DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Magyarországnak nincs szerencséje az újraválasztott kormányokkal. 2006-ban egyszer már megtapasztalhattuk és most újra átélhetjük, hogy mindig van lejjebb. A harmadik Orbán-kormány láthatóan rosszabb lesz, mint a második, a második Orbán-kormány pedig rosszabb volt, mint az első.
Hogy egyszerűen fogalmazzak, önök, tisztelt miniszter urak, igen erősen kezdtek. Még meg sem alakult a kormány, a leendő erős ember, Lázár János máris bosszút hirdetett azok ellen a civilek ellen, akikhez eljutnak azok a források, amelyek a kormány hibájából másokhoz már nem jutnak el. Persze Lázár János politikai kommunikációs boszorkánykonyhájában fabrikálhatnak meséket arról, hogy ki LMP közeli és ki nem az, de a háttérben pusztán annyi van, hogy önök sem az Unióval, sem a norvég alappal kötött megállapodásuknak nem tudnak megfelelni, és ennek azok az emberek látják a kárát, akik az ő támogatásuk nélkül most nem tudnak dolgozni.
Az pedig, hogy Lázár János, az az ember, aki milliókat utazgat el közpénzből teljesen tisztázatlan körülmények között, és utána a saját zsebpénzéből azt visszafizeti, minket támad, az egyértelműen azt mutatja, hogy a Lehet Más a Politika jól végzi a dolgát.
Persze Lázár János most nagyon nyeregben érezheti magát - úgy is mondhatnám, hogy ő itt a kis miniszterelnök, ahogy ezt politikai bennfentesek szokták mondani -, ugyanis az Országgyűlés a múlt héten elbábozta a miniszterek meghallgatását. Nekem magamnak is volt szerencsém több ilyen meghallgatáson ott lenni. Az volt a jellemző, hogy kérdéseket tettünk fel, a miniszterjelöltek többször megpróbáltak válaszolni, többször pedig kedvesen mosolyogtak. Mást valószínűleg a ciklus hátralévő felében sem fognak tenni, ugyanis teljesen világossá vált, hogy nem ők lesznek az érdemi döntéshozók. Ebben az országban zombi minisztériumok jöttek létre, amelyeknek egész egyszerűen nem lesz valós befolyásuk az általuk névleg felügyelt területekre, és egyszerűen nem lehet majd megállapítani, hogy mi kihez tartozik ebben az országban. Önök mindig felfelé fognak mutogatni, ha valami érdemi kérdésről akarunk beszélni, mondván, hogy a dolgok nem itt dőlnek el.
Nekem ez az élményem Seszták Miklós miniszter úrral már megvolt. Megkérdeztem tőle, hogy egész pontosan ki lesz az, aki a megújuló energiaforrásokat ebben az országban helyzetbe fogja hozni, ki fog ezekről a kérdésekről dönteni. Azt mondta, hogy nem ő az. Megkérdeztem Lázár János miniszter úrtól, hogy vajon ő fog-e erről dönteni, és ő azt mondta, hogy nem, ő csak a nemzetközi tendenciákat fogja figyelni. Ki lesz az az ember, aki ebben az országban a megújuló energiaforrásokról fog dönteni? Talán Simicska úr fogja majd meghozni a döntéseket, aztán Lázár miniszter úr megnézi, hogyan lehet megindokolni, Seszták miniszter úr pedig majd végre fogja hajtani? Így fog kinézni Magyarország működése a következő négy évben?
Nézzék, nekem igazából nem az a problémám, hogy önök nem az egójuknak megfelelő területet, hatalmat kapták meg, hanem az, hogy önök nem lesznek képesek ügyeket intézni. Ha gond van az oktatásban, mondjuk, nincs kréta az iskolában, ha leáll a vidékfejlesztés, ha továbbra sem jönnek létre valódi munkahelyek ebben az országban, akkor a zombi tárcák vezetőivel kell majd egyeztetniük azoknak, akiket ezek a problémák naponta elérnek? Önök meg majd nyilván széttárják a kezüket, és azt mondják, hogy a döntések máshol születnek.
Mi négy évvel ezelőtt megmondtuk, hogy egy ilyen mamut konstrukció, amely az oktatást, az egészségügyet és a humán területeket magába foglalja, egész egyszerűen nem fog működni. És kinek lett igaza? Nekünk lett igazunk! Most végigviszik ezt az egészet az egész kormányzaton, és mindezt még megfejelik azzal, hogy szétdobják a minisztériumokat az ország különböző városaiba.
Nézzék, az egy lényegi kérdés, hogy ebben az országban Budapest hatalmát valamilyen módon megosszuk a vidék helyzetbe hozásával. Az viszont, amire önök készülnek, egyáltalán nem erről szól. Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy ennek a megalomán tereprendezésnek az lenne a lényege, hogy a vidék helyzetbe jöjjön ebben az országban? Ennek az lesz az eredménye, hogy a kormány még megfoghatatlanabb lesz, még kevésbé lesz elszámoltatható, és a szétköltözés ráadásul még a napi munkát is meg fogja bonyolítani, hacsak önök nem kormányzati helikopterekkel akarnak röpködni majd az országban, amit majd az adófizetők fizethetnek. De legalább majd véletlenül sem tudnak semmi olyat tenni, amitől Lázár János miniszter úr, ahogy állítólag az Origo szerkesztőségében szokás volt fogalmazni, majd szomorú lenne. Vagyis semmi olyat, ami ezt a hatalomkoncentrációt hátráltatná.
A paranoia ráadásul teljesen nyilvánosan eluralta a kormányzatot is, nemcsak a Fideszen kívül, hanem a Fideszen belül is láthatóan teljes harc dúl. A sajtóban már nyíltan találgatják, hogy a Fidesz mely oligarchái pontosan kivel csapnak össze a táboron belül. Talán már ők maguk sem tudják, hogy melyik Fidesz közeli nagyvállalkozó nézte ki magának a legnagyobb kereskedelmi televíziót, de azért gyorsan benyújtanak egy olyan reklámadó-tervezetet, amely lehetetlenné teszi a működését. Egy olyan tervezetet, aminek az égvilágon semmi haszna nincs, csak az a célja, hogy végképp kiszolgáltassák a sajtót a teljesen felesleges állami hirdetéseknek, növelve ebben az országban az átláthatatlanságot és a közpénzekből finanszírozott propagandát.
Tisztelt Miniszter Urak! Én nagyon remélem, hogy 2018-ban önök ebből már nem fognak tudni megélni. (Taps az LMP soraiban.)
(13.40)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me