SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Az egyes közszolgáltatási tárgyú törvények módosításáról címet viselő törvény és különösen annak a kormánypárti korrekciókat egybegyúró összegző módosító javaslata pontos képet ad arról, hogy mi is a fontos a Fidesznek és a kormánynak az immár két éve játszott rezsiszínjátékban.
Először is a számlakép: ez már a sokadik fideszes javaslat, amelyben a saját korábbi törvényszövegeiket annak érdekében módosítják, hogy még látványosabb legyen a rezsibűvészkedés ingyen-reklámja. Egy percig sem izgatja a javaslattevőket, hogy a közüzemi számlák továbbra is áttekinthetetlenek, és a legtöbb fogyasztó számára értelmezhetetlenek.
Érdekes módon a viszonyítási alap mindig a tavalyi év és nem 2010, ellenkező esetben a végén még kiderülne, hogy most drágább a rezsi, mint a 2010-es kormányváltáskor volt, és akkor nem lenne miről beszélni. Másodszor: rendkívül izgalmas, hogy ki és milyen feltételekkel indíthat képzést a leendő fogyasztóvédelmi referenseknek. Erről a kérdésről a sajtó már részletesen megírta, hogy az egyébként semmire sem jó, de a jogszabályban előírt képzést, amelynek a törvényileg létrehozott piaca több százmillió forintos bevétellel kecsegtet, olyan cégre szabták, amelyet a Fidelitas mellett Németh Szilárd rezsibiztos egyik közvetlen munkatársa irányít. A mostani törvénytervezet beterjesztője is Németh Szilárd.
Így érthető, miért mondta Németh Szilárd úr, hogy a rezsicsökkentés megvédése a választások legnagyobb tétje, ahol ennyi magánérdek forog kockán, ott valóban nem szabad hibázni. Hatalmas terjedelemben foglalkozik a szöveg az elektronikus számlázás és számlatanúsítás szabályaival. Itt a legnagyobb részletekbe menő szabályozás teljességgel érthetetlennek tűnik, tekintve, hogy tömeges számlavisszaélésről Magyarországon még senki sem hallott. A sajtó azonban erre is megtalálta a magyarázatot. Itt is egyetlen cégre lett szabva az új szabályozás, amely ráadásul szintén Fidelitas közeli vállalkozás.
Szóval, még a javaslat a rezsipontokról. Ezek annyira fontosak - pontosabban ezekről a rezsipontokról is szól a javaslat -, hogy az érintett minisztérium idén tavaszi-nyári adatai szerint naponta másfél ember keresi fel őket, megérdemlik tehát a kitüntető figyelmet.
Összefoglalva: önök a tavaszi ülésszak óta képviselői és szakértői munkaórák sokaságát áldozták egy olyan törvényjavaslat elfogadtatására, amelynek a legfőbb hozadéka, hogy újra, immár sokadszor átszabja a számlaképet a nem létező rezsicsökkentés hatékonyabb önreklámja érdekében, pontosítja a senki által nem látogatott rezsipontokra vonatkozó szabályokat, és újabb fideszes vállalkozásokat hoz helyzetbe, olyan szolgáltatások kötelezővé tételével, amelyekre senkinek nem lenne szüksége, ha a törvény nem írná elő.
Eközben mélyen hallgatnak arról, hogy az országban több százezer ember él, akikhez semmiféle rezsicsökkentés nem jut el, mivel egyáltalán nincs pénzük a vezetékes energia- vagy vízszolgáltatásra, hogy szolgáltatók tucatjai lehetetlenülnek el, mert nem bírják egyszerre kigazdálkodni az államilag megsokszorozott különadókat és díjakat, illetve a mesterségesen leszorítani próbált árakat, meg arról, hogy a kormány legfeljebb filléreket szán a lakások hőszigetelésének és energetikai korszerűsítésének támogatására. Pedig ez lenne a fenntartható rezsicsökkentés egyetlen értelmes, a magyar gazdaságot is élénkítő megoldása. Köszönöm a figyelmet. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me