HERINGES ANITA

Full text search

HERINGES ANITA
HERINGES ANITA (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt négy évben a Vidékfejlesztési Minisztérium és Illés Zoltán olyan problémákat okozott a hazai hulladékgazdálkodás rendszerében, amelyeket nagyon nehéz lesz önöknek kijavítani. Az előző Orbán-kormány intézkedései miatt sok közszolgáltató a megszűnés határára került, ráadásul a kötelezően létrehozott önkormányzati tulajdonú új cégek képtelenek ellátni feladatukat, mert vagy nem értenek hozzá, vagy nem tudják kigazdálkodni a lerakási járulékot és a többi közterhet. Az új adók és a rezsicsökkentés együttes hatása miatt a közszolgáltatóknak máris 18,5 milliárd forint veszteségük halmozódott fel.
Mindezek mellett az elmúlt négy évben alkotott jogszabályok olyanokat is sújtanak, akik aztán végképp kiszolgáltatottak mindennek. Például az iskolás gyermekeket. Jövő január 1-jétől ugyanis az új, hulladékgazdálkodásról szóló törvény ellehetetleníti a Magyarországon sok évtizedes hagyományokkal rendelkező iskolai papírgyűjtési akciókat.
Tisztelt Miniszter Úr! A sok esetben hazai kisvállalkozók által üzemeltetett iskolai papírgyűjtést megszüntetni több mint bűn. Egyrészt sok kisvállalkozás tönkremegy, másrészt az iskolák ettől a legtöbb esetben tanulmányi és osztálykirándulásokra fordított bevételtől is elesnek. A hulladékgyűjtési statisztikák javításának nem lehetnek áldozatai az iskolás gyermekek. Éppen ezért kérdezem önt, lesz-e pénz az osztálykirándulásokra. Mit terveznek tenni és mikor annak érdekében, hogy a sok évtizedes hagyományokkal rendelkező, pluszbevételt is jelentő iskolai papírgyűjtés fennmaradhasson? Bízom abban, hogy nem azt javasolja, mint elődei Illés Zoltán vezetésével, hogy az iskolák a papír helyett gyűjtsenek inkább elemet vagy rongyot, mivel ezekre nem vonatkozik a törvénymódosítás.
Jelezni szeretném csak, hogy nem jelentenek semmilyen bevételt ezen gyűjtések, de a használt elem például veszélyes hulladék, amelynek felhalmozása az iskola területén nem valószínű, hogy szerencsés.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me