hogy például Irakban megtizedelik a világ egyik legjelentősebb keresztény közösségét. A káld püspök szerint kifejezett népirtás folyik a keresztényekkel szemben. Az Irakkal szomszédos Szíriából pedig azt a hírt kapjuk, hogy nyolc keresztényt feszítettek keresztre. Nyilvánvalóan apokaliptikus viszonyok uralkodnak.
Egymás után pusztítják el a keresztény szent helyeket, és üldözik az onnan elköltözőket. A minap például Moszulban felgyújtottak egy 1800 éves templomot, és szerzeteseket elzavarva egy IV. századi kolostort is bevettek. A keresztények pedig ultimátumot kaptak: vagy kifizetik a havi 450 dolláros fejadót, amelyet ha akarnának se tudnának megfizetni, vagy áttérnek az iszlámra, vagy a halál vár rájuk.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ne engedjük, hogy a gyűlölet és a kirekesztés ártatlanok millióinak életét fenyegesse. A KDNP és az IKSZ kiáll az üldözöttekért, és felszólítja a szélsőségeseket az erőszak leállítására és a keresztények (Az elnök csenget.) elleni támadások beszüntetésére. Kérem, álljanak ki önök is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me