DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Minden közösség életében az egyik legfontosabb feladat a közpénzek ellenőrzése. Magyarországon van egy erre kijelölt szervezet, a Kehi, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, amely ezt a munkát ellátja, vagyis ellenőrzi, hogy ne lehessen a közösség érdekeivel ellentétes módon közpénzeket költeni.
A Kehit ugye, a Miniszterelnökség ellenőrzi, és úgy próbálták meg a közösség érdekeit védelmezni az elmúlt hetekben, hogy különböző razziákat tartottak civil szervezeteknél, és ebbe belekavarták Magyarország legátláthatóbb finanszírozást folytató pártját is, a Lehet Más a Politikát.
De most nem erről szeretnék beszélni, hanem egy kérdést szeretnék feltenni önnek azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetséges az, tisztelt miniszter úr, hogy míg a meghurcoltak ellen csak megalapozatlan vádaskodás áll az ön rendelkezésére és a Kehi rendelkezésére, addig van ott egy régebbi történet, ami viszont teljesen konkrét. Tehát míg a meghurcoló teljesen világos és egyértelmű módon sérteget jót, abban az esetben, amiben ugye, az történt... - méghozzá Magyarország Alaptörvényébe ütköző módon sértett normákat.
(14.30)
Arról van szó, hogy az a szervezet, amely a közpénzköltés felett kell hogy őrködjön, gyakorlatilag egy offshore cégtől bérelt irodát magának közpénzből, és ezzel gyakorlatilag több száz millió forinttal rövidítette meg a magyar államot és a magyar embereket.
Ugyanis ha offshore cégről van szó, akkor nem átlátható a tulajdonosi háttér, tehát nem tudjuk, hogy ezek a pénzek hol végződtek. Hogy teljesen konkrét legyek, arról van szó, hogy eredetileg a Tátrai Miklós korábbi MNV-vezér anyósa, Monostori Lajosné által megkötött és 2012 decemberében lejárt szerződésről van szó. A Kehi gyakorlatilag vitte tovább ezt a szerződést, és egészen egyszerűen csak 2013 elején mondta fel. Tehát azok után, hogy pontosan tudta, hogy offshore helyeken landol ez a pénz, nem ott rögtön bontotta föl a szerződést, hanem még hagyta, hogy egy kicsit tovább fialjon ennek a cégnek.
Ennek mi a magyarázata, és ez hogy fér össze azzal a mostani gyakorlattal, hogy a Kehi rögtön megjelent különböző helyeken (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és hadat üzent - teljesen megalapozatlanul - civil szervezetek ellen? (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me