DR. FAZEKAS SÁNDOR

Full text search

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR földművelésügyi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Örülök annak, hogy a Kishantosi Kft. kérdése újra felmerül a tisztelt Ház előtt, mert ezzel már jó néhány alkalommal foglalkoztunk, és most újabb fejlemények vannak ebben az ügyben.
Arra a kérdésre, hogy kinek van igaza, csak egy válasz lehetséges: hogy a Nemzeti Földalapnak, a Vidékfejlesztési Minisztériumnak van igaza ebben az ügyben. Ezt a bíróság éppen két ítélettel erősítette meg most. Csattanós válasz mindazoknak, akik mindig politikai tőkét akartak kovácsolni ebből az ügyből, gyakran saját, más hozzászólásokban kifejtett véleményükkel szemben. Tehát a bíróság szerint a magyar államnak van igaza, és a gazdák nyertek. Tehát a gazdák birtokba tudják venni a földet, amelyet egy tőkés társaság birtokolt korábban. Meghirdettük a „földet a gazdáknak” programot, és van kilenc nyertes, aki így földművelésbe tud kezdeni. Azt a felháborító akadályozást, ami miatt a nyertes pályázók nem tudtak a saját földjeikhez hozzájutni, azokhoz, amelyeket haszonbérelnek, azt most megszüntette a bíróság.
Tisztelt Országgyűlés! Ebben az ügyben minden más, mint aminek látszik a Kishantosi Kft. esetében. Hiszen a kishantosi cég egyrészt nem közhasznú, nincs erre utaló adóbevallása, sőt a cég tulajdonosa vagy képviselője is elismerte, hogy nem közhasznú tevékenységet folytatnak. A Kishantosi Kft. úgy folytat biogazdálkodást, hogy egyetlen állatot sem tart, míg a pályázók állattartást vállaltak. Az oktatás is, amelyet folytattak, nem akkreditált képzés, tehát valamilyen más műfajba tartozik. Sőt, igazából ez nem is egy mezőgazdasági üzemnek a központja, hanem egy pártnak, az Élőlánc Magyarországért pártnak a központja. A kedves liberális képviselőtársaimnak ezért is ilyen szívügye ez a téma. Tehát egy politikai csetepatét láthattunk (Dr. Schiffer András: Ne vicceljünk!) itt az elmúlt időszakban az Országgyűlésben, nem pedig a „földet a gazdáknak” program melletti kiállást.
(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Igenis, véleményünk szerint a bíróság jól döntött. Bízunk abban, hogy győz az igazság, és a kishantosi pártközpont képviselői felhagynak a felesleges pereskedéssel. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me