MIRKÓCZKI ÁDÁM

Full text search

MIRKÓCZKI ÁDÁM
MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Vendégeink! Mindig örömteli és nagyszerű érzés olyan javaslatokkal találkozni, amelyek e két nép, e két nemzet, a magyar és a lengyel megbonthatatlan barátságát, ezeréves közös sorsának nagyszerű állomásait és a jövőnek örökké példaként szolgáló mementóit idézik. Ha túlontúl ünnepi vagy túlontúl elfogult és - hogy is mondjam? - magasztos szeretnék lenni, akkor azt is mondhatnám, hogy a jelen előterjesztés tökéletes példája annak a paradoxonnak is, hogy bár a szörnyűséges második világégésben nem egy oldalon harcoltunk, mégis ha el szeretném túlozni, akkor talán nem bátortalan az a kifejezés, hogy bár nem egy oldalon harcoltunk, mégis többet segítettünk egymásnak és többet kaptunk egymástól, mint talán adott esetben a szövetségeseinktől.
Én nem kívánom megismételni azt a sok fontos és magasztos kiváló gondolatot, amit az előttem szólók egytől egyig elmondtak, ezzel mind-mind egyetértünk, inkább arra szeretném felhívni a figyelmet és a közös dolgunkat a jövőre nézve, hogy nem elégedhetünk meg azzal, hogy kizárólag a múltunkból éljünk, a nagyszerű példákból éljünk és folyamatosan arra szorítkozzunk, hogy az ő tetteikről, az ő életútjukról, az ő példájukról emlékezünk - ez mind-mind fontos és szükséges minimum -, azonban mindebből a fantasztikus tartalomból és kimeríthetetlen kincsesbányából, amit e két nemzet nagyszerű történelmi személyiségei, szentjei, királyai és sok-sok tagja adott nekünk, arra is kötelezzen bennünket, hogy ugyanilyen felelősséggel viseltessünk a jelenben, hogy olyan programokat indítsunk, hogy az ifjabb generáció, a talán még meg sem született generáció tagjai is mind-mind ugyanolyan elkötelezettek legyenek, mint az elmúlt ezer évben valamennyien a két ország vagy a két nemzet tagjai közül.
Ezért arra bátorítok mindenkit, pártállástól függetlenül, hogy a jövőben dolgozzunk ki folyamatosan olyan kulturális, olyan gazdasági, olyan oktatási és olyan társadalmi programokat, amelyek kizárólag a fiatal, a jövő generációinak identitását, a két ország egymás iránti lojalitását fogják segíteni, hogy a következő ezer év minimum ugyanolyan baráti és ugyanolyan erős köteléket alkosson a két nemzet között, mint amit az elmúlt ezer év. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me